• Lorem ipsum

Hoe lang gaat een matras mee

16 Aug 2021
Hoe lang gaat een matras mee
Op de vraag ‘hoe lang gaat een matras mee?’ is niet zomaar een eenduidig antwoord te geven. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het soort matras, het gewicht van degene die op het matras slaapt en de mate waarin het matras wordt onderhouden. Vaak vervangen mensen hun matras pas als er geen andere mogelijkheid meer is. Bijvoorbeeld omdat ze een ander bed hebben gekocht, omdat ze van een eenpersoons naar een tweepersoons bed gaan of omdat ze zelf vinden dat hun matras nu z’n beste tijd wel gehad heeft. Toch is het niet slim om net zo lang te wachten met het vervangen van je matras totdat er geen andere mogelijkheid meer is. Het is raadzaam om iedere 7 tot 8 jaar je matras te vervangen.

Wanneer weet je dat een matras versleten is?

Hoe lang gaat een matras mee is? Dat is onder andere afhankelijk van het soort matras. Het beste advies is om je matras te vervangen als je vindt dat deze niet meer lekker ligt of wanneer er kuilen in het matras ontstaan. Wanneer dit is, kun je niet van te voren vaststellen als je een matras koopt. De levensduur van je matras hangt namelijk samen met jouw gewicht, hoeveel je beweegt als je slaapt en het klimaat waarin je woont. Wanneer je het leuk vindt om je matras als trampoline te gebruiken zal je matras eerder versleten zijn dan wanneer je hem alleen gebruikt om op te liggen. Ook hangt de levensduur van je matras af van de materiaalsoort waarvan je matras is gemaakt. Zo gaat een matras dat gemaakt is van koudschuim gemiddeld het langst mee en gaat een matras dat gemaakt is van polyester gemiddeld het kortst mee. Houd hier dus rekening mee tijdens het beantwoorden van de vraag ‘hoe lang gaat een matras mee?’.

Hoe lang gaat een traagschuim matras mee?

Hoe lang gaat een matras mee is? Dat is afhankelijk van het materiaal waarvan het matras gemaakt is. Wanneer je in het bezit bent van een traagschuim matras moet je er rekening mee houden dat zo’n matras gemiddeld acht tot tien jaar meegaat. Echter is dit een gemiddelde. Factoren zoals het onderhoud van je matras en de kwaliteit van je matras spelen ook een rol bij de levensduur van je matras. Een traagschuim matras gaat langer mee wanneer het traagschuim een hoge dichtheid heeft. Matrassen met een lagere dichtheid zijn dan misschien goedkoper. Ze gaan zeker niet zo lang mee als matrassen met een hogere dichtheid.

Hoe lang gaat een pocketvering matras mee?

Het antwoord op de vraag ‘hoe lang gaat een matras mee?’ verschilt per soort matras. Zo gaat een pocketvering matras gemiddeld 10 jaar mee. Echter hangt de exacte levensduur van zo’n matras af van de kwaliteit van het matras en speelt de manier waarop je het matras behandelt een belangrijke rol. Een pocketvering matras beschikt over spoelen. Matrassen van een betere kwaliteit hebben vaak dikke spoelen gemaakt van materialen van een hoogwaardige kwaliteit. Echter zijn deze spoelen vaak niet bestand tegen extreem veel lichaamsgewicht of tegen springen. De spoelen zullen dan afbreken en er zullen kuilen zichtbaar zijn in het matras.

Naast traagschuim- en pocketvering matrassen zijn er nog allerlei andere soorten matrassen. Ieder soort matras heeft eigen kenmerken met betrekking tot de levensduur van het matras en dus zal het antwoord op de vraag van ‘hoe lang gaat een matras mee?’ voor iedere matrassoort anders zijn. Zo gaat een koudschuim matras of een waterbed het langst mee en is de levensduur van een polyester matras vaak het kortst.

Reinig je matras regelmatig

Tijdens het slapen verliest ieder mens per nacht ongeveer een halve liter vocht. Tijdens de warme zomermaanden of bij koorts is dit vaak nog meer. Een goed matras reguleert en absorbeert dit vocht, maar naarmate een matras ouder wordt kan dit verminderen. Naarmate de jaren verstrijken neemt het vochtregulerend vermogen van een matras af. Dit gaat ten koste van het slaapcomfort, je gezondheid en de hygiëne. Het antwoord op de vraag ‘hoe lang gaat een matras mee?’ is ook afhankelijk van de mate waarin jij je gaat matras reinigen. Het is raadzaam om je matras zo nu en dan te reinigen. Je kunt dit doen door baking soda op je matras te strooien en dit vervolgens in te laten trekken. Na een aantal uur kun je de baking soda opzuigen met de stofzuiger en je matras is weer schoon.

Ook is het slim om je matras dagelijks te laten luchten. Ben je uitgeslapen? Sla dan nooit meteen de dekens terug, maar geef je matras de kans om te ventileren. Door je matras te laten luchten zorg je ervoor dat je matras droog en fris blijft. Tevens is het raadzaam om je matras regelmatig om te keren. Hierdoor kun je kuilvorming zoveel mogelijk voorkomen. Er zijn ook matrassen die een zomer- en een winterkant hebben. Dit geeft al aan dat het belangrijk is om je matras regelmatig om te draaien. Dit heeft tot slot dan ook zeker een positieve invloed op de vraag van ‘hoe lang gaat een matras mee?’.

Vervang je matras op tijd

Ook al heb je nog zo’n goed matras tot je beschikking, ook zo’n matras moet na verloop van tijd vervangen worden. De veerkracht, de ondersteuning en het ligcomfort verslechteren namelijk na verloop van tijd. Doordat de ondersteuning minder wordt kun je lichamelijke ongemakken ervaren. Denk hierbij aan rugproblemen. Ook kun je hierdoor slaapproblemen gaan ervaren. Overigens hoeft het niet altijd meteen te betekenen dat je dan je matras moet vervangen. De lattenbodem van je bed kan namelijk ook aan vervanging toe zijn. Liggen de slaapproblemen die je ervaart toch aan je matras? Dan had je het matras wellicht al moeten vervangen en heeft de desbetreffende lattenbodem dus geen invloed op de vraag ‘hoe lang gaat een matras mee?’.

Het vervangen van je matras kun je het beste doen bij Sleepfast. Als beddenspecialist kunnen we je alles vertellen over welk matras voor jou het beste is. De slaapbehoeften van ieder mens zijn namelijk anders. Misschien denk jij wel dat een Auping matras voor jou het beste is, maar heb je eigenlijk veel meer baat bij een M line matras. Laat jezelf daarom altijd informeren door ons. Wij kunnen je een concreet antwoord geven op de vraag ‘hoe lang gaat een matras mee?’, maar uiteraard is het van belang om rekening te houden met de bovengenoemde factoren die mogelijk de levensduur kunnen beïnvloeden.