• Lorem ipsum

Matras reinigen

16 Aug 2021
Matras reinigen
Je matras reinigen is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je een nieuw matras koopt. Toch is het belangrijk om dit regelmatig te doen. Ook al zie je geen vlekken op je matras, toch is de kans groot dat je matras na verloop van tijd niet even hygiënisch en fris meer is. ‘s Nachts verlies je behoorlijk wat vocht en ook blijven dode huidschilfers aan je matras hangen. Een schoon en fris matras draagt bij aan een goede nachtrust. Hierdoor is het dus van belang om regelmatig aan de slag te gaan met je matras reinigen. Alleen het laten luchten van je matras is niet voldoende.

Wacht met het opmaken van je bed

Wanneer je ‘s morgens wakker wordt is het raadzaam om niet meteen je bed op te maken. Misschien geeft een opgemaakt bed je een opgeruimd gevoel, maar wacht hier ‘s morgens mee. Hierdoor krijgt je matras de kans om te drogen. Wanneer dit niet het geval is zal je matras na verloop van tijd muf ruiken en klam aanvoelen als je ‘s avonds je bed in stapt. Om ervoor te zorgen dat een matras reinigen geen wekelijkse taak wordt is het dus slim om ‘s morgens niet meteen je bed op te maken. Gooi ook niet meteen je sprei over je bed wanneer je ‘s morgens uit bed stapt. Zo’n sprei zorgt er weliswaar voor dat er geen stof in je bed terecht kan komen, maar zo’n sprei zorgt er ook voor dat je matras niet de kans krijgt om te drogen.

Je matras reinigen door hem te laten luchten

Je matras reinigen kun je doen door je matras regelmatig te laten luchten. Huisstofmijt krijgt zo niet de kans om zich in je matras te nestelen. Zo’n mijt kun je met het blote oog niet zijn, maar kan wel allerlei lichamelijk klachten ontwikkelen. Denk aan een huisstofmijtallergie met alle gevolgen van dien. Veel mensen die een huisstofmijtallergie hebben krijgen klachten die lijken op de klachten die ook bij hooikoorts horen. Dit zijn onder andere jeuk, benauwdheid, zere ogen, een loopneus en niezen. Door je matras regelmatig te laten luchten krijgen de mijten geen kans om toe te slaan. Je kunt dit doen door zoveel mogelijk je slaapkamer te ventileren. Ook is het slim om zo nu en dan je matras om te draaien. Hierdoor zal er minder snel slijtage aan je matras ontstaan.

Gebruik een stoomreiniger en een stofzuiger

Omdat er na verloop van tijd allerlei dode huidschilfers op je matras terecht komen, is het slim om je matras zo nu en dan te stofzuigen. Je matras reinigen met behulp van een stofzuiger zorgt er tevens voor dat je het matras ontdoet van huisstofmijt. Je kunt iedere week, tijdens het verschonen van je beddengoed, meteen even je matras stofzuigen. Op deze manier vergeet je het niet om te doen en weet je zeker dat je matras regelmatig gereinigd wordt. Om je matras grondig te reinigen is het slim om een aantal keer per jaar over je matras heen te gaan met een stoomreiniger of tapijtreiniger. Je maakt zo niet alleen je matras schoon, maar je desinfecteert de boel ook meteen grondig. Wanneer je dit doet is het belangrijk dat je het matras op de kopse kant op de grond neerzet. Hierdoor kan al het vuil gemakkelijk van het matras afvallen. Maak ook meteen de bedbodem en de uiteinden schoon wanneer je bezig bent met het matras reinigen.

Was regelmatig je matrashoezen

Je matras reinigen bestaat niet alleen uit stofuigen en luchten. Het is namelijk ook belangrijk om regelmatig je matrashoezen te wassen. Kijk hierbij goed naar de wasinstructies op het waslabel van de hoezen. Zit er geen waslabel in de hoezen? Dan kun je de hoezen het beste op een temperatuur van 30 graden wassen. Hierdoor weet je zeker dat er tijdens het wassen niets fout kan gaan. Overigens beschikt niet ieder matras over matrashoezen, maar wanneer je de mogelijkheid hebt is het slim om de hoes zo nu en dan te wassen. Tevens is het slim om de matrasbeschermer ook regelmatig te wassen. Heb je geen matrasbeschermer om je matras heen zitten? Schaf er dan snel een aan. Hiermee verleng je niet alleen de levensduur van je matras, maar je kunt hiermee ook een hoop vlekken in je matras voorkomen.

Het reinigen van een matras met dure schoonmaakmiddelen is niet noodzakelijk

Vlekken in je matras kun je helaas niet altijd voorkomen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Van urinevlekken tot koffievlekken en bloedvlekken, je kunt ze niet altijd tegengaan. Echter heb je voor een matras reinigen geen dure schoonmaakmiddelen nodig. Ook niet wanneer er vlekken in je matras zitten. Met behulp van azijn, wat zout, baking soda en wat water kom je vaak al een heel eind. Echter verschilt het per soort vlek welke schoonmaakmiddelen je hiervoor kunt gebruiken. Urinevlekken verwijder je heel gemakkelijk met wat water, azijn en soda. Koffievlekken kun je weer heel gemakkelijk verwijderen met zout en sodawater. Je matras reinigen is dus regelmatig van belang of er nu vlekken op je matras zichtbaar zijn of niet.