• Lorem ipsum

Zweten tijdens slaap

10 Aug 2021
Zweten tijdens slaap
Iedere nacht verlies je aardig wat vocht tijdens het slapen. Echter bestaat er natuurlijk wel een verschil tussen normaal zweten en overmatig zweten. Overmatig transpireren tijdens je slaap kan je nachtrust behoorlijk verstoren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je tegen het zweten in je slaap kunt doen. Draag sowieso altijd katoenen nachtkleding en zorg dat ook je beddengoed van katoen gemaakt is. Misschien klinkt het wat vreemd, maar het allerbeste kun je naakt slapen. Door naakt te slapen geef jij je lichaam namelijk de gelegenheid om af te koelen.

Nachtzweten, wat is dat nu precies?

Bij nachtzweten produceert je lichaam meer zweet dan normaal. Het is normaalt dat je iedere nacht zo’n 0,25 liter vocht verliest, maar bij nachtzweten is dit aanzienlijk meer. Zeker tijdens een zwoele zomernacht of na een avondje stappen waarbij je de nodige alcoholische drankjes hebt genuttigd is de kans op nachtzweten groot. Wanneer je alleen op deze momenten overmatig transpireert is er natuurlijk niets aan de hand. Dit wordt echter een heel ander verhaal wanneer je hier dagelijks last van hebt en je nachtrust hierdoor verstoord wordt.

De oorzaken van zweten tijdens je slaap

Overmatig zweten tijdens je slaap is erg vervelend en kan verschillende oorzaken hebben. Om een oplossing te vinden voor het nachtzweten is het eerst belangrijk om te onderzoeken waar het zweten precies vandaan komt. De mogelijke oorzaken van nachtzweten zijn:

 • gekruid eten
 • stress
 • eten voordat je gaat slapen
 • bijwerkingen van medicijnen
 • een warme slaapkamer of te warm beddengoed
 • stress
 • alcohol, drugsgebruik en cafeïne
 • de overgang
 • de pubertijd
 • overgewicht
 • koorts of een lichamelijke ziekte
 • nachtmerries

Ook is het mogelijk dat er sprake is van onderliggend lijden. Misschien kamp je met bloedarmoede of diabetes terwijl je hier zelf geen weet van hebt. Is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden voor het overmatig zweten tijdens je slaap? Maak dan eens een afspraak bij je huisarts.

Vermijd risicovolle producten

Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om overmatig zweten tijdens het slapen tegen te gaan. Een van deze tips is het vermijden van risicovolle producten. Denk aan het drinken van een alcoholisch drankje voordat je gaat slapen of het gebruiken van drugs. Veel verdovende middelen hebben een versterkende werking op de hoeveelheid zweet die jij produceert. Om deze reden is het belangrijk om deze producten zoveel mogelijk te vermijden. Ben je een avondje op stap geweest en heb je toch de nodige alcoholische drankjes genuttigd? Drink dan een groot glas water voordat je naar bed gaat.

Zorg voor een matras met een goede vochtregulatie

Een matras met een goede vochtregulatie is essentieel om overmatig zweten tijdens het slapen tegen te gaan. Ditzelfde geldt voor je beddengoed. Synthetische dekbedden zijn dan misschien niet zo duur en ontzettend populair, ze nemen veel minder vocht op dan katoenen, donzen of wollen dekbedden. Matrassen met een goede vochtregulatie zijn onder andere pocketveer matrassen. Deze matrassen zijn hol van binnen, waardoor je transpiratievocht goed opgenomen kan worden en ook weer snel opdroogt. Zorg ook altijd voor een goed ademende matrasbeschermer. Ook al heeft je matras dan nog zo’n goede vochtregulatie, het vocht kan nergens heen wanneer je matrasbeschermer niet voldoende ademend is.

Zorg voor voldoende ontspanning

De laatste tip om overmatig nachtzweten tijdens het slapen tegen te gaan is zorgen voor voldoende ontspanning. Wanneer je gestresst of vol energie naar bed gaat kun je vaak niet in slaap komen. Ook kunnen er hierdoor slaapproblemen ontstaan waar nachtzweten een voorbeeld van is. Zorg er altijd voor dat je ontspannen naar bed gaat. Je kunt bijvoorbeeld een interessant boek lezen voordat je naar bed gaat of rustgevende muziek luisteren. Ook het doen van ontspanningsoefeningen of het nemen van een warm bad zijn goede manieren om te ontspannen voordat je gaat slapen. Heb jij last van overmatig zweten tijdens je slaap en ben je om deze reden op zoek naar een matras met een goede vochtregulatie? Neem dan eens een kijkje op onze website of breng een bezoek aan onze showroom. Onze beddenspecialisten kunnen je alles vertellen over welke matras de beste vochtregulatie heeft. Hierdoor kom jij van het overmatig nachtzweten tijdens je slaap af!