• Lorem ipsum

Wintertijd klok verzetten

16 Aug 2021
Wintertijd klok verzetten
Iedere laatste zondag van oktober start de wintertijd en moet jij je klok verzetten. Je moet dan in de nacht van zaterdag op zondag om 3 uur ‘s nachts de klok terugzetten naar 2 uur ‘s nachts. De klok gaat dan dus een uurtje achteruit. In 2023 gaat de wintertijd op 29 oktober in. Met het verzetten van de klok naar wintertijd eindigt de zomertijd die in 2023 op 26 maart maart begint. Er zitten 31 weken tussen de zomer- en de wintertijd. Eigenlijk is de wintertijd de gewone tijd. In september 2018 heeft de Europese Commissie besloten dat alle landen van de EU zelf mogen beslissen of ze wel of niet twee keer per jaar de klok verzetten. Tot nu toe is er hierover nog geen definitief besluit genomen, dus verzet iedere inwoner van Nederland op het moment dat de wintertijd van start gaat zijn of haar klok. Het verzetten van de klok is van invloed op je biologische klok. ‘s Morgens wordt het namelijk eerder licht, maar ‘s avonds wordt het eerder donker.

Cold turkey wennen aan de nieuwe klok

Het ingaan van de wintertijd en het verzetten van de klok heeft invloed op ons slaapritme. Je kunt namelijk een uurtje langer slapen, maar wanneer je een gelijkmatig slaappatroon hebt bestaat de kans dat je eerder wakker wordt dan eigenlijk de bedoeling is. Om goed over te gaan van de wintertijd op de zomertijd is het aan te raden om geleidelijk aan je bedtijd en de tijd waarop je eet aan te passen. Bij het overgaan van de zomertijd naar de wintertijd is dit echter niet het geval. In dit geval is het aan te raden om cold turkey te wennen aan de nieuwe tijd. Nuttig je maaltijden op de tijdstippen die je gewend bent en ga ook op bed op de tijd waarop je altijd naar bed gaat. Door dit te doen loop je biologische klok snel gelijk met de daadwerkelijke tijd.

Koop een daglichtlamp

De wintertijd die ingaat en het verzetten van de klok zorgt er bij veel mensen voor dat zij last krijgen van sombere gevoelens. Gelukkig zijn er ook juist mensen die enorm kunnen genieten van een diner bij kaarslicht, maar wanneer dit bij jou niet het geval is, kun je een daglichtlamp aanschaffen. Zo’n lamp kan ervoor zorgen dat jij jezelf minder somber voelt aangezien je lichaam als het ware voor de gek wordt gehouden. Daglichtlampen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en designs wat maakt dat er ook voor jouw interieur een geschikte lamp verkrijgbaar is. Vanaf nu wordt de wintertijd en het verzetten van de klok minder beladen en heb jij niet langer last van sombere gevoelens tijdens de donkere avonden.

De klok verzetten naar wintertijd en genieten

De start van de wintertijd en het verzetten van de klok heeft ook een groot voordeel. Je kunt namelijk een uurtje langer blijven liggen. Houd jij niet van uitslapen? Dan kun je dat uurtje extra ook goed benutten voor andere zaken. Geniet nog even van een goed boek, doe een uurtje yoga of start je ochtend met een stevige wandeling. Je kunt natuurlijk ook alvast wat in het huishouden doen, zodat je dit ‘s avonds niet meer hoeft te doen. Pak eens eens een momentje voor jezelf. Geniet van dit extra uur zolang het kan.

Zorg voor een goede verduistering

Het ingaan van de wintertijd en het verzetten van de klok zorgt ervoor dat het ‘s morgens eerder licht is. Wanneer je niet over de juiste verduistering op je slaapkamer beschikt bestaat de kans dat je toch eerder wakker wordt. Zorg er om deze reden voor dat je goede verduistering op je slaapkamer hebt. Met een beetje geluk slaap je dan gewoon door ondanks dat buiten de zon al opkomt. Hang bijvoorbeeld een rolluik voor je slaapkamerraam of koop goede verduisteringsgordijnen. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren. Ook in een luxe variant zoals gordijnen die gemaakt zijn van velours. Voor iedere slaapkamer zijn de juiste verduisteringsgordijnen verkrijgbaar.

De wintertijd die ingaat en het verzetten van de klok kan dus een hoop voordelen opleveren. Tref echter wel de juiste voorzorgsmaatregelen, zodat je slaapritme niet verstoord wordt. Ook zijn deze maatregelen belangrijk om sombere gevoelens tegen te gaan. Niet iedereen kan namelijk genieten van het kijken van een goede serie of het lezen van een goed boek bij kaarslicht.