• Lorem ipsum

Wat moet je doen als je niet kan slapen

16 Aug 2021
Wat moet je doen als je niet kan slapen
Wat moet je doen als je niet kan slapen? Heel logisch dat jij jezelf deze vraag stelt wanneer je weer eens naar het plafond ligt te staren. Slecht slapen is heel vervelend. Het levert niet alleen een hoop stress op, maar het belemmert je ook nog eens in je dagelijks functioneren. Slecht slapen kan allerlei oorzaken hebben. Van het verkeerde matras, tot stress, een lichamelijke ziekte of een psychische stoornis. Ook kan slecht slapen het resultaat zijn van slechte leefgewoonten. Wist je dat het drinken van cafeïnehoudende dranken en roken ertoe kunnen leiden dat je niet kunt slapen? Een kopje koffie na het eten is natuurlijk wel lekker, maar niet aan te raden wanneer je slaapproblemen hebt. Een keertje slecht slapen kan natuurlijk iedereen overkomen, maar het is niet de bedoeling dat dit meerdere malen per week voorkomt. Een goede nachtrust is namelijk essentieel voor een gelukkig leven vol energie en een goede gezondheid. Probeer dan ook zo spoedig mogelijk een antwoord te vinden op de vraag ‘wat moet je doen als je niet kan slapen?’. Uiteraard kunnen de onderstaande tips je hierbij helpen.

Ga op zoek naar de oorzaak

Jij stelt jezelf de vraag ‘wat moet je doen als je niet kan slapen?’. Het eerste antwoord op deze vraag is dat het belangrijk is om de oorzaak aan te pakken. Slecht slapen kan natuurlijk ook veroorzaakt worden door een pasgeboren baby. Deze oorzaak is niet aan te pakken, want dit hoort er gewoon bij. Echter kan de oorzaak van slecht slapen ook te herleiden zijn naar verschillende gewoontes die niet zo goed voor je zijn dan het misschien lijkt. Een slaapmutsje voor het slapen? Doe het niet. Alcohol zorgt er weliswaar voor dat je sneller in slaap valt, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je ‘s nachts sneller wakker wordt. Kun je de oorzaak waardoor jij slecht slaapt niet vinden? Breng dan eens een bezoek aan de huisarts of een slaapcoach. Het kan namelijk ook zo zijn dat er sprake is van onderliggend lijden waardoor jij slecht slaapt. Zo kunnen onder andere diabetes, bloedarmoede en hart- en vaatziekten slaapproblemen veroorzaken. Ditzelfde geldt voor hormoonschommelingen. Slaapproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben die niet altijd zo eenvoudig op te sporen en op te lossen zijn.

Wat moet je doen als je niet kan slapen door stress?

Ook stress is een veel voorkomende oorzaak van slaapproblemen. Maar wat moet je doen als je niet kan slapen door stress? Er zijn allerlei tips die je kunt gebruiken om je slaapproblemen de baas te worden. Stress heeft iedereen wel eens. Denk aan een belangrijke afspraak, het maken van een examen, geldzorgen, problemen op je werk en problemen in de relationele sfeer. Stress op zich is al ontzettend vermoeiend, laat staan wanneer hier ook nog slaapproblemen bijkomen. Een keer slecht slapen als gevolg van stress is niet zo erg. Maar langere tijd slecht slapen kan een slaaptekort veroorzaken. Slaaptekort zorgt voor lichamelijke en psychische ongemakken en het vermindert je concentratievermogen. Ook tast slaaptekort je geheugen aan. Het is belangrijk om dit te voorkomen.

Zorg voor voldoende rust

Wat moet je doen als je niet kan slapen? Het is ontzettend belangrijk dat je zorgt voor zoveel mogelijk rust. Onderneem minimaal twee uur voordat je naar bed gaat geen activiteiten meer. Ook is het belangrijk om je laptop en je smartphone uit te laten voordat je naar bed gaat. Het blauwe licht wat door deze apparaten uitgestraald wordt zorgt er namelijk voor dat je teveel prikkels krijgt. Ook kun je beter een boek lezen dan tv kijken voordat je gaat slapen. Neem bijvoorbeeld een warme douche of ga heerlijk in bad met een beker warme melk. Zorgen voor voldoende ontspanning is ontzettend belangrijk om goed te kunnen slapen. In de drukte van alledag schiet dit er vaak bij in, maar probeer het toch te doen. Zeker wanneer je moeite hebt met slapen.

Beweeg

Wat ook helpt als je niet kunt slapen is bewegen. Maak ‘s avonds na het avondeten eens een avondwandeling. Een wandeling is goed voor je bloeddruk en het zorgt ervoor dat jij je hoofd leeg kunt maken. Zeker wanneer je stress ervaart of het moeilijk vindt om dingen los te laten kan bewegen het antwoord zijn op de vraag; wat moet je doen als je niet kan slapen?

Piekeren en wat moet moet je doen als je niet kan slapen?

Wat moet je doen als je niet kan slapen? Ga in ieder geval niet liggen piekeren. Probeer je gedachten te parkeren voordat je naar bed gaat. Wat vaak helpt is het opschrijven van je gedachten. Hierdoor creëer je in je hoofd een opgeruimd gevoel. De gedachten zijn er nog wel, maar in mindere mate. Wat ook vaak helpt is het inlassen van een piekermoment. Geef jezelf dagelijks op een vast tijdstip de kans om gedurende een minuut of vijf te piekeren. Doe dit natuurlijk niet ‘s avonds voordat je naar bed gaat. Door een piekermoment in te lassen heb je hier ‘s avonds minder behoefte aan.

Er zijn dus verschillende antwoorden mogelijk op de vraag; wat moet je doen als je niet kan slapen?’. Het is belangrijk dat je weet wat de oorzaak is van het niet kunnen slapen en dat je vervolgens actief op zoek gaat naar de juiste oplossing. Ligt je matras niet lekker en heb je het idee dat je hierdoor niet kunt slapen? Ga dan eens in gesprek met één van onze beddenspecialisten. Dit kan online of in onze showroom. Het juiste matras is namelijk essentieel voor een goede nachtrust en kan het antwoord zijn op het probleem van ‘wat moet je doen als je niet kan slapen?’.