• Lorem ipsum

Wanneer matras vervangen

22 Jul 2022
Wanneer matras vervangen
Op de vraag ‘wanneer matras vervangen?’ kun je geen eenduidig antwoord geven. Dit is van een aantal zaken afhankelijk, zoals het type matras en de manier waarop je je matras hebt onderhouden. In deze blog vertellen we je niet alleen meer over wanneer je matras vervangen nodig is, maar geven we je ook tips om de levensduur van je matras te verlengen! Wil je direct een antwoord op de vraag wanneer het vervangen van je matras nodig is in jouw specifieke situatie? Schakel dan onze hulp in. De ervaren specialisten van Sleepfast kunnen jou in onze chatbox (aan de hand van een aantal vragen) direct vertellen of jouw matras nog even mee kan of toe is aan vervanging!

Wanneer matras vervangen is afhankelijk van verschillende factoren

Om te bepalen wanneer matras vervangen nodig is, moet je kijken naar het volgende:

 • Type matras
 • Matras onderhoud

Type matras

Bij Sleepfast verkopen we vier soorten matrassen. Hieronder geven we per soort aan wanneer matras vervangen nodig is:

 • Koudschuim matras: Doordat koudschuim nauwelijks kuilvorming vertoont en goede ventilatie biedt, gaat dit matras lang mee. Dat wil zeggen dat je er 8 tot 12 jaar lang op kunt slapen.
 • Traagschuim matras: De kwaliteit van een traagschuim matras wordt minder na 8 tot 10 jaar. Wanneer matras vervangen? Als het drukverlagende vermogen van de traagschuim matras vermindert. Hoe merk je dat? Het matras veert minder terug nadat je erop hebt geslapen.
 • Latex matras: Latex is een sterk en duurzaam materiaal dat lange tijd mee gaat, een latex matras gaat 7 jaar mee. Kies je voor een Talalay latex matras dan kun je er nog langer van genieten, namelijk zo’n 10 jaar. Dat Talalay latex langer mee gaat, komt door het betere ventilerende vermogen.
 • Pocketvering matras: Nadeel van een slechte kwaliteit pocketvering matras is dat deze minder lang meegaat dan een goede kwaliteit koudschuim, traagschuim en latex matras. Wanneer matras vervangen? Een slechte kwaliteit pocketvering matras vervang je na 5 tot 7 jaar, tenzij je kiest voor een pocketvering matras van goede kwaliteit die is voorzien van pocketveren die zijn gemaakt van een hoogwaardige staalsoort die roestvrij is. In dat geval gaat een pocketveer matras zeker 10 tot 12 jaar mee. 

Matras onderhoud

Wanneer matras vervangen is niet alleen afhankelijk van het type matras, maar ook van de manier waarop je je matras onderhoudt. Als je goed voor je matras zorgt, dan gaat hij langer mee. Doe je dat niet, dan is het vervangen matras al eerder nodig.

Tips om de levensduur van je matras te verlengen

Hoe zorg je ervoor dat je matras langer mee gaat? Dat doe je als volgt:

 • Keer en draai je matras regelmatig (liefst 1x per 2 weken): Kijk hierbij wel goed naar je matras, niet alle matrassen zijn keer- en/of draaibaar. Het is afhankelijk van het merk en de opbouw van je matras of je je matras wel of niet kunt keren en draaien. Wat er zo goed is aan je matras keren en draaien? Hiermee profiteer je langer van goede ondersteuning, doordat je de druk verdeelt en daarmee niet elke nacht dezelfde plekken belast.
 • Lucht je matras dagelijks: Wanneer matras vervangen is ook afhankelijk van hoe vaak je je matras lucht. Je matras luchten hoeft niet buiten. Het matras naar buiten slepen is niet nodig. Je slaapkamerraam openen is voldoende. Een uur per dag luchten is al genoeg.
 • Was de matrashoes regelmatig in de wasmachine
 • Stofzuig je matras regelmatig (bijvoorbeeld op het moment dat je de matrashoes wast)
 • Leg een topper op je matras: Dat is een dunne topmatras die je matras beschermt tegen vuil, waardoor je matras langer meegaat.
 • Voorzie je matras van een matrasbeschermer en/of molton: De matrasbeschermer leg je onder je matras, de molton om je matras (onder het hoeslaken).
 • Check de staat van je matrasdrager (bodem)

Hoe weet je dat je matras aan vervanging toe is?

Wanneer matras vervangen? Daar is dus geen eenduidig antwoord op te geven. Maar hoe weet je dan wanneer jouw matras moet worden vervangen? Bij twijfel kun je deze punten bij langs gaan:

 • Je matras is versleten. Dat zie je aan kuilvorming en vlekken.
 • De geur van je matras is onaangenaam: Meestal wijst dit erop dat er bacteriën en/of schimmels zijn ontstaan. Het ventilerende en absorberende vermogen van je matras zijn vermindert, waardoor er onhygiënische vlekken (en dus bacteriën en/of schimmels) zijn ontstaan.
 • Je draait opeens veel meer tijdens je slaap. Dit kan erop wijzen dat je matras op sommige plekken doorgezakt is. De doorgezakte plekken zijn harder, waardoor je minder lekker ligt en dus meer gaat draaien.
 • Je krijgt fysieke klachten als je op je matras ligt/ hebt gelegen en wordt minder uitgerust wakker. Met name rugpijn wijst erop dat je matras niet meer voldoende steun biedt.

Herken jij jouw matras en/of jezelf in een of meerdere van de bovenstaande punten? Dan is de kans groot dat het vervangen van je matras nodig is.

Vraag Sleepfast om advies!

Wil je precies weten wanneer matras vervangen nodig is? Schakel dan onze hulp in. De ervaren specialisten van Sleepfast kunnen jou (aan de hand van een aantal vragen) precies vertellen of je je matras moet vervangen of dat je er nog even mee kunt wachten door bijvoorbeeld het plaatsen van een topper. Je kunt onze sleepcoaches dagelijks bereiken in onze chatbox. Door onze hulp in te schakelen weet jij direct wanneer matras vervangen in jouw specifieke geval nodig is!