• Lorem ipsum

Wanneer klok verzetten

16 Aug 2021
Wanneer klok verzetten
Zomertijd en wintertijd, tweemaal per jaar wordt onze biologische klok verzet en op de proef gesteld. Maar wanneer moet je nu de klok verzetten? Ieder jaar op de laatste zondag van maart moet je de klok een uur vooruit zetten. Vanaf dat moment gaat zomertijd in. Op de laatste zondag van oktober zet je ieder jaar de klok een uur terug. Vanaf dat moment gaat de wintertijd in. Zowel de zomer- als de wintertijd gaan in de nacht van zaterdag op zondag in. Wil je de volgende dag dus goed voorbereid uit bed komen? Verzet dan alvast de avond van tevoren de klokken in huis. Je tijd op je telefoon, laptop, smartwatch, tv en tablet worden in de meeste gevallen automatisch verzet. Terwijl veel mensen met name de zomertijd fijn vinden aangezien het dan ‘s avonds een uur langer licht is, is het verzetten van de klok voor veel mensen ook iets waar tegenop gezien wordt. Zeker wanneer je al slaapproblemen hebt is dit vaak een ding.

Waarom de klok verzetten?

Wanneer je de klok moet verzetten is dus duidelijk, maar waarom moet dat precies? In de zomer komt de zon vaak al heel vroeg op. Om tijdens deze periode optimaal van het zonlicht te kunnen genieten is de zomertijd bedacht. De klok wordt ‘s nachts op de laatste zondag van maart een uur vooruit gezet. In principe sta je vanaf dat moment een uur eerder op, maar tegelijkertijd kun je iedere avond profiteren van een uurtje langer licht. Al in 1916 is er bedacht om de klok te verzetten. Dit kwam onder andere door de opkomst van de fabrieken. In die tijd wilde men efficiënter gebruik kunnen maken van daglicht zodat er energie bespaard kon worden. Echter werd dit in 1945 weer afgeschaft en vervolgens in 1977 opnieuw ingevoerd nadat de oliecrisis was uitgebroken.

Wanneer de klok verzetten en kinderen?

Hoewel we als volwassene zelf al last hebben van het verzetten van de klok, hebben kinderen dit ook. Wanneer zij naar bed gaan is het vaak nog licht en wanneer ze vervolgens weer uit bed gaan is het ook alweer licht. Niet alle kinderen hebben verduisterende gordijnen of rolluiken op hun kamer, waardoor zij het idee hebben dat ze overdag moeten slapen. Er zijn natuurlijk kinderen die structureel slecht slapen, maar wanneer de klok verzet moet worden is het over het algemeen bekend dat kinderen nog slechter slapen. En jij zit er waarschijnlijk niet op te wachten dat je kinderen ‘s morgens om 6 uur of eerder al naast je bed staan.

Wanneer de zomertijd ingaat is de kans aanwezig dat je kinderen plotseling uitslapen omdat ‘s nachts de klok een uur vooruit is gezet. Dit is bij het ingaan van de wintertijd vaak niet het geval. Het is dan slim om je kinderen de avond van te voren later naar bed te brengen dan normaal. Hierdoor merken zij als het goed is weinig van het verzetten van de klok en zullen zij ‘s morgens niet voor dag en dauw naast je bed staan. Ook jij moet immers de kans krijgen om je biologische klok bij te stellen.

Wanneer klok verzetten in 2023?

Wanneer moet je de klok verzetten in 2023?

  • In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart zet je de klok een uur vooruit: van 2 uur 's nachts naar 3 uur (=uur korter slapen!)
  • In de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober zet je de klok een uur achteruit: van 3 uur 's nachts naar 2 uur (=uur langer slapen!)

Op zondag 26 maart gaat de zomertijd in en op zondag 29 oktober de wintertijd. Het verzetten van de klok verstoort vaak je slaapritme. Veel mensen hebben hier last van, maar het is belangrijk om je gewone slaapritme zoveel mogelijk aan te houden. Ga je doordeweeks altijd om 22:00 uur ‘s avonds naar bed? Doe dit dan ook gewoon tijdens de zomertijd. Hang rolluiken of verduisterende gordijnen op, zodat er geen daglicht je slaapkamer binnen kan schijnen. Veel mensen slapen namelijk het beste in een donkere kamer.

Een regelmatig slaapritme is belangrijk en draagt bij aan het bevorderen van je nachtrust. Wanneer je de klok moet verzetten is duidelijk, maar zorg daarnaast ook voor een regelmatig slaappatroon.