• Lorem ipsum

Wakker worden met hoofdpijn

16 Aug 2021
Wakker worden met hoofdpijn
Wakker worden met hoofdpijn is een slecht begin van de dag. Toch heeft één op de dertien mensen in Nederland hier regelmatig last van. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, waardoor jij bij het opstaan last hebt van hoofdpijn. Misschien heb je wel te vast geslapen, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Hoofdpijn bij het opstaan komt vaker voor bij mensen met slaapproblemen. Gemiddeld is dit zo’n twee tot acht keer vaker. De meest voorkomende oorzaken van wakker worden met hoofdpijn hebben we eens op een rij gezet.

Slapeloosheid

Veel mensen met slaapproblemen hebben last van slapeloosheid. Je kunt niet in slaap vallen, je slaapt onrustig of je wordt middenin de nacht steeds wakker. Slecht slapen op zich is al vervelend, maar slaapgebrek kan ook nog eens leiden tot hoofdpijn of zelfs migraine. Slapeloosheid kan op den duur zelfs leiden tot psychische stoornissen zoals een depressie, stress of angstklachten.

Wakker worden met hoofdpijn en migraine

Wakker worden met hoofdpijn is vervelend. Maar mensen die kampen met migraine krijgen vaak ‘s nachts een migraineaanval. Meestal is dit tussen 4 uur ‘s nachts en 9 uur ‘s ochtends. Heb je kloppende hoofdpijn aan één kant van je hoofd? Ben je daarnaast ook nog misselijk en gevoelig voor licht, geuren of geluid? Dan bestaat de kans dat je last hebt van migraine. Gelukkig gaat dit meestal binnen een aantal uur tot een aantal dagen weer weg en is er dus niets meer aan de hand.

Slaapapneu of snurken

Wanneer je last hebt van slaapapneu houd je tijdens het slapen regelmatig je adem in. Hierdoor ontstaat er zuurstoftekort, waardoor je ’s morgens last kunt hebben van wakker worden met hoofdpijn. Ook snurken kan deze hoofdpijn veroorzaken en zelfs een symptoom zijn van slaapapneu. Heb jij het vermoeden dat je last hebt van slaapapneu? Neem dan contact op met een arts. Het kan namelijk mogelijk gevaarlijk zijn.

Een psychische stoornis

Ook een psychische stoornis kan de oorzaak zijn van wakker worden met hoofdpijn. Denk bijvoorbeeld aan angstklachten of een depressie. Deze stoornissen kunnen namelijk slapeloosheid veroorzaken. Een veel voorkomende lichamelijke klacht bij slapeloosheid is hoofdpijn. Eén plus één is twee. Heb jij een psychische stoornis en sta jij ‘s morgens vaak op met hoofdpijn? Dan is de kans groot dat dit het gevolg is van je psychische stoornis.

De verkeerde houding

Je kunt ook wakker worden met hoofdpijn wanneer je in de verkeerde houding slaapt. Niet alleen een goed hoofdkussen is belangrijk bij een goede slaaphouding. Ditzelfde geldt namelijk voor een goed matras. Je hoofd en je nek moeten namelijk tijdens het slapen in dezelfde positie gehouden worden als wanneer je staat.

Tandenknarsen

Ook tandenknarsen kan een oorzaak zijn van wakker worden met hoofdpijn. Tijdens het tandenknarsen ontstaat er namelijk spanning op je kaakspieren. Hierdoor kan hoofdpijn ontstaan. Daarnaast is tandenknarsen schadelijk voor je gebit. Raadpleeg dus een tandarts wanneer jij dit ‘s nachts doet.

Slecht geventileerde kamer

Een slecht geventileerde slaapkamer kan ook wakker worden met hoofdpijn veroorzaken. Je krijgt dan namelijk te weinig zuurstof. Zorg er dus altijd voor dat je slaapkamer goed geventileerd kan worden.

Naast bovenstaande oorzaken kunnen ook het gebruik van cafeïne, medicatie en alcohol ochtendhoofdpijn veroorzaken. Heb je last van een griepje of verkoudheid? Ook dan is het mogelijk dat je ‘s morgens wakker wordt met hoofdpijn.

Opstaan met hoofdpijn, dit kun je er tegen doen

Wanneer je goed slaapt word je minder vaak wakker met hoofdpijn. Maar ook teveel slapen kan hoofdpijn veroorzaken. Juist de kwaliteit van je nachtrust is belangrijk en niet de duur. Deze tips kun je gebruiken om een betere nachtrust te krijgen:

  • Nuttig niet teveel cafeïnehoudende dranken en alcohol
  • Heb je last van slapeloosheid? Volg dan eens een slaaptraining of slaapcursus. Ook kun je voordat je gaat slapen ontspanningsoefeningen doen
  • Beweeg regelmatig. Hierdoor verbeter je namelijk de kwaliteit van je slaap
  • Heb je last van overgewicht? Probeer dan wat af te vallen. Het gevolg van overgewicht kan namelijk slaapapneu zijn
  • Schaf een nieuw hoofdkussen of matras aan

Sta jij ‘s morgens altijd op met hoofdpijn en heb je alles al geprobeerd? Breng dan eens een bezoek aan onze website of kom langs in onze showroom. Wellicht dat een nieuw matras of een nieuw hoofdkussen kan helpen. Onze slaapspecialisten geven je het juiste advies en de juiste informatie op basis van een jarenlange ervaring. Wakker worden met hoofdpijn is namelijk iets wat je snel en effectief moet proberen te voorkomen.