• Lorem ipsum

Verstopte neus slapen

16 Aug 2021
Verstopte neus slapen
Een verstopte neus en slapen gaan vaak niet samen. Een verstopte neus op zich is al vervelend, maar helemaal als je probeert te slapen.. Een verkoudheid is iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Helaas blijft het dan vaak niet alleen bij een verstopte neus, maar heb je ook vaak last van hoestbuien en een zere keel. ‘s Avonds zijn de symptomen erger dan overdag, waardoor je jezelf ‘s avonds vaak beroerder voelt. En lekker vroeg onder de wol om uit te zieken zit er dan vaak ook niet in. Toch zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken, zodat een verstopte neus en slapen toch samen gaan. Je nachtrust hoeft namelijk helemaal niet belemmerd te worden door een fikse verkoudheid of hooikoorts klachten.

Slaap rechter op

Een verstopte neus en slapen gaan vaak niet zo goed samen. Tenzij je probeert om rechter op dan normaal te slapen. Ben je verkouden of heb je last van hooikoorts klachten? Zorg er dan voor dat je bovenlichaam en je hoofd wat hoger liggen dan normaal. Hierdoor worden je luchtwegen vrijer gemaakt, waardoor je makkelijker kunt ademen. Leg geen extra kussen onder je normale hoofdkussen om wat rechter op te slapen. Dit zorgt er namelijk voor dat je kin op je borst ligt, waardoor je juist minder makkelijk kunt ademen. Vind je al dat gehannes maar niks? Ga dan op je zij liggen. Dit is sowieso wat fijner dan op je rug slapen wanneer je verkouden bent.

Een ui doormidden snijden

Misschien deed je moeder dit vroeger ook wel toen je verkouden was; een ui doormidden snijden. Je moet hier wellicht wat om lachen, maar het werkt echt. De scherpe geur van de uit zorgt ervoor dat je neusholtes vrij van al dat snot blijven. Hierdoor wordt het probleem van een verstopte neus en slapen verleden tijd. Je slaapkamer en de overloop stinken dan misschien naar ui, maar beter iets dan niets. Alles voor een goede nachtrust.

Hoe kun je met een verstopte neus slapen? Neem een stoombadje

Druppel een paar druppeltjes eucalyptus olie in een badje heet water en ga erboven hangen. Hierdoor worden de verstopte holtes in je neus vrij gemaakt. Vervolgens kun je beter en vrijer ademen, waardoor je ondanks je verstopte neus toch in slaap kunt vallen. Een bijkomend voordeel van een stoombadje is dat het gelijk je huid reinigt. Dat is dan weer mooi meegenomen.

Neem een keelpastille

Een keelpastille werkt vaak niet zozeer bij een verstopte neus en slapen, maar wel tegen hoestbuien en een zere keel. En laat een verstopte neus nu vaak samengaan met deze klachten. Moet je veel hoesten of heb je last van je keel? Neem dan een keelpastille voordat je naar bed gaat. Dit verzacht je keel. Zuig nooit op een keelpastille terwijl je in bed ligt. Hierdoor kun je jezelf namelijk verslikken en je wilt ook niet in slaap vallen met een snoepje in je mond. Grote kans dat je hoofdkussen hierdoor vies wordt.

Gebruik neusspray

Een verstopte neus en slapen is nu eenmaal niet fijn. Maar door een neusspray te gebruiken voordat je gaat slapen worden je holtes geopend en wordt je neus helemaal schoongespoeld. Gebruik bij voorkeur gewoon een zoutoplossing. Zo’n zoutoplossing kun je heel gemakkelijk zelf maken of kopen bij de plaatselijke supermarkt of drogist.

Verhoog de luchtvochtigheid in je slaapkamer

Een droge lucht is nooit goed, maar zeker niet wanneer je verkouden bent. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer. Hierdoor gaan een verstopte neus en slapen goed samen. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid ook goed wanneer je last hebt van keelpijn. Heb je last van een fikse verkoudheid? Zet dan ‘s nachts een raampje open of hang een waterbakje aan je verwarming.

Slapen met een verstopte neus en roomboter

Het klinkt waarschijnlijk niet zo fris, maar een verstopte neus en slapen gaan prima samen wanneer je roomboter onder je neus smeert. Door voor het slapen een beetje roomboter onder je neus te smeren zal je neus een stuk minder verstopt zijn wanneer je ‘s morgens wakker wordt. Een bijkomend voordeel is dat de roomboter er meteen voor zorgt dat de rode schrale plekken onder je neus verdwijnen.

Een fikse verkoudheid hoeft vanaf nu geen belemmering meer te zijn voor een goede nachtrust. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen voordat je naar bed gaat, gaan een verstopte neus en slapen dus prima samen!