• Lorem ipsum

Verschil traagschuim en koudschuim

16 Aug 2021
Verschil traagschuim en koudschuim
Hoe kies je het beste matras? Tussen een traagschuim- en een koudschuim matras zitten veel verschillen. Naast deze twee materiaalsoorten zijn er natuurlijk nog andere materiaalsoorten waarvan een matras gemaakt kan zijn, maar in deze blog richten we ons enkel op matrassen die gemaakt zijn van deze twee soorten schuim.

Traagschuim

Traagschuim wordt vaak ook wel visco schuim, nasa schuim of geheugenschuim genoemd. De celstructuur van traagschuim is in tegenstelling tot koudschuim minder open. Dit is al meteen het eerste verschil tussen traagschuim en koudschuim. Traagschuim bestaat uit talloze kleine schuimbolletjes die omgeven zijn door een dun vliesje. Op het moment dat traagschuim ingedrukt wordt zorgt dit dunne vliesje ervoor dat het langer duurt voordat de schuimbolletjes zich weer vullen met lucht.

Het belangrijkste voordeel van traagschuim is dat deze materiaalsoort zich volledig naar jouw lichaamsvormen vormt. Een matras dat gemaakt is van deze schuimsoort kent geen drukpunten. Zeker voor mensen die vaak en lang op bed liggen is een matras dat gemaakt is van traagschuim erg comfortabel. Ook is traagschuim gevoelig voor temperatuur. Dit betekent dat wanneer het koud is, het matras hard aanvoelt. Op het moment dat je dan op het matras gaat liggen zal het matras automatisch soepeler worden.

Wel is het belangrijk dat je altijd let op de kwaliteit van het matras met betrekking tot de lichaamsondersteuning. Niet ieder traagschuim matras heeft namelijk dezelfde kwaliteit. Overigens zijn niet alleen matrassen van deze schuimsoort gemaakt. Deze materiaalsoort wordt ook vaak gebruikt bij het maken van toppers.

Wanneer de kwaliteit van het traagschuim niet voldoende is doordat de celstructuur van het schuim te vast is, zal het schuim niet voldoende ventileren. Het gevolg hiervan is dat zo’n matras plakkerig aan kan gaan voelen wanneer je op bed ligt. Ben je op zoek naar een matras gemaakt van traagschuim? Kijk dan goed naar de kwaliteit van het schuim.

Koudschuim

Koudschuim wordt vaak aangeduid met de naam High Resilience schuim of HR schuim. Veel materiaalsoorten waarvan matrassen gemaakt kunnen zijn worden verhit en vervolgens geperst. Dit is bij koudschuim niet het geval. Het verschil tussen traagschuim en koudschuim zit hem dus ook in de productiemethode. Traagschuim wordt wel verhit voordat het schuim samengeperst wordt en bij koudschuim is dit niet het geval. Hier komt ook meteen de naam ‘koudschuim’ vandaan.

Doordat koudschuim niet verhit wordt tijdens het productieproces heeft deze schuimsoort een open celstructuur. Dit zorgt ervoor dat deze schuimsoort goed ventileert en een goede luchtcirculatie heeft. Een matras of topper gemaakt van koudschuim zal dus niet zomaar warm of klam aanvoelen. De meest populaire matrassen en toppers zijn gemaakt van deze schuimsoort. Naast dit voordeel heeft deze schuimsoort nog tal van andere voordelen waaronder:

  • Matrassen en toppers die gemaakt zijn van koudschuim zijn zeer geschikt voor caravans, tenten, boten en campers. Deze schuimsoort kan namelijk niet gaan schimmelen vanwege de goede luchtcirculatie en ventilatiemogelijkheden.
  • De warmtecirculatie van koudschuim is ontzettend goed.
  • Koudschuim is duurzaam: deze schuimsoort gaat lang mee.
  • Koudschuim is veerkrachtig.

De verschillen tussen traagschuim en koudschuim op een rij

Je hebt nu kunnen lezen wat traagschuim en koudschuim precies voor schuimsoorten zijn. In onderstaand overzicht staan de belangrijkste verschillen tussen traagschuim en koudschuim op een rij:

  • Koudschuim voelt harder aan dan traagschuim.
  • Traagschuim zal bij lagere temperaturen harder aanvoelen dan bij warmere temperaturen. Koudschuim voelt altijd even hard aan.
  • Koudschuim is veerkrachtiger dan traagschuim.
  • Traagschuim vormt zich naar je lichaamsvormen waardoor er geen drukpunten kunnen ontstaan.
  • Bij de productie van koudschuim wordt er geen gebruik gemaakt van een verhittingsproces terwijl dit bij traagschuim wel het geval is.

Welk matras is het beste?

Nu je weet wat het verschil tussen traagschuim en koudschuim is, zal jij jezelf vast en zeker afvragen wat nu beter is. Kies je voor een matras van koudschuim? Of kun je beter kiezen voor een matras van traagschuim? Er is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welk matras voor jou het beste is. Ieder mens slaapt namelijk anders en heeft andere wensen en behoeften waaraan een matras moet voldoen.

Daarnaast heeft de lattenbodem waarover je bed beschikt geen invloed op de materiaalsoort van het matras waar jij voor kiest. Zowel een koudschuim matras als een traagschuim matras zijn geschikt voor de meeste soorten lattenbodems. Welk matras voor jou het beste is, is dus echt afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Slaap je liever op een zacht matras? Vind je goede ventilatie van een matras belangrijk? Vind je de veerkracht van een matras belangrijk? Dat zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras.

Koudschuim of traagschuim bij lichamelijke klachten

Er is niet zomaar een antwoord te geven op de vraag: ‘Welk matras is het beste?’ Echter wordt dit een ander verhaal op het moment dat je lichamelijke klachten ervaart. Wanneer je namelijk bedlegerig bent of rugklachten ervaart, zal je vaak het advies gegeven worden om te kiezen voor een traagschuim matras. Zoals je hebt kunnen lezen is de veerkracht een belangrijk verschil tussen traagschuim en koudschuim.

Ben je bedlegerig? Dan zal je vaak een traagschuim matras geadviseerd worden. Dit komt doordat de veerkracht van zo’n matras optimaal is, waardoor je niet snel last zal krijgen van drukplekken wanneer je op een traagschuim matras ligt. Bij rugklachten zal je vaak een koudschuim matras geadviseerd worden. Dit meestal in combinatie met een ergonomische lattenbodem. Wanneer de rugklachten die je ervaart vanuit je ruggengraat komen, zal een koudschuim matras je meer ondersteuning bieden dan een traagschuim matras.

Iedereen heeft andere slaapwensen en dus andere wensen ten aanzien van het juiste matras. Je weet misschien nog steeds niet welk matras nu voor jou het beste is, maar je weet wel wat de verschillen tussen traagschuim en koudschuim precies zijn.