• Lorem ipsum

Tv kijken voor het slapen

9 Nov 2022
Tv kijken voor het slapen
Heerlijk… tv kijken voor het slapen. Languit op de bank relaxen na een lange dag werken! Is dat ok? We weten allemaal dat je je smartphone, tablet en laptop beter niet kunt gebruiken vlak voor het slapen. Uit onderzoek blijkt dat je, wanneer je in het laatste uur voor het slapen, naar deze schermen kijkt, je (een verhoogde kans hebt dat je) minder en slechter slaapt. Maar… onderzoekers ontdekten ook dat tv kijken voor het slapen geen verandering in je slaap veroorzaakt! Je kunt dus ’s avonds lekker tv blijven kijken, maar zorg er wel voor dat je op tijd stopt!

Beter geen smartphone, tablet en laptop vlak voor het slapen!

Op je smartphone, tablet, laptop en tv kijken voor het slapen. Kan dat kwaad? Er werd door de RIVM een grootschalig onderzoek gedaan naar schermgebruik voor het slapen. Daaruit komt naar voren dat een smartphone, tablet of laptop gebruiken in het laatste uur voor het slapen kwaad kan:

  • Minder slaap
  • Slechtere nachtrust

Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat tv kijken voor het slapen geen kwaad kan. Daar vertellen we je straks meer over.

Waarom zijn deze schermen slecht voor je?

Dat het scherm van je smartphone, tablet en laptop slecht voor je nachtrust is, heeft te maken met het vele blauwe licht dat deze recentelijk ontwikkelde lichtbronnen uitzenden. Wat ook een mogelijkheid is, is dat je naar je scherm grijpt, omdat je (al) niet kon slapen. Het kan ook nog zo zijn dat je door het kijken naar het scherm van je smartphone, tablet en laptop alerter bent, waardoor je minder goed in slaap valt. Of je raakt gestresst door al het gelees, gezoek en gesocialize op het internet, waardoor je minder goed gaat slapen.

Tv kijken voor het slapen is ok!

Uit het onderzoek van de RIVM komt naar voren dat tv kijken voor het slapen, anders dan het schermgebruik van je smartphone, tablet en laptop, niet schadelijk is voor je nachtrust! De meeste mensen die in het onderzoek zijn onderzocht kijken meerdere avonden per week televisie tot een uur voor het slapengaan. Dat ging (volgens dit onderzoek) niet ten koste van de nachtrust. Hoe kan het dat tv kijken voor het slapen geen kwaad kan, terwijl voor het slapen naar je smartphone, tablet en laptop kijken wel invloed heeft op je nachtrust? Dat heeft zeer waarschijnlijk te maken de grotere afstand tussen jou en het scherm, waardoor je ogen minder blauw licht ontvangen. Ook is tv kijken voor het slapen een hele andere bezigheid dan naar de hierboven genoemde schermen kijken. Bij tv kijken zak je languit op de bank en hoef je (meestal) niet (veel) na te denken, vaak ben je hierdoor minder alert en minder snel gestresst. Het is zelfs zo dat je als je tv kijkt gemakkelijk op de bank in slaap valt…

3 Tips om op tijd te stoppen met tv kijken

Hoewel tv kijken voor het slapen een minder verslavende bezigheid is dan internetgebruik (waarbij je eeuwig kunt blijven zoeken, speuren en socializen), kan het wel lastig zijn om er een eind aan te maken! Dat heeft bij tv kijken vooral te maken met dat je er moe van wordt, zeker als je onderuitgezakt op de bank ligt. Val jij ook steeds (half) in slaap als je tv ligt te kijken? Of betrap jij jezelf erop dat je nog steeds tv ligt te kijken terwijl er niks boeiends meer op is, gewoon omdat je te lui bent om op te staan? Zorg er dan voor dat je op tijd stopt met tv kijken voor het slapen, oftewel ga niet te laat naar bed, want ook dan krijg je minder slaap dan je eigenlijk zou willen! Hier zijn een paar tips om het televisie kijken voor het slapen in te korten:

  1. Kies bewust: Bepaal van te voren welke programma’s je graag wilt zien en wijk hier niet van af. Zorg ervoor dat de programma’s zijn afgelopen op het moment dat jij het liefst naar bed wilt gaan. En het allerbelangrijkste: gá dan ook naar bed!
  2. Stop halverwege een aflevering: Het einde van een (Netflix) aflevering is vaak zo spannend, dat je niet kunt wachten met kijken hoe het verder gaat. Netflix tv kijken voor het slapen is prima, maar stop dan liever halverwege een aflevering (wanneer het niet zo spannend is) zodat je lekker (op tijd) gaat slapen!
  3. Kijk televisie vanuit bed of maak jezelf alvast bedklaar: Vanuit je bed televisie kijken maakt het makkelijker om te stoppen op het moment dat je moe bent. Je hoeft nog maar 1 ding te doen: je televisie uitzetten. Ook wanneer je voor het tv kijken alvast je pyjama aantrekt en je tanden poetst, hoef je niet meer zoveel te doen, wat het wellicht makkelijker maakt om op tijd te stoppen met tv kijken voor het slapen.

Geen plek voor een tv in je slaapkamer? Het Sleepfast TV-Voetenbord biedt de oplossing!

Heb je geen plek in je slaapkamer voor een televisie, maar wil je wel graag tv kijken voor het slapen vanuit je bed? Dan bieden wij jou de oplossing. Wij verkopen namelijk een speciaal TV-Voetenbord. Dit voetbord is voorzien van een middengedeelte dat je omhoog kunt schuiven met daarin je televisie! Wil je meer weten over dit speciale TV-Voetenbord? Of heb je andere vragen over tv kijken voor het slapen, neem dan contact met ons op via onze chatbox!