• Lorem ipsum

Telefoon naast je bed

9 Nov 2022
Telefoon naast je bed
‘Nee, geen telefoon naast je bed!’, zeggen we tegen onze kinderen. En wat doe je zelf? Jouw telefoon ligt tijdens het slapen wél naast je bed… Nou ja, naast je bed? Als slapen even niet lukt, pak je hem om even iets op te zoeken… en vaak blijft dat niet bij even, maar ben je er zo een uurtje mee in de weer… of langer! Dat is uiteraard niet handig als je net naar bed was gegaan om te gaan slapen of als het midden in de nacht is, want slapen lukt nu nog slechter. Een telefoon naast je bed leggen is iets dat we bijna allemaal doen, maar verstandig is het niet!

Waarom kijken naar een scherm slecht is voor je nachtrust

Wat is er precies mis met een telefoon naast je bed? Als jij jouw telefoon de hele nacht op je nachtkastje laat liggen is daar uiteraard niks mis mee, maar pak je hem op en kijk je ernaar, dan gebeurt er het volgende:

  • Door het kunstlicht van het elektrische apparaat worden er in je hersenen bepaalde neuronen geactiveerd, wat het lastiger maakt om (weer) in te slapen.
  • Als je in het donker naar een klein schermpje kijkt, dan raakt de productie van melatonine verstoort. Melatonine is een slaapopwekkend hormoon dat je helpt bij het inslapen.
  • Door al het gezoek, gelees en gesocialize op internet ontvang je allerlei prikkels, die je gestrest kunnen maken, bijvoorbeeld door het lezen van je volle agenda of het ruziën op Facebook. En uiteraard is stress niet goed voor je: je valt minder snel in slaap en je slaapkwaliteit vermindert.

Kortom je telefoon naast je bed ’s avonds en/of ’s nachts in handen nemen maakt je hoofd te ‘wakker’, waardoor je de slaap moeilijker kunt pakken. Bovendien slaap je minder goed: je wordt ’s nachts sneller weer wakker, krijgt meer slaapproblemen en nachtmerries.

5 Tips slapen zonder telefoon

Iedereen weet dat een telefoon naast je bed niet goed voor je is, maar van je telefoon afblijven valt niet mee. Hoe zorg je ervoor dat jij ’s avonds en ’s nachts van je telefoon afblijft? Hier zijn 7 tips!

  1. Leg je telefoon buiten je slaapkamer. Een telefoon naast je bed is verleidelijk. Als hij niet in je buurt ligt, is het een stuk lastiger om hem te pakken. Heb je je telefoon nodig om een wekker te zetten? Daar zijn ook schermloze apparaten voor, zoals een analoge, digitale, radio- of wake-up Light wekker.
  2. Kijk minimaal een half uur voor het slapen niet meer naar een schermpje, dus ook niet naar je televisie, tablet of laptop. Ook vlak voor het slapen op deze schermen kijken verstoort je nachtrust.
  3. Lees een boek voor het slapen. Met een telefoon naast je bed (en in je handen) word je wakkerder. Lezen doet het tegenovergestelde: je laat je gedachten los, raakt ontspannen en minder gestrest, wat zorgt voor een kwalitatieve, diepe slaap.
  4. Zoek contact met je partner. Ga samen op tijd op bed, zodat jullie tijd aan elkaar kunnen besteden. Dat is toch veel leuker dan in je eigen wereld met een telefoon naast je bed? Wist je dat 20% van de jongvolwassenen zelfs tijdens de seks met zijn smartphone bezig is? Leg het ding ver weg van je bed en leef in het hier en nu!
  5. Luister naar relaxte muziek en droom lekker weg of doe tijdens het luisteren maar de muziek ontspanningsoefeningen. Lastig om zelf ontspanningsoefeningen te verzinnen? Luister dan naar een ontspanningsoefening via You Tube, maar pas op: laat wel je telefoon naast je bed liggen!  

Slaapprobleem veroorzaakt door iets anders dan telefoon naast je bed?

Ligt er geen telefoon naast je bed, kijk jij niet (meer) op een scherm voor het slapengaan en heb je nog steeds slaapproblemen? Weet je niet goed wat de oorzaak van jouw slaapproblemen is? Heb je er weleens aan gedacht dat ook een verkeerd kussen, matras en/of bed de oorzaak van jouw slaapproblemen kan zijn? Denk je dat dit bij jou het geval is? Neem dan eens contact met ons op via onze chatbox. De ervaren sleepcoaches van Sleepfast weten door hun jarenlange ervaring in de beddenbranche alles over kussens, matrassen, bedden en (in)slapen. Ook kunnen zij (door middel van een aantal vragen) achterhalen of er iets mis is met jouw kussen, matras en/of bed. Wij zoeken graag samen met je naar een oplossing voor je slaapprobleem als de oorzaak niet de telefoon naast je bed is.