• Lorem ipsum

Tegen elkaar aan slapen

9 Nov 2022
Tegen elkaar aan slapen
Tegen elkaar aan slapen… je houdt ervan of je houdt er niet van. Wat zegt het over jullie relatie als jullie het fijn vinden om verstrengeld in elkaar te slapen of als jullie dat juist niet graag doen? In welke slaaphoudingen kun je dicht op elkaar slapen? Wanneer slaap je dieper: samen of apart van elkaar? In deze blog gaan we op onderzoek uit en geven we je de antwoorden!

Hoeveel mensen slapen tegen elkaar aan?

Je zult wel denken hoe weet je nou hoeveel tegen elkaar aan slapen wordt gedaan… Nou, daar is een onderzoek naar gedaan (dat deel uitmaakte van het Edinburgh Science Festival en werd gepubliceerd in The Telegraph en op Nu.nl) en daaruit blijkt het volgende:

  • 12% van de onderzochte koppels slaapt dicht tegen elkaar (op 2,5 cm of minder)

Dat is dus niet zo gek veel. Uit het onderzoek blijkt ook dat maar 2% van de onderzochten op meer dan 75 cm van elkaar vandaan ligt.

Stellen die tegen elkaar aan slapen zijn vaker gelukkig

Uit het onderzoek blijkt dat stellen die dichtbij elkaar zijn tijdens het slapen, vaker gelukkig zijn met hun relatie. Het blijkt namelijk dat van de koppels die tegen elkaar aan slapen (op 2,5 cm of minder) 86% een gelukkige relatie heeft en van de koppels die op meer dan 75 centimeter van elkaar slapen, 66% een gelukkige relatie heeft. Uit hetzelfde onderzoek komt ook naar voren dat ook stellen die elkaar tijdens het slapen regelmatig aanraken gelukkiger zijn dan stellen die dat niet doen. Van de stellen die elkaar regelmatig aanraken geeft 94% van de stellen aan gelukkig met elkaar te zijn. Bij de stellen die elkaar niet aanraken tijdens het slapen zegt 68% van de stellen gelukkig te zijn. Klinkt allemaal wel logisch, want hoe gelukkiger je bent met je relatie, hoe meer behoefte je hebt om elkaar aan te raken. Wat grappig is, is dat het vooral de extraverte mensen zijn die tegen elkaar aan slapen. Ook dat valt wel te verklaren, want introverte mensen hebben waarschijnlijk meer behoefte om tijdens de nacht even ‘in rust’ bij te tanken…

3 slaaphoudingen dicht op elkaar

Je kunt op vele manieren dicht tegen elkaar aan slapen. Hieronder staan drie van deze slaapposities op een rij:

  1. Koninklijke positie: Bij deze houding ligt een van de partners op de rug en de ander op de zij met het hoofd op de schouder van de partner. Deze slaappositie is een favoriet, omdat het de ene partner (meestal de vrouw) een vertrouwd/beschermd gevoel geeft en de andere partner (meestal de man) het fijn vindt om zijn partner te beschermen. Nadeel van op deze manier tegen elkaar aan slapen kan zijn dat de zijlslaper na verloop van tijd niet comfortabel meer ligt, omdat je hoofd op een harde schouder ligt en niet op een zacht hoofdkussen.
  2. Lepeltje-lepeltje: Deze manier van tegen elkaar aan slapen, waarbij beide partners op dezelfde zij liggen en de achterste partner zijn/haar arm(en) om de ander heen slaat, is zeer bekend. Net als bij de koninklijke positie biedt de ene partner (meestal de man) bescherming aan de ander (meestal de vrouw). Voordeel van deze houding is dat je zelf kunt kiezen hoe dicht je op elkaar kruipt. Nadeel kan zijn dat de achterste slaper last heeft van haren in zijn/haar mond of niet goed kan ademen.
  3. Verwikkeld in elkaar: Het zijn er niet zoveel die dit doen en degenen die het doen zijn veelal nog maar net samen: met elkaars gezichten naar elkaar, verstrengeld in elkaar slapen, omdat je niks liever wilt dan samensmelten! Uiteraard kan op deze manier tegen elkaar aan slapen heel prettig aanvoelen, maar nadeel kan ook zijn dat je het te warm krijgt en in elkaars gezicht uitademt, wat je slaap kan verstoren. Wij raden deze slaaphouding niet aan voor een goede nachtrust, maar er zijn uiteraard uitzonderingen!

Hoe slaap je dieper: samen of apart van elkaar?

Samen in een bed slapen is zeer gebruikelijk als je samenwoont, maar is samen slapen goed voor je nachtrust of slaap je beter als je apart slaapt. En dan bedoelen we niet in plaats van dicht tegen elkaar aan slapen, van elkaar gescheiden slapen in hetzelfde bed. Nee, hiermee bedoelen we ieder in een eigen kamer in een eigen bed slapen. Is gescheiden van elkaar slapen in een aparte kamer beter voor je nachtrust? Dat verschilt uiteraard per persoon. Sommige mensen slapen altijd en overal uitstekend of dat nou samen in een bed is of alleen in een bed. Er zijn mensen die beter slapen als er iemand bij ze ligt, omdat ze dan bijvoorbeeld minder bang of eenzaam zijn. Uit onderzoek blijkt echter ook dat de kwaliteit van slaap bij veel mensen vaker verstoord wordt bij samen slapen, dus bij tegen elkaar aan slapen of op afstand van elkaar in hetzelfde bed slapen.

Afstand kan helpen bij slaapproblemen

Dat de kwaliteit van je slaap verstoort kan raken als je samen slaapt, komt doordat je partner je tijdens het slapen kan storen met allerlei bewegingen en geluiden, zoals snurken, luidruchtig ademen, veelvuldig draaien en de deken naar zich toe trekken (waardoor jij geen deken meer hebt). Ook kun je het sneller warm krijgen, minder comfortabel liggen en/of minder goed ademen als jullie dicht tegen elkaar aan slapen. Niet alle storende bewegingen en geluiden worden door partners bewust ervaren, maar uit onderzoek blijkt wel dat de diepte van je slaap er door kan worden beïnvloed, waardoor je minder diep slaapt naast een partner. Dus… is tegen elkaar aan slapen echt jouw ding, maar kamp je met een slaapprobleem? Overweeg dan eens om apart van elkaar te gaan slapen! Dat lijkt voor jou misschien niet zo aantrekkelijk, maar bedenk wel dat er behalve een diepere nachtrust ook een ander voordeel is aan apart van elkaar slapen: doordat je minder vaak in elkaars buurt bent, geniet je extra veel van de momenten dat je dat wel bent! Wie weet kun jij juist door wat afstand (en een betere nachtrust) weer beter (af en toe) dicht tegen elkaar aan slapen!

Welk matras als je dicht tegen elkaar slaapt?

Doen jullie niks liever dan dicht op elkaar slapen en verstoort dit jullie nachtrust niet? Wat fijn zeg! Wist je dat er matrassen zijn die perfect zijn voor mensen die dicht op elkaar slapen en dat er ook speciale duocovers beschikbaar zijn om twee matrassen (met divers comfort) aan elkaar te koppelen? Ben je op zoek naar een nieuw matras en wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op. Dat kan dagelijks tot 23 uur telefonisch of via onze chatbox. Onze ervaren sleepcoaches geven jou en je bedpartner graag matrasadvies op maat en kunnen je ook tips geven over bedbodems, zodat jullie nog perfecter tegen elkaar aan slapen!