• Lorem ipsum

Slapen met hooikoorts

9 Nov 2022
Slapen met hooikoorts
Het valt niet mee… slapen met hooikoorts! Je neus zit verstopt, je ogen prikkelen en om de haverklap heb je een niesbui. Probeer dan maar eens in slaap te komen en door te slapen! Hooikoorts is overdag al geen pretje, maar ’s avonds en ’s nachts is het ook vervelend, want jij wilt lekker slapen, maar het lukt niet! Door hooikoorts heb je een verhoogde kans op slapeloosheid, waardoor je overdag (bovenop je hooikoorts!) last kunt krijgen van problemen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Slapen met hooikoorts… hopelijk gaat het jou wel lukken met de onderstaande tips!

Hooikoorts

Voordat we je meer vertellen over slapen met hooikoorts leggen we je eerst uit wat hooikoorts is:

 • De allergie hooikoorts wil zeggen dat je overgevoelig bent voor stuifmeel afkomstig van bomen, planten en/of grassen.
 • Je hebt last van een verstopte neus of snotneus, kriebelhoest, droge keel, jeukende ogen, traanogen en/of niesbuien.

Het verschilt per persoon voor welke specifieke bomen, planten en/of grassen je allergisch bent. Je krijgt last van jouw hooikoortsklachten op het moment dat de boom, plant en/of het gras waar jij allergisch voor bent, bloeit (en het stuifmeel door de lucht stuift). Meestal is dat in het voorjaar, maar het kan ook in de zomer zijn. Op een pollenkalender kun je precies zien wanneer welke boom, plant en/of gras bloeit (en stuift) en wanneer jij dus last hebt van jouw hooikoorts. Weet je niet goed of je hooikoorts hebt en zo ja voor wat precies? Ga dan eens naar je huisarts en vraag een allergietest en/of bloedonderzoek aan.

Bij hooikoorts 2x zoveel kans op slapeloosheid!

Slapen met hooikoorts is voor veel hooikoortspatiënten een probleem. Uit onderzoek blijkt dat je met hooikoorts 2x zoveel kans hebt op slapeloosheid:

 • Je valt later in slaap
 • Je ligt ’s nachts vaker wakker

En dat is niet alleen ’s avonds en ’s nachts behoorlijk vervelend, maar ook overdag een probleem, want kamp je te lang met slaaptekort dan kun je overdag last krijgen van problemen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen… En dat terwijl jij het overdag al ‘zwaar’ had met jouw hooikoortsklachten…

Hoe kun je beter slapen met hooikoorts?

Snotteren, tranen, hoesten en niezen. Het is allemaal hartstikke vervelend als je probeert te slapen. Wat kun je doen om toch de slaap te pakken en om toch lekker door te slapen met hooikoorts? Hier zijn 7 tips:

 1. Neem een bad of ga douchen voor het slapen. Zo spoel je het stuifmeel (de pollen) van je af. Vergeet niet om na het douchen je haren grondig door te borstelen, want ook daarin zitten pollen.
 2. Zet je raam dicht. Hierdoor hou je de pollen zoveel mogelijk buiten je slaapkamer. Doe dit in ieder geval ’s nachts (eventueel kun je airconditioning aanschaffen als het je te warm wordt!). Ook overdag je raam dichthouden is verstandig als je beter wilt slapen met hooikoorts, maar het is uiteraard niet goed om je slaapkamer (bed, matras en kussen) nooit te luchten. Het beste open je je raam na regenbuien (omdat er dan nauwelijks pollen zijn). Is er geen of nauwelijks regen? Open dan je raam ’s ochtends en zet hem op tijd weer dicht (ruim voor het slapengaan). Als je je raam openzet doe je het beste je slaapkamerdeur dicht. Dan stuift het stuifmeel niet door je hele huis en kunnen ook je huisgenoten beter slapen met hooikoorts.
 3. Plaats een luchtbevochtiger: Met dit apparaat verbeter je de luchtkwaliteit waardoor er minder pollen (stuifmeel) je huis inkomen.
 4. Vervang gordijnen en vloerbedekking: Heb je (stoffen) gordijnen en vloerbedekking in je slaapkamer? Dat is niet slim als je beter wilt slapen met hooikoorts, want stof trekt stuifmeel aan en dat wil jij natuurlijk juist buiten je slaapkamer houden. Vervang je gordijnen door lamellen, rolluiken of jaloezieen. En ga voor een laminaat of houten vloer in plaats van vloerbedekking. Een vloerkleed op de grond of plaid op je bed? Ook dat is niet verstandig als je slapen met hooikoorts wilt verbeteren.
 5. Droog na een wasbeurt je beddengoed en slaapkleding binnenshuis: Zo zorg je ervoor dat de pollen (die buiten in de lucht hangen) zich op jouw beddengoed en slaapkleding verzamelen, waardoor jij niet kunt slapen met hooikoorts!
 6. Smeer vaseline op en onder je neusholtes: Het stuifmeel blijft aan de vaseline plakken en krijgt geen kans om je neus in te stuiven en jouw nachtrust te verstoren!
 7. Ga ’s ochtends vroeg naar buiten: Hoe vroeger hoe beter, want ’s ochtends vroeg zijn er de minste pollen in de lucht, omdat de atmosfeer nog moet opwarmen. Zorg ervoor dat je voor 10 uur weer thuis bent, want dan warmt de atmosfeer op en komen er weer meer pollen! Uiteraard lukt het je niet elke dag, maar het vergemakkelijkt slapen met hooikoorts als je na 10 uur zoveel mogelijk thuis blijft.

Anti allergie beddengoed

Ook met een anti allergie dekbed en anti allergie kussen kun je beter slapen met hooikoorts. Zeker als je deze combineert met de bovenstaande tips! Een anti allergie dekbed is gemaakt van materialen (zoals dons en synthetische stoffen) die (door hun gesloten structuur) huisstofmijt, stof en stuifmeel buitensluiten. Wil je meer weten over onze anti allergische dekbedden en kussens? Neem dan contact met ons op. Dat kan dagelijks tot 23 uur, zowel telefonisch als via onze chatbox. Hopelijk kun jij met de bovenstaande tips weer heerlijk slapen met hooikoorts!