• Lorem ipsum

Slaaptips

16 Aug 2021
Slaaptips
Slaap jij ‘s nachts vaak slecht? Of lukt het je vaak niet om in slaap te komen? Weet dan dat er slaaptips zijn die bijdragen aan een goede nachtrust. Je nachtrust is namelijk erg belangrijk. Wanneer je slecht slaapt merk je dit vaak aan van alles. Je voelt jezelf vermoeid, bent prikkelbaarder dan anders, hebt concentratieproblemen en je kunt alles niet zo goed onthouden. Veel mensen hebben meerdere malen per week een slechte nachtrust. Ben jij één van deze mensen? Volg dan onderstaande slaaptips eens op. Misschien heb jij jezelf wel bepaalde gewoontes aangewend voor het slapen gaan die helemaal niet zo goed blijken te zijn.

Een goede nachtrust begint overdag

Slaaptips zijn er niet alleen voor de momenten waarop je op het punt staat om naar bed te gaan. Een goede nachtrust begint namelijk overdag al. Zo is het belangrijk om voldoende te bewegen en om niet te veel cafeïnehoudende dranken te nuttigen. Ook is het slim om niet te veel alcohol of andere verdovende middelen te gebruiken. Jij denkt misschien dat je beter slaapt door een aantal borreltjes te drinken. Echter zorgt alcohol er wel voor dat je sneller in slaap valt, maar alcohol zorgt er ook voor dat je ‘s nachts sneller wakker wordt. Overdag kun je dus al voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat je nachtrust beter wordt. Maak na het avondeten eens een wandeling of ga een aantal keer per week naar de sportschool. Je zal merken dat de kwaliteit van je nachtrust verbetert wanneer je voldoende beweegt.

Slaaptips om relaxt naar bed te gaan

Het is heel normaal om ‘s avonds nog even achter je laptop of tablet te kruipen. Even de laatste mailtjes beantwoorden en je social mediakanalen checken. Of misschien toch nog even een aflevering je favoriete serie kijken. Toch is het slim om dit niet te doen. Het blauwe licht van je laptop remt namelijk de aanmaak van melatonine. En laat je dat hormoon nu net nodig hebben om in slaap te vallen. Vanaf nu dus geen schermpjes meer maar een goed boek. De krant kan natuurlijk ook. Hierdoor zal je zien dat je een stuk beter en sneller in slaap valt.

Ook is het belangrijk om jezelf voor te bereiden op de nacht. Even een momentje voor jezelf. Neem een warme douche of ga een half uurtje in bad. Nadat je dit gedaan hebt kun je nog wat ontspanningsoefeningen doen op bed. Wedden dat je vanaf nu een stuk beter zal slapen? Door bovenstaande tips op te volgen zorg je ervoor dat je relaxt naar bed toe gaat. Hierdoor word je vlak voor het slapengaan niet blootgesteld aan allerlei prikkels die er juist voor zorgen dat je niet kunt slapen.

Ga op vaste tijden naar bed

Eén van de slaaptips die ook belangrijk is, is op vaste tijden naar bed gaan. Regelmaat is altijd belangrijk en dus ook als het over slapen gaat. Door iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan creëer je voor jezelf een vast slaapritme. Kom er vervolgens ook iedere dag rond dezelfde tijd uit. Misschien denk je wel dat uitslapen in je vakantie fijn is, maar dit is niet zo. Uitslapen zorgt er namelijk voor dat jij je slaapritme verstoord. Vaak wordt je zelfs wakker met hoofdpijn wanneer je uitslaapt. Zorg dus voor een regelmatig slaappatroon.

Houd je slaapcyclus bij

Word jij iedere morgen moe wakker? Probeer dan eens je slaapcyclus bij te houden. Iedere slaapcyclus duurt 90 minuten en bestaat uit vier verschillende fases. Je kunt het beste wakker worden in de fase van de lichte slaap. Zet je wekker dus op een tijdstip zodat je in deze fase wakker wordt. Hierdoor zal je zien dat je een stuk fijner wakker wordt dan wanneer je wekker afloopt in de fase van de diepe slaap.

Blijf niet wakker liggen

Kun je de slaap echt niet vatten? Blijf dan vooral niet wakker liggen. Je kunt beter even uit bed gaan. Drink bijvoorbeeld een beker warme melk of een kop thee. Ga na een kwartiertje vervolgens opnieuw naar bed. Je zal zien dat je jezelf een stuk vermoeider voelt. Wakker liggen heeft geen zin. Vaak veroorzaakt dit alleen maar ergernissen en stress. Ga dus even uit bed en probeer het vervolgens nog eens.

Er zijn dus verschillende slaaptips die kunnen helpen, zodat je nachtrust verbetert. Toch kan het ook zo zijn dat je gewoonweg niet lekker ligt op bed. Misschien heb je wel het verkeerde matras of heeft je matras z’n beste tijd gehad. Kom eens langs in onze beddenspeciaalzaak. Onze slaapadviseurs bespreken met jou de mogelijkheden en kijken naar welk matras voor jou het beste is. Om goed te kunnen slapen is namelijk een goed matras ook van belang. Langskomen in onze showroom is dus ook één van de slaaptips die je kan helpen om een betere nachtrust te krijgen.