• Lorem ipsum

Slaapthee voor het slapen

9 Nov 2022
Slaapthee voor het slapen
Zorgt slaapthee voor het slapen ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt? Dat hangt ervan af of je erin gelooft. Geloof jij dat het je gaat helpen, dan is de kans groter dat slaapthee voor jou daadwerkelijk gaat helpen bij het inslapen. Het kan dus hulp bieden, maar het werkt wel het beste in combinatie met andere hulpmiddelen. Als je slaapthee inneemt om beter in te slapen, waar moet je dan op letten? Wat voor thee kun je het beste nemen, hoeveel heb je ervan nodig en wat kan je nog meer helpen bij het inslapen?

Wat is goede slaapthee?

Slaapthee voor het slapen proberen en vraag je je af welke je moet nemen? In de supermarkt zie je allerlei soorten slaapthee. Bijna elk theemerk heeft er wel eentje in zijn assortiment. Wat maakt een thee een slaapthee? Een goede slaapthee bevat kruiden die ervoor zorgen dat de activiteit van je hersenen vertraagt. Een aantal voorbeelden van deze ‘rustgevende kruiden’ zijn: kamille, lavendel, hop, valeriaan en sint-janskruid. Je kunt als slaapthee bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Kamille thee
  • Lavendel thee
  • Hop thee

Kies het liefst voor pure kruiden

Drink slaapthee voor het slapen zo puur mogelijk. Dat wil zeggen dat er zoveel mogelijk van de bovenstaande ‘rustgevende kruiden’ in moeten zitten. Het is dus een goed idee om niet te kiezen voor een theezakje uit de supermarkt, maar voor pure kamille, lavendel, hop, valeriaan of sint-janskruid. Deze voeg je toe aan kokend water. Toch gebruik maken van een theezakje? Kijk dan op de verpakking wat er behalve het ‘rustgevende kruid’ nog meer in de thee zit. Zorg ervoor dat er in elk geval geen theïne in de slaapthee zit, want dat pept je juist op! Zitten er teveel synthetische ingrediënten in de thee, zoals allerlei smaakstoffen? Kies dan liever voor andere (meer pure) slaapthee voor het slapen.

Hoeveel slaapthee voor het slapen is nodig?

Het is absoluut niet zo dat hoe meer slaapthee je voor het slapen drinkt, hoe beter het werkt! Je kunt er zelfs beter niet teveel van drinken, want dan moet je ’s nachts waarschijnlijk telkens naar het toilet, wat je nachtrust niet goed doet! Wat is dan een goede hoeveelheid?

  • 1 of 2 koppen slaapthee is voldoende

Belangrijk hierbij is dat je de slaapthee voor het slapen niet inneemt vlak voordat je gaat slapen. Drink je laatste kop slaapthee het liefst niet korter dan 1,5 uur voor het slapen (zodat je niet al snel er weer uit moet om te plassen).

Het werkt alleen als je erin gelooft!

Zoals bij vele andere wondermiddeltjes werkt slaapthee voor het slapen alleen als je erin gelooft. Ga je er bij voorbaat al vanuit dat slaapthee je toch niet gaat helpen bij het inslapen? Dan hoef je er ook niet aan te beginnen. Geef je je echter compleet over aan de slaapthee, probeer je er echt door te ontspannen, zodat je beter inslaapt, dan kan slaapthee voor het slapen voor jou weleens gaan werken. Eigenlijk is het een soort placebomiddel, hoewel de rustgevende kruiden die zich in slaapthee bevinden zeker echt bij kunnen dragen aan een goede nachtrust. Zeker als je de slaapthee combineert met andere hulpmiddelen.

Combineer slaapthee met andere hulpmiddelen!

Als je een inslaapprobleem hebt, dan kun je het beste de oplossing niet zoeken in een enkel wondermiddel, zoals slaapthee voor het slapen, maar kiezen voor meerdere hulpmiddelen. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Neem voor het slapen niet teveel cafeïne in, want dat werkt averechts: hierdoor word je wakkerder in plaats van slaperiger.
  • Vermijd het kijken naar schermen vlak voor het slapengaan, want het zien van licht en beweging maakt je onrustig, waardoor je minder makkelijk inslaapt.
  • Smeer lavendelolie op je polsen en/of kussen. De smaak van lavendel werkt niet alleen in slaapthee voor het slapen rustgevend en verlichtend, ook de geur van lavendel helpt je ontspannen.
  • Ga al wat eerder naar bed en doe ontspanningsoefeningen of lees een boek.
  • Zorg voor een niet al te warme slaapkamertemperatuur: voor een goede nachtrust moet je lichaam afkoelen en dat lukt het beste bij een temperatuur die niet hoger ligt dan 18 graden.

Er zijn naast slaapthee voor het slapen en de hierboven vermelde hulpmiddelen nog veel meer middelen die je kunnen helpen bij het inslapen. Het verschilt per persoon welke van deze hulpmiddelen voor jou het beste werken. Om erachter te komen wat jou helpt bij het inslapen, kun je het beste de diverse (combinaties van) hulpmiddelen uitproberen om erachter te komen wat jou helpt bij het inslapen.

Hulp nodig bij jouw slaapprobleem? Vraag ons gerust om advies!

Ben jij echt een slechte (in)slaper en helpt slaapthee voor het slapen je niet? Heb je ook al vele andere dingen geprobeerd om jouw (in)slaapprobleem te verhelpen, maar werkt het allemaal niet? Neem dan gerust eens contact met ons op. Het kan namelijk zo zijn dat jouw (in)slaapprobleem wordt veroorzaakt doordat jouw matras en/of hoofdkussen niet optimaal (meer) liggen. Misschien is dat het geval omdat jouw kussen en/of matras te oud is of omdat jouw kussen en/of matras niet goed genoeg bij jou past. Door middel van een aantal vragen kunnen wij erachter komen of dit voor jou wellicht het geval is. In dat geval kan een nieuw matras en/of hoofdkussen de oplossing van jouw (in)slaapprobleem zijn. Maar hopelijk heb jij onze hulp niet nodig en slaap jij gewoon al beter in met slaapthee voor het slapen!