• Lorem ipsum

Rugpijn na slapen

16 Aug 2021
Rugpijn na slapen
Rugklachten kunnen allerlei oorzaken hebben en op allerlei momenten plaatsvinden. Vooral rugpijn na het slapen is erg vervelend. Het is namelijk belangrijk dat je lichaam ‘s nachts de kans krijgt om te herstellen en wanneer je ‘s morgens wakker wordt met rugklachten is dit niet het geval. Rugpijn na het slapen kan komen door een verkeerde slaaphouding, een verkeerde lattenbodem, een slecht hoofdkussen of een slecht matras. Waardoor je rugklachten ook zijn ontstaan, het is belangrijk dat je er zo snel mogelijk vanaf komt. Vaak is dit alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Soms moet je hier een ander matras voor aanschaffen of heb je zelfs de hulp van een fysiotherapeut nodig om van je rugklachten af te komen.

Het juiste matras bij rugpijn

Rugpijn na het slapen kan komen door een verkeerde slaaphouding, een slechte lichaamscoördinatie, overbelasting of door stress en spanningen. Echter is er niet zomaar een geschikt matras om rugpijn te voorkomen. Dit komt doordat onder andere je lichaamsgewicht en je favoriete slaaphouding een rol spelen bij het uitzoeken van het juiste matras. Hoe je het ook went of keert, wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras moet je in ieder geval letten op:

  • Het matras moet je wervelkolom voldoende ondersteunen. Wanneer er een kromming in je wervelkolom zit tijdens het slapen kun je last krijgen van rugpijn na het slapen. Een goed matras helpt bij het verdelen van de lichaamsdruk. Let dus bij het kopen van een nieuw matras altijd op de drukverdeling en de ondersteuning van het matras.
  • Een matras mag niet verouderd zijn. Een oud matras kan namelijk rug- en nekklachten veroorzaken met alle gevolgen van dien. Hoe lang een matras precies meegaat is niet te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van de kwaliteit van het matras. Gemiddeld gaat een matras zo’n 6 tot 10 jaar mee.
  • Het matras moet over de juiste hardheid beschikken. De hardheid van een matras kan van invloed zijn op lichamelijke klachten. Denk hierbij aan nekklachten, schouderklachten en rugklachten. Welke hardheid je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en behoeften en uiteraard van je favoriete slaaphouding.

Wanneer jij denkt dat je huidige matras nog goed is, is het belangrijk om na te gaan of je je pijnloos om kunt draaien in je bed. Wanneer omrollen in bed namelijk pijn doet, kan er sprake zijn van een instabiele wervelkolom en daarvan is je matras de boosdoener. Rugpijn na het slapen is het gevolg.

Rugpijn na het slapen bij rugslapers

Rugslapers hebben over het algemeen het minste last van rugpijn na het slapen. Dit komt doordat slapen op je rug de beste slaaphouding is. Slaap je altijd op je rug en heb je toch rugklachten? Indien dit lage rugklachten zijn kun je tijdens het slapen een kussen onder je knieën doen. Hierdoor wordt de spanning op je rug verminderd. Ook kun je een zachter of dikker matras proberen. Ook dat helpt vaak wel.

Slapen op je zij en rugpijn

Slaap jij het liefst op je zij? Dan is het belangrijk dat je wervelkolom in een rechte lijn blijft tijdens het slapen wanneer je rugpijn na het slapen wenst te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat je matras de druk op je lichaam op de juiste manier verdeelt. Slaap jij altijd op je zij en heb je last van rugklachten of pijn tussen je schouderbladen? Dan is het slim om een extra kussen in bed te leggen waar je bovenste arm op kan rusten. Hierdoor vermindert de spanning op je schouderbladen. Ook kun je een kussen tussen je knieën leggen. Hierdoor wordt er minder druk op je bekken uitgeoefend. Je kunt ook kiezen voor een extra lang kussen. Zo’n kussen wordt bijvoorbeeld ook vaak gebruikt als voedingskussen. Echter kun je zo’n kussen voor meer zaken gebruiken dan alleen het voeden van een kindje.

Rugpijn bij buikslapers

Slapen op je buik ligt dan misschien lekker, het is niet de beste slaaphouding die je kunt hebben. Slaap jij het liefst op je buik en heb je rugklachten? Dan is het slim om je slaaphouding te veranderen. Tevens is het belangrijk dat je wervelkolom in een rechte houding blijft tijdens het slapen. Wil je ondanks alle nadelen toch op je buik blijven slapen? Zorg dan dat je beschikt over een extra stevig matras. Dit voorkomt namelijk rugpijn na het slapen.

Twijfel jij over de kwaliteit van je matras of denk je dat je door het kopen van een nieuw matras van de rugpijn na het slapen afkomt? Kom dan eens langs in onze showroom. Omdat onze beddenspecialisten jarenlange ervaring hebben kunnen ze je perfect helpen met het uitkiezen van het juiste matras.