• Lorem ipsum

Praten in je slaap

16 Aug 2021
Praten in je slaap
Van slaapwandelen en tandenknarsen tot praten in je slaap, in je slaap doe je soms de gekste dingen. Wanneer je praat in je slaap kun je jezelf hier de volgende morgen niets van herinneren. Je partner kan je waarschijnlijk feilloos vertellen wat jij de afgelopen nacht allemaal verteld hebt, maar waarschijnlijk verklaar je hem of haar voor gek. Alle vreemde dingen die je ‘s nachts uitspookt wordt ook wel parasomnie genoemd. Het begrip parasomnie beschrijft alle ongewone activiteiten die je in je slaap kunt doen.

Slaappraten in iedere fase van de slaapcyclus

Praten in je slaap komt voor in iedere fase van de slaapcyclus. Slaappraten kun je eens in de zoveel tijd doen, maar het is ook mogelijk dat jij dit iedere nacht doet. Of misschien vertelt je partner wel hele verhalen in zijn of haar slaap. Ongeveer 5% van alle Nederlanders praat in zijn of haar slaap. Zeker twee derde van alle Nederlands vertelt regelmatig iets tijdens het slapen. Vaak duurt het slaappraten niet langer dan zo’n 30 seconden, maar sommige mensen praten meerdere keren per nacht in hun slaap. Praten in je slaap komt niet alleen voor tijdens je droomslaap. Uit onderzoek is gebleken dat slaappraten voornamelijk voor komt tijdens de overgang naar een andere fase in de slaapcyclus. Hoe lichter je slaapt, hoe beter de ander kan horen wat jij allemaal vertelt. Wanneer je echter in een diepe slaap bent is het praten vaak niet meer dan wat gebrabbel.

Praten in je slaap en slaapproblemen

Praten in je slaap kan slaapproblemen veroorzaken. Niet zozeer meteen bij jezelf, maar wel bij je partner. Wanneer jij namelijk praat tijdens het slapen is het aannemelijk dat je partner hierdoor wakker wordt en dus niet genoeg slaap krijgt. Om slaappraten zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat je zorgt voor een regelmatig slaapritme. Ook is het belangrijk om geen alcohol of zware maaltijden te nuttigen voordat je gaat slapen. Wanneer dit allemaal niet helpt kun jij je partner aanraden om oordopjes in te doen tijdens het slapen. Ook is het belangrijk om eens naar je bed te kijken. Kies voor een matras dat niet zo gevoelig is voor bewegingen. Hierdoor kan je partner ook gewoon ongestoord verder slapen.

Een andere tip is het downloaden van een app. Er zijn namelijk apps die witte ruis produceren. Dit is een monotoon geluid wat ervoor zorgt dat je hersenen rust krijgen. Hierdoor zal je wellicht wat minder praten in je slaap. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je partner hele verhalen vertelt in zijn of haar slaap. Wanneer dit het geval is gelden bovenstaande tips natuurlijk ook voor je partner.

Slaappraten en kinderen

Ongeveer de helft van alle kinderen praat wel eens in zijn of haar slaap. Dit komt doordat kinderen iedere dag nieuwe indrukken op doen. En deze indrukken worden tijdens het slapen verwerkt. Echter praten kinderen vaak wel meer onsamenhangend in hun slaap dan dat jij dit doet. Jongens praten iets vaker in hun slaap dan meisjes. Hoe dit precies komt is niet te zeggen. Hoor jij één van je kinderen midden in de nacht brabbelen? Niets aan de hand. Praten in je slaap is een onschuldige aandoening en stopt meestal vanzelf. Het wordt natuurlijk een ander verhaal wanneer het slaappraten overgaat in gillen. Hier kan namelijk het hele gezin van wakker worden. En het is niet de bedoeling dat er allerlei slaapproblemen binnen jouw gezin ontstaan.

Hoe dan ook, praten in je slaap is niet schadelijk maar wel vervelend. Hier kunnen namelijk mensen wakker van worden. En jij gunt je partner toch ook een goede nachtrust? Door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen kun je de slaapproblemen zoveel mogelijk beperken en het praten in je slaap tegengaan.