• Lorem ipsum

Niet kunnen slapen door stress

9 Nov 2022
Niet kunnen slapen door stress
Er zijn veel mensen die niet kunnen slapen door stress. Het is zelfs zo dat stress de meest voorkomende oorzaak is van slaapproblemen. Stress zorgt ervoor dat lichaamsfuncties op spanning staan. Je blijft maar piekeren, waardoor jij niet goed kunt slapen. Een nacht slecht slapen is niet zo’n probleem, maar slaap je vele nachten achter elkaar slecht, dan raak je daar nog geprikkelder van en krijg je nog meer stress, waardoor het niet kunnen slapen door stress erger wordt. Kortom volop reden om jouw slaapprobleem aan te pakken. Wij geven je tips om tot rust te komen voor het slapen!

Wat stress met je slaap doet

Wat doet stress precies met onze slaap? Het niet kunnen slapen door stress komt doordat stress ons complete lichaam in de war schopt: zowel je zenuwstelsel, immuunsysteem, brein als hormonenhuishouding raken van slag. Je lichaamsfuncties staan continu op spanning. Je hoofd zit vol, krijgt geen rust en je blijft maar malen, waardoor je je slaap niet pakt. En slaap je eenmaal dan ben je al snel weer wakker en lig je weer te piekeren, misschien wel over het niet kunnen slapen door stress… En zo raak je geleidelijk in een vicieuze cirkel:

 1. Je hebt stress.
 2. Doordat je geen rust kunt vinden blijf je wakker.
 3. Slaap je wel dan ben je al snel weer wakker.
 4. Je gaat piekeren over het feit dat je niet kunt slapen.
 5. Je raakt geprikkeld door slaaptekort.
 6. Je krijgt nog meer stress.

Het niet kunnen slapen door stress blijft bestaan doordat je door je slaaptekort nog meer stress krijgt dan je al had.

Hoe kom je tot rust, zodat je weer beter kunt slapen?

Wat kan je helpen om van je slaapprobleem af te komen? Oftewel hoe kom je uit de stress, zodat de vicieuze cirkel van het niet kunnen slapen door stress kan worden doorbreken? Dat is best lastig! Waarschijnlijk heb je, als je stress hebt, al van alles geprobeerd om het kwijt te raken, zodat je weer beter kunt slapen. Het verschilt natuurlijk ook van persoon tot persoon wat helpt tegen stress. Toch doen we hier een poging en geven we je een aantal tips om te ontspannen voor het slapen:

 • Kijk naar wat jij in jouw persoonlijke situatie kunt veranderen om het niet kunnen slapen door stress te verminderen. Misschien kun je wat minder uren werken, je werk anders plannen, een huishoudelijke hulp of oppas inschakelen, waardoor je hoofd voor het slapengaan wat rustiger is.
 • Zorg voor zo min mogelijk prikkels in je slaapkamer. Dat doe je allereerst door het er door middel van raambekleding zo donker mogelijk te maken. Zet liever geen planten in je slaapkamer, want deze pikken zuurstof van je in. Zorg voor een rustige inrichting.
 • Plaats geen televisie in je slaapkamer en ook liever geen telefoon op je nachtkastje. Niet kunnen slapen door stress kan namelijk ook worden veroorzaakt door het kunstlicht van een scherm en van alle prikkels die je van schermkijken ontvangt. Het beste kijk je tot minimaal een half uur voor het slapen niet meer op een scherm.
 • Schrijf van je af. Koop bijvoorbeeld een dagboek waarin je elke avond voor het slapengaan een stukje schrijft. Schrijf over alles waar je over piekert en je zorgen over maakt. Doordat je het opschrijft ben je het kwijt, waardoor de stress afneemt en jij hopelijk beter kunt slapen!
 • Ook ontspanningsoefeningen kunnen het niet kunnen slapen door stress verhelpen. Je kunt kiezen voor allerlei oefeningen, zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Weet je niet goed wat je moet doen? Luister dan via You Tube naar een ontspanningsoefening. Vind je oefeningen een gedoe? Dan kun je ook gewoon naar een rustig muziekje luisteren om tot rust te komen.
 • Neem vlak voor het slapen een douche of warm bad. Dit zal je ontspannen. Ook zorgt de overgang van warmte naar de koelte van je slaapkamer ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. En daar word jij heerlijk slaperig van!
 • Ook een glaasje alcohol kan jou helpen om te ontspannen voor het slapen, maar uiteraard moet je dit wel met mate doen !)

Niet kunnen slapen door stress of is er een andere oorzaak?

Weet je niet goed of jouw slaapprobleem wordt veroorzaakt door stress of door iets anders? Schakel dan onze hulp in. De sleepcoaches van Sleepfast zijn dagelijks tot 23 uur bereikbaar in onze chatbox en weten veel over slapen, matrassen, kussens en bedden. Het kan zijn dat jouw slaapprobleem wordt veroorzaakt door een te harde matras, verkeerd kussen of te oud bed, dat niet goed (meer) ligt, waardoor jij niet lekker slaapt. Niet kunnen slapen door stress of een andere oorzaak is niet fijn, hopelijk kun je het verhelpen!