• Lorem ipsum

Nachtelijk zweten

16 Aug 2021
Nachtelijk zweten
Nachtelijk zweten is erg vervelend. Het kan je nachtrust namelijk behoorlijk verstoren. Overmatig transpireren tijdens het slapen is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Je wordt soms badend in het zweet wakker en je hebt zo getranspireerd dat je nachtkleding en de lakens van je bed drijfnat zijn. Ook is het mogelijk dat je rilt van de kou ondanks dat je overmatig transpireert. Wat is nu precies de oorzaak van nachtelijk zweten en wat kun je er tegen doen?

Wat is nachtzweten nu eigenlijk?

Ieder mens verliest ‘s nachts vocht. Maar nachtelijk zweten is iets heel anders dan het gewoonweg verliezen van wat vocht tijdens het slapen. Zweten is erg belangrijk. Transpireren zorgt er namelijk voor dat je niet oververhit raakt en dat je lichaam de kans krijgt om af te koelen. Toch is nachtzweten iets wat niet gewoon is. Je wordt ‘s nachts hartstikke nat van het zweet wakker. Soms kan dit zo erg zijn dat je het beddengoed moet verschonen en nieuwe slaapkleding aan moet trekken. Overmatig transpireren tijdens je slaap kan verschillende oorzaken hebben. De meeste oorzaken zijn onschuldig, maar er zijn ook oorzaken die kunnen duiden op een onderliggend probleem.

De oorzaken van overmatig transpireren in bed

Nachtzweten kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een nachtmerrie, hormoonschommelingen, medicijngebruik of een onderliggende aandoening. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van nachtzweten op een rij.

Nachtkleding

In de winter draag je vaak een winter pyjama en in de zomermaanden draag je vaak een short met een hemdje. Heb je het ‘s nachts toch te warm? Dan is het aan te raden om nachtkleding te dragen die gemaakt is van een dunnere stof. Heb je er wel eens over nagedacht om naakt te slapen? Dit kan namelijk ook helpen bij het nachtzweten en heeft meer voordelen dan je misschien in eerste instantie denkt.

Een te warme omgeving

Is je beddengoed te dik? Kan je matras niet goed genoeg ventileren? Is de verwarming op je slaapkamer aan? Dit kunnen allemaal oorzaken zijn van een te warme omgeving met nachtelijk zweten als gevolg. Het zweet kan niet goed genoeg verdampen en je zweetklieren blijven zweet produceren. Meestal word je dan midden in de nacht wakker van de warmte.

Eten en drinken

Pas op met alcohol en gekruid eten. Hierdoor kun je namelijk overmatig gaan transpireren. Alcohol verwijdt je bloedvaten, waardoor er warmte vrijkomt. Nachtzweten is hiervan het gevolg. Ook gekruid voedsel kan nachtzweten veroorzaken. Vooral sterke kruiden zoals chilipeper kunnen ervoor zorgen dat je badend in het zweet wakker wordt. In chilipeper zit namelijk de stof capsaïcine en prikkelt de hersenbloedvaten en de zenuwuiteinden.

Angst en stress

Ook angst en stress hebben invloed op het nachtelijk zweten. Ervaar je angst of stress? Dan wordt er adrenaline aangemaakt. Hierdoor zullen je hartslag en je bloeddruk stijgen. Er komt vervolgens energie vrij, waardoor je het warmer krijgt en dus sneller en meer gaat transpireren.

Medicijngebruik

Overmatig transpireren gedurende de nacht is ook een veelvoorkomende bijwerking van verschillende medicijnen. Gebruik je medicijnen en heb je last van nachtzweten? Lees dan de bijsluiters van de medicijnen die je gebruikt maar eens door. Onder andere paracetamol, antidepressiva, viagra, prednison en insuline kunnen nachtzweten veroorzaken.

Hormoonschommelingen

Vrouwen in de overgang hebben vaak last van nachtelijk zweten. Zij hebben vaak regelmatig last van opvliegers. Vrouwen krijgen het dan ineens erg warm. Je kunt dit vaak zien aan een rood hoofd en de zweetdruppeltjes die langs hun lichaam stromen.

Onderliggende aandoeningen

Een onderliggende aandoening zoals diabetes, de ziekte van Hodgkin, het HIV-virus en slaapapneu kunnen ook nachtelijk zweten veroorzaken. Niet iedere oorzaak van nachtzweten is dus onschuldig.

Oplossingen voor nachtelijk zweten

Nachtelijk zweten kan verschillende oorzaken hebben, maar er zijn gelukkig ook verschillende oplossingen mogelijk voor nachtzweten. Om het transpireren tijdens de nacht te beperken kun je het volgende doen:

  • Gebruik katoenen beddengoed en draag katoenen nachtkleding
  • Zorg ervoor dat je lichaam na inspanning voldoende af kan koelen
  • Kies voor een matras met een goede vochtregulatie, ditzelfde geldt voor je matrasbeschermer
  • Zorg voor een aangename slaapkamertemperatuur
  • Drink een beetje koud water of spoel jezelf af met lauw-warm water indien het nachtzweten blijft
  • Vermijd het nuttigen van alcohol of gekruid eten

Er zijn dus verschillende oplossingen mogelijk voor nachtelijk zweten. Blijft het overmatig transpireren gedurende de nacht aanhouden? Raadpleeg dan eens een arts. Misschien heb je wel een onderliggende aandoening. Ben je op zoek naar een matras met een goede vochtregulerende werking? Breng dan een bezoek aan onze showroom of neem een kijkje op onze website. Onze beddenspecialisten kunnen je alles vertellen over het matras met de beste vochtregulatie. Je zal zien dat na het aanschaffen van zo’n matras het nachtelijk zweten afneemt.