• Lorem ipsum

Meditatie voor het slapen

9 Nov 2022
Meditatie voor het slapen
Als je slecht slaapt door stress kan meditatie voor het slapen jou misschien helpen! Meditatie is namelijk een uitstekende manier om te ontspannen, wat jou kan helpen om gemakkelijker in te slapen en door te slapen. Wat is meditatie en wat doet het met je? Hoe mediteer je voor het slapen? En hoe zorg je ervoor dat je er echt door ontspant, zodat jij heerlijk kunt slapen? Wij vertellen het in deze blog!

Wat is meditatie?

Voordat jij meditatie voor het slapen kunt toepassen, moet je precies weten wat meditatie is. Meditatie is:

 • In het hier en nu zijn

Tijdens meditatie voor het slapen, kijk je naar je gedachten, maar je veroordeelt ze niet. Hierdoor kom je tot je ware kern. Tijdens meditatie volg je je ademhaling. Er is niet een manier van meditatie, er zijn er velen. Straks vertellen we je meer over hoe je meditatie kunt uitvoeren.

Wat doet meditatie met je?

Meditatie voor het slapen is om vele redenen goed voor jou en jouw nachtrust:

 • Minder angst, stress en depressieve gevoelens: Je kunt namelijk met behulp van meditatie jouw adrenalineniveau normaliseren en je gepieker leren doorbreken. En zonder (of met minder) gepieker ben jij uiteraard meer ontspannen waardoor je gemakkelijker (in)slaapt.
 • Je pijn wordt verzacht: Meditatie helpt tegen chronische pijn. Waarom dat zo is? Dat komt waarschijnlijk doordat je door meditatie bij pijn minder verkrampt en dat vermindert de respons op pijn. Niet alleen de pijn wordt verzacht door meditatie voor het slapen. Je piekert ook minder over pijn, maakt je minder zorgen over kwesties zoals: Blijf ik deze pijn altijd houden en kan ik nog blijven werken? Kortom je ervaart minder pijn en piekert minder en dat maakt uiteraard de kans op een goede nachtrust groter!
 • Je relatie blijft beter als je mediteert (blijkt uit onderzoek). Hoe dat precies zit? Meditatie voor het slapen vergroot het vermogen om met compassie en mildheid naar jezelf en anderen te kijken. Hierdoor kun je de imperfecties van je partner gemakkelijker accepteren en voel je meer binding met je partner. Weer een zorg minder! En dat wil zeggen dat jij minder stress hebt, geen ruzie ligt te maken met je partner en gemakkelijker (in)slaapt!

Het is niet zo dat al je (pieker)gedachten door meditatie voor het slapen worden uitgezet. Wel leer je om ze te controleren en voor even te laten (voor wat het is). En dat even is voor jou hopelijk net voldoende tijd om heerlijk in te slapen!

Stappenplan meditatie voor het slapen

Er wordt beweerd dat iedereen kan (leren) mediteren, dus je kunt zeker een poging wagen! Om echt goed te leren mediteren kun je het beste een meditatiecursus gaan volgen, maar wie weet ben jij een natuurtalent die het zichzelf kan aanleren met ons eenvoudige stappenplan meditatie voor het slapen:

 1. Ga rechtop zitten in een houding die voor jou ontspannen aanvoelt (ergens tussen strak en losjes in).
 2. Sluit je ogen. Je mag je ogen ook een klein beetje open houden als je dat prettiger vindt.
 3. Adem diep in en langzaam uit en herhaal dit een paar keer. Je raakt steeds dieper ontspannen, terwijl je aandacht alert en helder blijft.
 4. Focus jezelf op het natuurlijke ritme van je ademhaling. Raak je afgeleid? Laat dit dan los en probeer je aandacht opnieuw op je ademhaling te richten.

Hoe lang meditatie voor het slapen nodig is om tot rust te komen? Dat verschilt van persoon tot persoon. Je kunt je al na 3 of 5 minuten ontspannen voelen, maar het kan ook zijn dat je dit punt pas bereikt na 10 of 15 minuten. Het is dus een kwestie van uitproberen en zelf gaan ondervinden hoe lang voor jou goed voelt.

Tips om meditatie te laten slagen!

Meditatie voor het slapen is niet zo eenvoudig. Waarschijnlijk gaat het je in het begin moeite kosten om je gedachtes echt los te laten. Hier zijn een paar tips om je te helpen om echt te ontspannen:

 • Zorg voor het juiste licht en een goede temperatuur. Er is niet een ideale mate van licht (of juist donker) en temperatuur. Kies voor waar jij je het prettigst (meest relaxed) bij voelt.
 • Neem tijdens meditatie voor het slapen plaats in een prikkelarme omgeving zonder geluiden. Heb je liever een rustig achtergrondmuziekje. Ook dat kan, maar zorg wel dat dit muziekje jou niet afleidt. 
 • Koop een meditatiekussen. Dit kussen helpt je om in een fijne houding te zitten.

Dagelijks mediteren voor het slapen

Lukt meditatie voor het slapen jou niet direct? Geef het dan niet meteen op. Het is logisch dat het je wat tijd kost om je echt te focussen op je ademhaling, je gedachtes los te laten en je te (leren) ontspannen. Herhaal de meditatie elke avond, zodat je er aan gewend raakt en het je steeds beter af gaat. Als je het eenmaal goed onder de knie hebt en het je bevalt kun je ervoor kiezen om het dagelijks te blijven doen. Is dit je teveel van het goede? Dan kun je er ook voor kiezen om niet elke avond te mediteren, maar bijvoorbeeld om de avond of op momenten dat je gestrest bent meditatie voor het slapen toe te passen.