• Lorem ipsum

Matras makkelijk opmaken

9 Nov 2022
Matras makkelijk opmaken
Vraag je je af hoe je je matras makkelijk opmaken kunt, zonder al dat gestuntel en gepruts? Je matras opmaken is vaak een heel karwei of zeg maar gerust: een rotklus! Dat komt vooral doordat een matras groot is en de hoeken ver bij elkaar vandaan zitten. Lastig om met je handen naar al deze uithoeken te reiken, zeker wanneer je bed/boxspring groot is, ergens in een hoek staat of wanneer je een stapelbed of hoogslaper hebt! Wij geven je een stappenplan en tips zodat jij voortaan je matras makkelijk opmaken kunt. Ook vertellen we je meer over waarmee je een matras opmaakt en hoe vaak een matras verschonen nodig is.

Waarmee maak je je matras op?

Als je wilt weten hoe je je matras makkelijk opmaken kunt, moet je eerst weten waarmee je je matras opmaakt. Om je matras op te maken kun je het volgende gebruiken:

 • Matrasbeschermer (op de bedbodem, onder je matras)
 • Matrashoes (deze zit al om het matras als je hem koopt en noem je ook wel tijk)
 • Molton (om het matras)
 • Hoeslaken (om het matras of om de molton)

Een matrasbeschermer en molton zijn niet persé noodzakelijk, maar ze bieden je wel een groot voordeel: ze verlengen de levensduur van je matras! Zo ook een topper. Dat is een dunne topmatras die je bovenop je matras kunt leggen ter bescherming van je matras.

Hoe vaak matras verschonen?

Voordat we je een antwoord geven op de vraag: ‘Hoe matras makkelijk opmaken?’ gaan we je eerst vertellen hoe vaak je een matras het beste kunt opmaken. Je verschoont je hoeslaken het beste:

 • 1x per week

Misschien lijkt jou dit wat vaak, maar door je beddengoed 1x per week te wassen voorkom je dat je lichaam reageert op de bacteriën die na een week al in je bed kunnen zitten. De matrasbeschermer, matrashoes en molton hoef je niet elke keer mee te wassen. Je molton was je het beste 1x per maand, je matrashoes 2x per jaar en je matrasbeschermer 1x per jaar. Je weet nu hoe vaak je matras verschonen nodig is, nu vertellen we je meer over hoe je je matras makkelijk opmaken kunt.

Stappenplan matras opmaken

Je hoeft niet wekelijks je complete matras te verschonen: je matrasbeschermer, matrashoes, molton en hoeslaken. Toch vertellen we je om het beeld compleet te maken hier stapsgewijs hoe je de verschillende onderdelen op je bed plaatst, zodat jij je matras makkelijk opmaken kunt:

 1. Leg de matrasbeschermer op de bedbodem.
 2. Plaats daarbovenop je matras.
 3. Plaats om de matras een molton.
 4. Plaats om de molton een (hoes)laken.

Zoals hierboven al werd aangegeven zijn de matrasbeschermer en molton niet noodzakelijk (deze kun je ook weglaten uit het stappenplan).

Tips matras makkelijk opmaken

Om antwoord te geven op de vraag hoe je makkelijk je matras opmaken kunt. Geven we je een aantal tips:

 • Controleer van te voren of je hoeslaken niet binnenstebuiten zit.
 • Check als je het hoeslaken op je matras legt of je hoeslaken goed ligt: met de lange kant op de lange zijde en de korte kant op de korte zijde. Zo kun je je matras makkelijk opmaken.
 • Zorg dat de hoeken van het hoeslaken zo ver mogelijk om het matras heen vallen. Trek ze goed strak, zodat je hoeslaken glad om je matras valt. Dit geldt ook voor de zijkanten.
 • Kun je lastig bij je matras komen (bv. omdat je een hoogslaper/stapelbed hebt of omdat je bed in een hoek staat en/of dicht tegen de muren), haal dan het matras uit je bed en plaats het hoeslaken er dan omheen. Je legt vervolgens je opgemaakte matras terug in het bed.
 • Je matras makkelijk opmaken doe je het beste met z’n tweeën. Dit maakt de klus eenvoudiger en  ook nog eens leuker. Terwijl jullie gezellig kletsen is je bed in no time zonder frustraties verschoond!
 • Kies voor het juiste (formaat) beddengoed!
 • Ga voor een elektrisch verstelbare bedbodem als je door lichamelijke klachten slecht in staat bent om het bed te verschonen. Door het verstellen van je bedbodem kun je er gemakkelijker bij.

Alleen met het juiste beddengoed kun je je matras goed opmaken!

Je matras makkelijk opmaken is alleen mogelijk als je het juiste beddengoed in huis hebt. De matrasbeschermer, molton en het (hoes)laken moeten allereerst precies het juiste formaat hebben: het formaat van je matras(sen). Dat is niet alleen fijn voor het opmaken, maar heeft ook een positieve invloed op de werking van je matras/topper. Ook is het goed om te kiezen voor beddengoed van goede kwaliteit. Koop je je beddengoed bij Sleepfast dan weet je zeker dat je goed zit. Wij verkopen namelijk enkel en alleen het beste van het beste. Weet je niet goed voor welk beddengoed je moet gaan? Maak dan gebruik van onze chatbox. Ook als je meer wilt weten over hoe je je matras makkelijk opmaken kunt, kun je bij ons terecht!