• Lorem ipsum

Matras bij onderrug klachten

9 Nov 2022
Matras bij onderrug klachten
Een goed matras bij onderrug klachten is belangrijk. Het kan onderrugpijn verhelpen of verminderen. Zeker als je het nieuwe matras combineert met onze andere tips bij lage rugpijn die in deze blog worden omschreven. Het beste kies je bij lage rugpijn voor een matras met comfortzones, een drukverlagende werking en medium/firm hardheid. Een traagschuim M line matras met een even nummer voldoet aan deze voorwaarden, maar ook een ander matras bij onderrug klachten kan goed voor jou zijn. Voor advies op maat kun je gebruik maken van onze chatbox.

Onderrug klachten

Op zoek naar een matras bij onderrug klachten omdat je er al langere tijd last van hebt? Je bent niet de enige! Er zijn veel mensen die kampen met pijn in hun onderrug. Deze pijn kan bijvoorbeeld ontstaan door:

 • Een slecht en/of versleten matras dat je onderrug niet goed ondersteunt (dit zorgt ervoor dat je een slechte slaaphouding aanneemt, je rug niet in een rechte lijn ligt en/of je rugspieren overbelast raken)
 • Zwaar fysiek werk of sport (door veel tillen en/of bukken)
 • Frequent een slechte lichaamshouding aannemen (bijvoorbeeld een basishouding, zoals met je buik naar voren staan of een verkeerde zithouding op je werk)
 • Zwangerschap (doordat je buik kracht op je onderrug uitoefent)
 • Hoge werkdruk/ stress (je spieren kunnen zich gaan spannen bij langdurige stress, bijvoorbeeld in je onderrug)

Meestal is onderrugpijn niet zo ernstig, maar wat vervelend is, is dat lage rugpijn steeds weer terug keert. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen. Een daarvan is op zoek gaan naar een goed matras bij onderrug klachten.

Welk matras bij onderrug klachten?

Waar moet je op letten bij een matras als je last heb van je onderrug:

 • Ga voor een gezoneerde matras met 5 tot 7 comfortzones: dat wil zeggen dat het matras stevigere en zachtere zones heeft bij de verschillende lichaamsdelen. Bij de onderrug zitten stevigere zones wat ervoor zorgt dat het matras bij onderrug klachten extra steun biedt. De stevigere zone bij je onderrug zorgt ervoor dat je wervelkolom (bij zijligging) recht blijft liggen.
 • Kies voor een druk verlagende werking: hierdoor heb je geen last van spanning op je spieren, gewrichten en bloedvaten. Een materiaal dat bijzonder drukverlagend werkt is visco-elastisch traagschuim. Dit materiaal vormt zich compleet naar je lichaam en biedt hierdoor perfecte drukverdeling.
 • Een M line matras biedt een mooie combinatie van zonering en drukverlaging.

Hoe hard moet je matras zijn?

Er wordt vaak gedacht dat een goed matras bij onderrug klachten heel hard moet zijn. Echter blijkt uit onderzoek dat een te hard matras een additionele druk geeft op je rug, waardoor je meer last kunt krijgen van je rugpijn. Beter ga je voor de volgende hardheid:

 • Medium-hard

Een hardheid die tussen medium en hard inzit geeft een mooie balans tussen ondersteuning en comfort. Ga je voor een M line matras bij onderrug klachten kies dan voor een M line matras met een even nummer. Het even nummer staat voor de hardheid, die is bij een even nummer harder dan bij een oneven nummer. Wil je weten welke M line matras het beste voor je is? Schakel dan onze hulp in. Wij hebben door onze jarenlange werkervaring het passende advies.

Andere tips tegen lage rugpijn

Je weet nu wat een goed matras bij onderrug klachten is. Hopelijk kun jij hiermee jouw lage rugpijn verminderen. Omdat lage rugpijn veelal overdag ontstaat en in stand wordt gehouden, is het ook goed om overdag aan je rugpijn te werken. Dit is wat je kunt doen om je lage rugpijn te verhelpen/verminderen:

 • Beweeg veel: vooral zwemmen, wandelen en fietsen zijn goede bewegingen voor je onderrug.
 • Leef gezond: eet gezond en probeer zoveel mogelijk te ontspannen (en stress te voorkomen): hierdoor zullen je (onderrug)spieren zich ook gemakkelijker ontspannen. Zeker als je deze tip combineert met een goed matras bij onderrug klachten.
 • Voorkom verkeerde houdingen en ga niet te lang in een bepaalde houding staan of zitten, maar wissel houdingen af. Moet je lange tijd zitten voor je werk? Ga dan geregeld even staan of lopen. Of neem (af en toe) plaats achter een sta bureau.
 • Doe oefeningen om je rug te versterken.
 • Schakel bij langdurige klachten en/of hevige pijn de hulp in van een fysiotherapeut .

Bij regelmatig zwaar lichamelijke werk (of sport) is het lastig om onderrugpijn te voorkomen. Is en blijft lage rugpijn door jouw zware fysieke werk/sport een probleem en helpen een goed matras bij onderrug klachten en de hierboven genoemde tips tegen lage rugpijn niet voldoende? Overweeg dan om een andere baan en/of sport te zoeken.

Hulp nodig bij het vinden van een goed matras bij lage rugpijn?

Een goed matras bij onderrug klachten is dus een gezoneerde matras met een drukverlagende werking. Dat kan bijvoorbeeld een traagschuim M line matras zijn (met een even nummer, want deze is harder). Wil je weten welke matrassen wij precies geschikt vinden bij rugklachten? Schakel dan onze hulp in! Dat kan dagelijks tot 23 uur via onze chatbox. Onze ervaren specialisten weten door hun jarenlange ervaring in de beddenbranche alles over onze verschillende A merk matrassen en weten precies welk matras bij onderrug klachten voor jou de beste keuze is!