• Lorem ipsum

Matras bij nekklachten

9 Nov 2022
Matras bij nekklachten
Op zoek naar een goed matras bij nekklachten? Je bent niet de enige. Een kantoorbaan, met je mobiel bezig zijn en ‘s avonds op de bank hangen… het is allemaal niet goed voor je nek, waardoor veel mensen kampen met nekklachten. Uiteraard een vervelende klacht waar je graag vanaf wilt. Een goed matras bij nekklachten moet steun op maat bieden, passend bij jouw slaaphouding en lichaamsbouw. Ook met een goede slaaphouding en het juiste kussen kun je nekklachten verminderen.

Nekklachten

Een goed matras bij nekklachten is belangrijk. Het kan nekpijn verminderen of zelfs verhelpen. Nekklachten kunnen vele oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld:

 • Lange tijd in een verkeerde houding slapen, zitten, staan of lopen
 • Overbelasting van je nekspieren
 • Spanningen, vermoeidheid of stress
 • Spierverrekking
 • Een verkeerde slaaphouding en/of matras

Nekklachten zijn vervelend. Pijn in je nek beperkt je dagelijkse activiteiten. Hoe erg je je beperkt voelt hangt af van de mate en het soort nekklachten. Je kunt last hebben van een stijve nek, tintelingen of van pijnscheuten die eventueel uit kunnen stralen naar andere plekken van je lichaam, zoals je schouder, arm en/of hoofd. Hoe heftiger je nekklachten, hoe meer reden om deze aan te pakken. Een van de dingen die je kunt proberen is het uitzoeken van een goed matras bij nekklachten.

Waarom bij nekklachten kiezen voor een goed matras?

Heb je een matras dat niet (meer) goed (voor jou) is, dan kan het zijn dat het matras nekpijn veroorzaakt. Als je al nekpijn hebt door een andere oorzaak, wordt jouw nekpijn er niet beter op als je in het bezit bent van een ‘verkeerd matras’. Heb je daarentegen een goed matras bij nekklachten dan kan het zijn dat jouw nekklachten verminderen of zelfs verdwijnen. Maar hoe weet je nou of jouw matras nog goed is (bij nekklachten) of dat je toe bent aan een nieuw matras? Voor een antwoord op deze vraag kun je het beste onze ervaren sleepcoaches raadplegen. Zij hebben door hun jarenlange ervaring in de beddenbranche bijzonder veel kennis over matrassen en kunnen aan de hand van een aantal vragen achterhalen of jouw matras bij nekklachten nog goed voor je is.

Welk matras bij nekklachten?

Als je in je bed ligt, is het van groot belang dat al jouw lichaamsdelen, waaronder je nek, volledig tot rust komen, zeker als je al klachten hebt. Zo kan je lichaam na een drukke dag weer herstellen. Je nek laten ontspannen kan alleen als je nek in een goede houding komt te liggen en dat kan alleen op een goed matras. Wat maakt een matras een goed matras bij nekklachten?

 • Medium hardheid: niet te hard en niet te zacht geeft de beste nekondersteuning
 • Passend bij je slaaphouding en lichaamsbouw (lengte en gewicht)
 • Goede ondersteuning van denatuurlijke S-kromming van je nek en rug: Welk matras deze goede ondersteuning biedt, is afhankelijk van je slaaphouding en lichaamsbouw.

Matras op maat

Het komt erop neer dat er niet één matras bij nekklachten het beste is. Het verschilt van persoon tot persoon voor welk matras je het beste kunt gaan. Neem bijvoorbeeld Tempur matrassen. Deze zijn er in verschillende 'gevoelens' zoals Tempur dat zelf noemt. Voor ieders smaak en lighouding is er een aanpassingsvermogen mogelijk door te kiezen uit de Original, Sensation en Cloud matrassen. Wil jij weten welk matras bij nekklachten voor jou het beste is? Neem dan contact met ons op via onze chatbox, die dagelijks tot 23 uur open staat. Onze sleepcoaches kunnen je door hun jarenlange ervaring in de beddenbranche (aan de hand van een aantal vragen) precies vertellen voor welk matras jij het beste kunt gaan!

Ook het kussen is van belang!

Je weet nu hoe je een goed matras bij nekklachten vindt. Maar een goed matras is slechts één ding. Bij nekklachten is ook een goed hoofdkussen belangrijk. Hier moet je op letten:

 • De ruimte tussen je nek en matras moeten nauwkeurig worden opgevuld.

Ook hier weer geldt dat er niet één perfect kussen bij nekklachten is en dat je het beste onze ervaren specialisten in kunt schakelen voor advies op maat.

Welke slaaphouding is bij nekklachten het beste?

Maakt het voor jou niet veel uit in welke slaaphouding je slaapt? Ga dan op je rug slapen. In de rugligging blijven je ruggenwervels het beste in de goede positie. Op je rug slapen is het beste bij nekklachten. Wel is het hierbij belangrijk dat je dat doet op een bij jou passend kussen en matras. Ook zijligging is ok, mits je hiervoor het juiste kussen en matras bij nekklachten gebruikt. Op je buik slapen raden wij af bij nekklachten, omdat deze houding een vervelende draaiing van je nek veroorzaakt, waardoor je nek steeds onder spanning staat.

Andere tips bij nekklachten

Tot slot nog een paar andere tips, die naast een goed kussen en matras bij nekklachten kunnen helpen:

 • Ergonomische werkplek, waarbij je bureau en bureaustoel op jou zijn afgesteld en je beeldscherm zich op ooghoogte bevindt
 • Juiste werkhouding: rechte rug, voeten plat, boven- en onderbenen gebogen in een hoek van 90 graden, elke 20 minuten even van je scherm wegkijken en elk uur even uit je stoel
 • Rek- en strekoefeningen om je nekspieren los te maken
 • Voldoende beweging
 • Je smartphone gebruik beperken
 • Warme douche of warm bad: De hitte ontspant je spieren en verlicht de nekpijn. Ook een warme kruik kan helpen. Zeker als je deze warme kruik in bed combineert met een goed matras bij nekklachten.