• Lorem ipsum

Linker of rechterkant slapen?

9 Nov 2022
Linker of rechterkant slapen?
Wat is beter: op je linker of rechterkant slapen? Op je zij slapen is in elk geval een goed idee: het is beter dan op je buik slapen en net zo goed als op je rug slapen. Nog beter is het verschillende slaaphoudingen met elkaar af te wisselen. Slaap je op je zij, dan maakt het niet zo heel veel uit of je op je linker- of rechterzij slaapt… Slapen op je linkerkant is nét iets beter. Waarom? Dat leggen we je uit in deze blog.

Zijligging is een goede slaaphouding

Op je linker of rechterkant slapen wordt gezien als een goede slaaphouding. Je ruggenwervel ligt in een optimale horizontale lijn, je snurkt niet snel en krijgt niet snel last van slaapapneu. Slaap je op je zij, dan is het wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet: buig je benen licht en houdt je rug relatief recht. Als je je knieën te hoog optrekt en/of in de lepeltjeshouding (gevormd naar het lichaam van je partner) gaat liggen, dan kan je ruggenwervel krom gaan staan. Goede matrassen voor zijslapers zijn:

Het beste slaap je op je linkerzij

Zowel op je linker- als rechterzij slapen is prima, maar als we de vraag moeten beantwoorden wat beter is op je linker of rechterkant slapen? Dan beantwoorden we deze vraag met: op je linkerkant slapen. Op je linkerzij slapen is nét iets beter dan op je rechterzij slapen en wel om de volgende redenen:

  • Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
  • Je hebt (door de betere bloedcirculatie) minder snel last van gezwollen enkels en voeten. Zwellen jouw enkels en voeten snel op en wil je op je linker of rechterkant slapen? Kies dan altijd voor slapen op je linkerzij.
  • Je bloed wordt beter gefilterd en je lymfesysteem werkt beter doordat vloeistof gemakkelijker naar je milt kan worden geleid (die zich links van je lichaam bevindt).
  • Het bevordert je spijsvertering: je maag ligt als je op je linkerzij ligt namelijk in zijn oorspronkelijke houding en dat stimuleert alvleesklierenzymen, wat er voor zorgt dat je eten in gedeeltes wordt verteerd (en niet in een groot brok). Hierdoor worden maagkrampen voorkomen. Zeker als je vlak voor het slapen nog hebt gegeten en moet kiezen tussen op je linker of rechterkant slapen, kun je beter kiezen voor slapen op je linkerzij.
  • Je hebt minder last van brandend maagzuur. Omdat je maag in zijn oorspronkelijke houding ligt, kan je maag terugvloeiing van zuur het beste reguleren.

Met name voor zwangere vrouwen is slapen op je linkerzij beter dan op je rechterzij. Hierdoor heb je minder last van zwangerschapskwalen, zoals brandend maagzuur en gezwollen enkels.

Altijd op je buik slapen is niet goed voor je

Je weet nu het antwoord op de vraag ‘wat is beter op je linker of rechterkant slapen?’. Slapen op je linkerzij is net iets beter dan op je rechterzij slapen. Maar uiteraard kun je ook nog op je buik slapen. is dat ook een goede slaaphouding? Altijd op je buik slapen raden wij af, omdat het je onderrug onder druk zet, je nek verdraait en lendenkromming afvlakt. Dit zorgt ervoor dat je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Slaap je af en toe op je buik, wissel je de buikligging af met op je rug, linker of rechterkant slapen? Dan hoeft buikslapen niet perse slecht te zijn.

Op je rug slapen is prima als je er niet van gaat snurken!

Net als op je linker of rechterkant slapen is ook op je rug slapen prima. Als je op je rug slaapt dan ontvangt je rug goede steun: je rug gewicht wordt mooi verdeeld over een groot matrasoppervlakte. Ook verrol je niet snel in de rugligging (op je buik en zij gebeurt dit sneller). Hoewel op je rug slapen prima is, kan dit toch ook als onprettig worden ervaren, omdat je op je rug kunt gaan snurken. Dat komt doordat je tong in de rugligging naar achteren zakt, waardoor je luchtpijp afgesloten wordt. Wil jij (of jouw partner!) van het snurken af? Ga dan liever op je linker of rechterkant slapen!

Slaaphoudingen afwisselen is altijd goed!

Wil je graag in een goede slaaphouding slapen, maar vind je het lastig om altijd op je linkerzij of rug te slapen? Dat is geen probleem, want ook als je op je rug, linker of rechterkant slapen afwisselt ben je goed bezig. Zelfs af en toe op je buik slapen is dan prima. Het voordeel van afwisseling in slaaphoudingen is dat er niet teveel druk op bepaalde lichaamsdelen/organen komt te staan en dat het beter is voor je bloeddoorstroming.

Linker of rechterkant slapen? De juiste slaaphouding werkt alleen op een goed bed, matras en kussen

Een juiste slaaphouding heeft alleen zin als je beschikt over een goed bed, matras en kussen. Zijn deze niet goed, dan geniet je niet van de voordelen van op je rug, linker- of rechterkant slapen (of een combinatie daarvan). Twijfel je over de staat van jouw bed, matras en/of kussen? Neem dan contact met ons op via onze chatbox. Aan de hand van een aantal vragen kunnen onze sleepcoaches erachter komen wat er precies mis is en wat jou kan helpen om weer volop te genieten van de voordelen van op je rug, linker of rechterkant slapen!