• Lorem ipsum

Levensduur matras

16 Aug 2021
Levensduur matras
Indien je op het punt staat een nieuw matras aan te schaffen is het belangrijk om rekening te houden met de levensduur van je matras. Echter is deze levensduur afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij onder andere aan het materiaal waarvan je matras is gemaakt , de kwaliteit van je matras en de mate waarin jij je matras onderhoudt. Een matras moet regelmatig gereinigd worden. Ook is het belangrijk om je matras zo nu en dan te draaien, zodat je kuilvorming zoveel mogelijk kunt voorkomen. Toch heeft ieder matras op den duur z’n beste tijd gehad. Wanneer dit is, is niet exact te zeggen. Om ervoor te zorgen dat je matras zo lang mogelijk meegaat, zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om de levensduur van je matras te verlengen.

Verschillende factoren

De levensduur van je matras is afhankelijk van verschillende factoren. Er is dus geen exact antwoord te geven op de vraag; ‘hoe lang gaat mijn matras mee?’ Factoren zoals je eigen gewicht, de hoeveelheid vocht die je ‘s nachts verliest, het soort matras en de mate waarin je matras wordt onderhouden zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de daadwerkelijke levensduur van je matras. Echter is het wel mogelijk om een gemiddelde aan te geven. Gemiddeld genomen gaat een goed matras zo’n 10 tot 12 jaar mee. Is jouw huidige matras aan vervanging toe? Ga dan op zoek naar een nieuw matras. Let hier altijd wel op de kwaliteit van het matras. Goedkoop is immers vaak duurkoop. Merken zoals; M line, Tempur en Pullman matrassen hebben een lange levensduur.

De levensduur van je matras en kwaliteit

Hoe lang je matras daadwerkelijk meegaat is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt het soort matras wat je koopt hierin een belangrijke rol. Koudschuim matrassen hebben de langste levensduur. Dit komt doordat koudschuim een open celstructuur heeft, waardoor het matras goed kan ventileren. Heb je een slechte nachtrust? Ervaar je lichamelijke klachten? Kun je ‘s avonds niet goed in slaap komen? Dan is het mogelijk dat je matras aan vervanging toe is of dat je mogelijk een verkeerd matras hebt. Iedereen heeft namelijk andere slaapbehoeften. Waar voor de ene persoon Tempur matrassen het meest geschikt voor is, is juist voor de andere persoon een M-line matras het beste.

Je persoonlijke gewicht

Je persoonlijke gewicht speelt ook een belangrijke rol bij de levensduur van je matras. Wanneer je wat aan de zware kant bent, is het aannemelijk dat je matras minder lang meegaat dan wanneer je licht van gewicht bent. Wanneer je namelijk wat zwaarder bent wordt er ‘s nachts meer druk uitgeoefend op je matras. Wanneer je wat lichter weegt is de druk die uitgeoefend wordt een stuk minder. Hierdoor zal je ook langer plezier hebben van je matras. Hoe groter de druk is dat op een matras wordt uitgeoefend, des te eerder het matras vervangen zal moeten worden.

Vochtverlies tijdens de nachtrust

Met betrekking tot de levensduur van je matras speelt ook de hoeveelheid vocht dat je ‘s nachts verliest een belangrijke rol. Ieder mens verliest vocht tijdens het slapen. Echter verschilt de hoeveelheid vocht van persoon tot persoon. Al het vocht dat je ‘s nachts verliest wordt opgenomen door je matras. Hierdoor zal het vochtregulerende vermogen van je matras steeds verder afnemen. Het afnemende vochtregulerende vermogen beïnvloedt de levensduur van je matras. Tevens heeft de hoeveelheid vocht dat je ‘s nachts verliest invloed op de hygiëne van je matras. De hygiëne van je matras draagt uiteraard weer bij aan het slaapcomfort. Verlies je ‘s nachts meer vocht dan een gemiddeld persoon? Dan zal de levensduur van je matras verminderen.

Draai je matras regelmatig om

Om de levensduur van je matras te verlengen is het belangrijk dat jij je matras regelmatig omdraait. Hierdoor kan er geen kuil ontstaan rond de plek waar jij altijd ligt. Zorg dat je regelmatig het hoofd- en het voeteneinde van het matras omdraait en dat je regelmatig de boven- en de onderkant van het matras omkeert. Ligt er bovenop je matras een topper? Doe hier dan exact hetzelfde mee. Daarnaast is het belangrijk om je bed ‘s morgens na het opstaan niet meteen op te dekken. Wanneer je dit namelijk doet krijgt je matras niet de mogelijkheid om te ventileren en kan je matras niet drogen.

Reinig je matras regelmatig

Ook kun je een matras regelmatig reinigen om de levensduur van het matras te verlengen. Zo kun je het matras onder andere regelmatig stofzuigen. Hierdoor krijgt huisstofmijt niet de kans om zich in je matras te nestelen en verwijder je dode huidschilfers van je matras. Ook is het raadzaam om je matras zo nu en dan te reinigen met een tapijtreiniger of stoomreiniger. Hierdoor worden alle bacteriën die zich in je matras genesteld hebben gedood.

Er zijn dus verschillende tips die je kunt gebruiken om de levensduur van je matras te verlengen. Echter is ieder matras na verloop van tijd aan vervanging toe. Hoe je het ook wendt of keert, je zal je matras zeker een aantal keer in je leven moeten vervangen. Kies hierbij altijd voor een matras van een hoogwaardige kwaliteit. Hierdoor ben je verzekerd van een optimale levensduur van je matras.