• Lorem ipsum

Koffie drinken voor het slapen

9 Nov 2022
Koffie drinken voor het slapen
Er wordt vaak gezegd dat koffie drinken voor het slapen niet goed is voor je nachtrust. Maar is dat echt zo? En zo ja, hoe lang voor het slapen is koffie niet verstandig meer en maakt de hoeveelheid koffie uit? Is ’s avonds koffie drinken voor iedereen slecht of verschilt dat per persoon? In deze blog geven we je de antwoorden! Zo weet jij straks precies wanneer en hoeveel koffie je voor het slapengaan nog kunt drinken zonder dat je er wakker van ligt!

Koffie drinken voor het slapen kan je nachtrust negatief beïnvloeden

Helaas… koffie drinken voor het slapen kan je nachtrust verstoren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Hoe zit dat precies? Dat koffie je nachtrust kan verstoren komt door de cafeïne, die je hartslag, ademhaling en zenuwstelsel stimuleert, wat ervoor zorgt dat het hormoon adrenaline wordt aangemaakt. Adrenaline geeft energie aan je lichaam, waardoor je alerter wordt. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in andere producten, zoals cola, thee en cacao. Ben je gevoelig voor cafeïne, dan kun je dus het beste niet alleen koffie drinken voor het slapen, maar ook andere producten met cafeïne voor het slapen vermijden.

Niet voor iedereen is koffie even slecht!

Drink jij ’s avonds vaak koffie en slaap je prima. Blijf dat dan vooral doen, want dan ben jij minder gevoelig voor cafeïne! Het is namelijk zo dat cafeïne niet bij iedereen hetzelfde doet. De invloed ervan verschilt van persoon tot persoon. Weet je niet goed wat koffie drinken voor het slapen met jou doet? Let er dan eens op. Kijk eens naar het verschil in nachtrust als je ’s avonds wel of niet een kop koffie drinkt. Zie je geen verschil? Dan is het prima voor jou! Het kan ook nog zo zijn dat het tijdstip van de koffie of de hoeveelheid koffie voor jou uitmaakt. Hiermee kun je experimenteren om erachter te komen in welk geval koffie drinken voor het slapen voor jou kwaad kan. Hopelijk vind jij een manier om ’s avonds te genieten van een lekkere kop koffie zonder dat het je nachtrust verstoort!

Wanneer en hoeveel koffie is nog ok?

Is voor jou koffie drinken voor het slapen niet goed voor je nachtrust? Dan wil jij natuurlijk weten wanneer en hoeveel koffie nog wel ok is, zodat jij toch zo veel en vaak mogelijk kunt genieten van een lekkere bak koffie (zonder dat het je nachtrust verstoort). Dit is wat het voedingscentrum adviseert:

  • Maximaal 4 koppen koffie per dag (400 milligram)
  • Laatste kop koffie 4 tot 6 uur voor het slapengaan, omdat het 4 tot 6 uur duurt voordat cafeïne uit je lichaam verdwijnt

Wel is in een onderzoek ook aangetoond dat mensen die overdag koffie drinken en ’s avonds voor het slapen er nog eentje drinken juist gemakkelijker inslapen. Dat is dus in strijd met wat het voedingscentrum adviseert. Het beste kijk je naar jezelf. Merk jij dat die ene kop koffie in de avond voor jou ok is? Blijf deze dan lekker drinken als je daar behoefte aan hebt. Heb je er last van? Ga dan liever je laatste kop koffie 4 tot 6 uur voor het slapengaan drinken. Ook hier weer kun je het beste uitproberen wanneer koffie drinken voor het slapen nog ok is. Probeer het eens een tijdje om 16 uur? Nog ok? Dan kun je het eens om 18 uur proberen of om 20 uur. Ga voor een kop koffie op een moment dat het voor jou nog ok is!

Wat kan cafeïne met je slaappatroon doen?

Cafeïne maakt adrenaline aan, wat vervolgens energie aan je lichaam geeft, waardoor je alerter wordt. Wat kan koffie drinken voor het slapen met je slaappatroon doen?

  • Je valt minder snel in slaap (omdat je nog te alert bent)
  • Je wordt minder fit en minder uitgerust wakker (omdat je minder lang hebt geslapen)

En als je dan eindelijk in slaap bent gevallen. Kan het dan zo zijn dat je weer wakker wordt door het koffie drinken voor het slapen? Die kans is minder groot, omdat het waarschijnlijk al langer (dan 4-6 uur) is geleden dat je de cafeïne in je opnam en deze alweer uit je lichaam is verdwenen.

Slechte nachtrust en wil je erover praten?

Ben jij een slechte slaper en weet je niet goed waardoor dit wordt veroorzaakt: door het koffie drinken voor het slapen of door iets anders? Ga dan gerust eens in gesprek met een van onze sleepcoaches. Ze staan je dagelijks tot 23 uur te woord in onze chatbox! Doordat onze sleepcoaches al jarenlang werkzaam zijn in de beddenbranche weten ze alles over slapen. Ook weten ze alles over bedden, boxsprings, matrassen, kussens en beddengoed. Het is vaak niet het eerste waar je aan denkt bij een slaapprobleem, maar ook een slecht matras of vervelend kussen kan de oorzaak (of een van de oorzaken) zijn van een slaapprobleem. Onze ervaren specialisten geven je graag advies op maat. Wie weet kun jij door ons advies straks weer koffie drinken voor het slapen, terwijl je ook geniet van een goede nachtrust!