• Lorem ipsum

Hoeveel uur slaap

16 Aug 2021
Hoeveel uur slaap
Een goede nachtrust is belangrijk, maar hoeveel uur slaap heb je nu precies nodig? De één heeft genoeg aan vier uur slaap, terwijl de ander minimaal acht uur moet slapen om zichzelf een beetje mens te voelen. Het gemiddelde aantal uur slaap dat een volwassene nodig heeft is vastgesteld op 7,5 uur. Je kunt dus stellen dat iemand die maar vier uur per nacht slaapt een slaaptekort aan het ontwikkelen is. Iemand die maar vier uur slaapt heeft weliswaar een hoop tijd extra, maar gezond is het niet. Minder dan 1% van de wereldbevolking heeft voldoende aan vier uur slaap. Geloof dit dus ook niet wanneer iemand tegen je zegt dat hij of zij maar vier uurtjes slaapt per nacht. Het gemiddelde is vastgesteld op 7,5 uur, maar kan natuurlijk van persoon tot persoon verschillen. Voor iedereen geldt dat het belangrijk is om voldoende te slapen. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je jezelf fit en energiek voelt en zorgt daarnaast ook voor een beter immuunsysteem.

Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig?

Gemiddeld slaapt een volwassene dus zo’n 7 tot 8 uur. Voor een kind is dit natuurlijk veel te weinig. Hoeveel uur slaap heeft een kind dan nodig? Baby’s brengen het grootste gedeelte van de dag slapend door. Dit komt doordat er in het lichaam van een baby ontzettend veel moet gebeuren en dit kost een hoop energie. Hoe ouder je wordt hoe meer de aanmaak van melatonine afneemt. Dit is ook meteen de reden waarom veel ouderen ‘s middags na het middageten een middagdutje doen. Er zijn zelfs landen waarbij sowieso de slaap in stukken wordt gehakt. In Spanje en Italië heeft iedereen een korte nachtrust, maar wel iedere middag een siësta.

Hoewel een kind vaak nog veel slaapt, is het slaapritme van een puber vaak compleet verstoord. Zij hebben zo’n 8 tot 10 uur slaap nodig, maar komen hier vaak niet aan. Pubers en adolescenten kunnen vaak ‘s avonds niet slapen en ‘s morgens vaak niet uit bed te krijgen. Dit is geen kwestie van onwil, maar de oorzaak van de hormoonwisselingen die pubers doormaken. Heb jij een puber in huis? Weet dan dat je puber er niks aan kan doen wanneer hij of zij vaak met geen mogelijkheid uit bed te krijgen is.

Hoeveel uur slaap heeft een volwassene nodig?

Hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine je aanmaakt. Hierdoor slaap je lichter en veelal ook korter. Ouderen slapen vaak ook veel minder dan volwassenen van een jaar of 30. Gemiddeld heeft een volwassene 7 tot 8 uur slaap nodig. Deze uren zijn ook belangrijk omdat er tijdens het slapen een hoop in je lichaam gebeurt. Je lichaam gaat zichzelf reinigen en alle informatie die je overdag hebt opgedaan wordt ‘s nachts verwerkt. Ook worden schades aan je lichaamscellen hersteld tijdens het slapen. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor een slaappatroon dat minimaal 7 uur slaap bevat. Een belangrijk uitgangspunt voor het aantal uur slaap dat je als volwassene nodig hebt is het gevoel waarmee je ‘s morgens opstaat. Voel jij jezelf iedere morgen fris en fruitig? Dan slaap je voldoende. Word jij iedere morgen vermoeid wakker? Dan bestaat de kans dat je te weinig slaapt.

Ziek zijn en slapen

Zodra je ziek bent heb je meer slaap nodig. Dit betekent dat je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen. Ook in de winter heb je vaak meer behoefte aan slaap doordat je minder daglicht op kunt nemen. En wanneer er geen daglicht is neemt de productie van het slaaphormoon melatonine toe. Hoeveel uur slaap je nodig hebt is dus afhankelijk van je leeftijd, maar ook van je lichamelijke conditie en de seizoenen. Het is hoe dan ook altijd belangrijk dat je toegeeft aan je slaapbehoefte. Heb jij minimaal 8 uur slaap nodig, maar slapen vrienden vaak veel korter? Nou en. Doe wat voor jou goed voelt en ga jezelf niet vergelijken met anderen. Jij bent jij.