• Lorem ipsum

Hoelang kan een mens zonder slaap

16 Aug 2021
Hoelang kan een mens zonder slaap
Hoe lang kan een mens zonder slaap? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf wel eens gesteld hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een nacht slecht geslapen hebben, een nachtdienst hebben gehad en het eigenlijk te druk hebben om te gaan slapen of vanwege een andere reden. Zeker vandaag de dag kan het er nog wel eens bij inschieten om ervoor te zorgen dat je voldoende slaapt. Je moet iedere dag namelijk van alles. Zo moet je werken, wil je sporten en wil je ook nog tijd doorbrengen met je gezinsleden, vrienden en andere bekenden. In dit blogartikel lees je het antwoord op de vraag ‘hoe lang kan een mens zonder slaap?’ en lees je wat slaaptekort op de langere termijn voor gevolgen heeft.

Slaaptekort

Het minimum aantal uur slaap dat je per nacht volgens deskundigen nodig hebt is 6 uur. Slaap je ‘s nachts minder dan deze 6 uur? Dan is de kans groot dat je een slaaptekort hebt. Ook op het moment dat je ‘s nachts regelmatig wakker wordt kan een slaaptekort hiervan het gevolg zijn. Een slaaptekort kan allerlei gevolgen met zich meebrengen. Denk onder andere aan vermoeidheid, angstaanvallen en chronische stress. In Nederland heeft ongeveer één op de drie mensen gebrek aan voldoende slaap. Dit komt niet altijd doordat je niet op tijd naar bed gaat, maar kan ook komen doordat je niet in slaap valt ondanks dat je dit wel wilt.

Veel mensen brengen jaarlijks een bezoek aan een huisarts omdat zij kampen met vermoeidheidsklachten die het gevolg zijn van slaaptekort. Aan een slaaptekort kun je behalve het aannemen van een regelmatig slaappatroon niet veel doen. Een regelmatig slaappatroon is ontzettend belangrijk. Tuurlijk kun je wel eens een avondje doorhalen, maar het is belangrijk om dit niet structureel te doen. Soms is het beter om zaken zoals werk en huishoudelijke taken uit te stellen tot de volgende dag.

Hoe lang kan een mens zonder slaap zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft?

Je hebt kunnen lezen dat slaaptekort op den duur tot nare en ernstige klachten kan leiden, maar hoe lang kan een mens dan zonder slaap? Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker. Ook is het mogelijk dat je coördinatie verslechterd wanneer je langer dan 24 uur wakker bent.

Er is uit onderzoek gebleken dat meer dan 24 uur niet slapen hetzelfde effect heeft als het nuttigen van alcohol. Hoe langer je wakker bent, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt jezelf dus misschien wel voorstellen dat het meer dan 24 uur wakker zijn niet alleen een gevaar kan zijn voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Het wereldrecord staat op 11 dagen niet slapen

Het antwoord op de vraag ‘hoe lang kan een mens zonder slaap’ staat op 24 uur. Toch is er ooit iemand geweest die maar liefst 11 dagen niet geslapen heeft. Dit record is geplaatst in december 1963 door Randy Gardner en sindsdien nog nooit verbroken. Eigenlijk niet gek ook. Er is namelijk niemand die dit record wil verbreken aangezien zo’n slaaptekort op de lange termijn ernstige gevolgen kan hebben.

De gevolgen van slaaptekort op de lange termijn

De gevolgen van slaaptekort op de lange termijn zijn afhankelijk van hoe lang je niet slaapt. Bij een slaaptekort van minder dan drie dagen zul je merken dat je bloeddruk stijgt en je prikkelbaar en duizelig wordt. Ook is het mogelijk dat je gaat hallucineren. Als je echter een slaaptekort van meer dan drie dagen hebt, zijn de gevolgen ernstiger. Je immuunsysteem wordt dan namelijk zwakker en je kunt last krijgen van stemmingswisselingen.

Ieder mens heeft dus slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Toch kunnen er allerlei oorzaken zijn, waardoor je slecht slaapt en dus een slaaptekort ontwikkelt. Hierbij kun je denken aan een psychische stoornis zoals een depressie, slapeloosheid, stress en de menopauze. Iedereen slaapt wel eens een nachtje wat slechter, maar dit hoeft niet meteen verstrekkende gevolgen te hebben. Slaaptekort kan pas ernstige gevolgen hebben op het moment dat er sprake is van chronisch slaapgebrek. Desondanks komt deze aandoening steeds vaker voor. Dit komt onder andere door de huidige manier van leven en de hoeveelheid schermtijd die we dagelijks benutten. Door ‘s avonds urenlang voor het slapen gaan naar je telefoon te staren slaap je namelijk vaak slechter dan wanneer je ervoor kiest om een boek te lezen.

Kun je overlijden aan een slaaptekort?

Het antwoord op de vraag; ‘hoe lang kan een mens zonder slaap?’ is 24 uur. Maar kun je nu ook overlijden aan een slaaptekort? Het antwoord op deze vraag is: ja. Een chronisch slaaptekort kan op den duur leiden tot de dood. Slaaptekort is niet meteen schadelijk, maar wanneer je lang genoeg niet of zeer weinig slaapt kan dit verstrekkende gevolgen hebben met uiteindelijk de dood tot gevolg.

Conclusie

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk en valt of staat met verschillende factoren. Naast dat je ervoor moet zorgen dat je voor jezelf een bepaald slaappatroon creëert en ervoor moet zorgen dat je slaapkamer goed geventileerd wordt, is een goed matras ook ontzettend belangrijk. Slaaptekort kan namelijk ook optreden als gevolg van lichamelijke klachten zoals rugpijn. Sommige lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van slapen op een verkeerd of versleten matras. Ga dus bij jezelf eerst te raden of het slaaptekort mogelijk het gevolg kan zijn van je matras. Aangezien er verschillende soorten matrassen verkrijgbaar zijn, is het wellicht mogelijk het slaapgebrek met een ander matras op te lossen.

Heb jij nu last van een slaaptekort? Onderneem dan actie. Zoals je hebt kunnen lezen is het antwoord op de vraag ‘hoe lang kan een mens zonder slaap?’ maar 24 uur.