• Lorem ipsum

Bed verschonen

9 Nov 2022
Bed verschonen
Je bed verschonen is niet het leukste klusje dat er is, maar helaas wel belangrijk. Als je regelmatig je bed verschoont, voorkom je dat er zich bacteriën, huisstofmijt en allergenen in je bed verzamelen. En zonder ongedierte in je bed blijf je fitter en slaap je beter! Kortom genoeg reden om het verschonen van je bed serieus te nemen. Maar hoe vaak kun je je bed het beste verschonen en hoe doe je dat precies? Hieronder geven we je de antwoorden. Ook krijg je van ons tips om ook tussen het wassen door je bed schoon te houden.

Hoe vaak bed verschonen?

Het bed verschonen van je (hoes)laken, dekbedovertrek en kussensloop doe je het beste:

 • 1 keer per week

Lukt wekelijks bed verschonen je echt niet? Maak er dan in elk geval een gewoonte van om je beddengoed wekelijks op te schudden en te luchten in de buitenlucht.

Heb je ook een molton om je matras, dekbed en/of kussen? Dan hoef je deze niet elke keer mee te wassen. Een molton 1 keer per maand wassen is voldoende. De matrashoes (die al om je matras zit) was je 2 keer per jaar. Je matrasbeschermer (die eventueel onder je matras ligt) kun je 1 keer per jaar wassen. Ook je dekbed en kussen af en toe wassen is een goed plan, maar let op: je kunt niet elk type dekbed/kussen wassen en dat doe je ook niet bij elk type dekbed/kussen op dezelfde manier. Kijk voor de was instructie op het label van je dekbed/kussen.

Waarom is je bed regelmatig verschonen belangrijk?

Misschien vind je 1 keer per week je bed verschonen erg vaak, maar na een week heb je al veel dode huidcellen, vocht en andere viezigheden in je bed achtergelaten en kunnen er al bacteriën in je bed zitten, waar jouw lichaam vervolgens op reageert. Je kunt er ziek van worden. Verschoon je je bed 1 keer per week dan zit je veilig en vermijd je bacteriën, huisstofmijt en allergenen. Zeker in warmere periodes, waarin je meer zweet is wekelijks je bed verschonen van belang.

Hoe verschoon je je bed?

Nu weet je hoe vaak je je bed verschonen moet, maar hoe doe je dat precies? Je gaat als volgt te werk:

 1. Verwijder de kussensloop van je kussen, het dekbedovertrek van je dekbed en het (hoes)laken van je matras.
 2. Laat je dekbed, kussen en matras luchten. Open hiervoor je ramen. Je dekbed en kussen kun je (bij mooi weer) ook een tijdje buiten hangen.
 3. Maak, na het luchten, je bed weer op: voorzie je kussen(s) van een schone kussensloop, je dekbed van een schoon dekbedovertrek en je matras van een schoon hoeslaken.

Beddengoed wassen

Bij het bed verschonen hoort natuurlijk ook het wassen van je beddengoed. Hoe je je beddengoed precies moet wassen verschilt per (hoes)laken, dekbedovertrek en kussensloop. Hieronder volgen een aantal aanwijzingen voor het wassen van je beddengoed:

 • Kijk altijd op het label voor de precieze was instructie. Was je beddengoed altijd op een zo hoog mogelijke temperatuur, liefst boven de 60 graden.
 • Was je dekbedovertrek en kussensloop binnenstebuiten. Hierdoor blijven de kleuren mooier, worden ze minder snel vaal.
 • Was je beddengoed nooit samen met handdoeken. Door wrijving van je beddengoed met pluizige handdoeken, slijt je beddengoed sneller.
 • Haal je beddengoed zo snel mogelijk na het wassen uit de wasmachine. Dan voorkom je kreukels en blijft de frisse geur er goed in.

Tips om je bed zo schoon mogelijk te houden

Niet alleen je bed verschonen is van belang voor een goede hygiëne. Ook tussen de wasbeurten door kun je ervoor zorgen dat je bed zo schoon mogelijk blijft. Dat doe je zo:

 • Maak je bed niet op, maar sla het open, zodat het bed en beddengoed tussen het slapen door kunnen luchten.
 • Lucht je beddengoed regelmatig aan de buitenlucht. Dat kan door je ramen te openen, maar ook door (af en toe) je beddengoed buiten te hangen.
 • Schud je beddengoed regelmatig op.
 • Stofzuig je matras en eventuele hoofd- en voetbord regelmatig. Doe dit bijvoorbeeld tijdens het bed verschonen.
 • Bescherm je beddengoed met een matrasbeschermer onder je matras en molton om je beddengoed. Een molton houdt bacteriën weg, ventileert en absorbeert zweet (het gaat je kussen, dekbedovertrek en matras niet in).
 • Draai je (top)matras elke 2 weken (het hoofdeinde verandert dan in het voeteneinde). Keer je (top)matras ook regelmatig (zodat de andere zijde boven komt te liggen). Doe dit bijvoorbeeld tijdens het bed verschonen. Draaien en keren is niet alleen goed voor de hygiëne, maar het zorgt er ook voor dat je matras langer meegaat. Let op: niet bij alle (top)matrassen is draaien en keren mogelijk. Kijk goed naar wat de mogelijkheden zijn van jouw type matras.

Sleepfast staat voor je klaar!

Wil je meer weten over bed verschonen? Heb je bijvoorbeeld een bepaald soort beddengoed, dekbed of kussen en weet je niet goed hoe je deze moet wassen? Of wil je weten welke molton het beste is voor jou en jouw beddengoed? Schakel dan onze hulp in. Je kunt ons dagelijks tot 23 uur bereiken in onze chatbox. Door hun jarenlange ervaring in de beddenbranche kunnen de ervaren specialisten van Sleepfast je alles vertellen over beddengoed en bed verschonen!