• Lorem ipsum

Slaapproblemen

16 Aug 2021
Slaapproblemen
Ieder mens ervaart wel eens slaapproblemen. Deze problemen kunnen van tijdelijke aard zijn of langdurig. Echter zijn ze altijd vervelend. Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie bestaat tussen slaapproblemen en je leeftijd, geslacht en gezondheid. Zelfs je inkomen heeft invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Wanneer je namelijk iedere maand structureel geld tekort komt leidt dit tot stress. En helaas leidt stress vaak tot een slechte nachtrust. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders worstelt met een slechte of verminderde nachtrust. Slaapproblemen kunnen variëren van moeilijk in slaap komen tot voor de wekker wakker worden of zelfs helemaal niet kunnen slapen. Vrouwen hebben vaker last van een slechte nachtrust dan mannen. Wanneer je een slechte nachtrust hebt kan dit vervelende gevolgen hebben.

Je geslacht en slecht slapen

Vrouwen ervaren vaker slaapproblemen dan mannen. Dit betekent dat vrouwen vaker moeilijk in slaap kunnen komen of te vroeg wakker worden. Het is daarom ook niet voor niets dat vrouwen vaker slaapmedicatie gebruiken. Waarom vrouwen vaker problemen met slapen ervaren dan mannen is niet zomaar te zeggen. Dit kan te maken hebben met hormoonschommelingen, het feit dat vrouwen vaker piekeren of doordat vrouwen vaker stress ervaren. Veel vrouwen combineren namelijk een drukke baan met het zorgen voor de kinderen en het bijhouden van het huishouden. Soms volgen zij zelfs naast al deze taken nog een studie. Een kwart van de vrouwen ervaart problemen met slapen en dat is ruim anderhalf keer zoveel dan dat dit bij mannen het geval is.

Je leeftijd en slaapproblemen

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op slaapproblemen is. Een kind ervaart deze problemen vaak nog niet, maar wanneer iemand ouder dan 12 jaar is, neemt de kans op deze problemen toe. Zeker wanneer je ouder dan 75 bent, is de kans zo’n 28% dat je last hebt van problemen met slapen. Dit betekent misschien een niet al te best vooruitzicht voor de toekomst. Maar wanneer je niet tot deze 28% behoort mag je jezelf gelukkig prijzen. Als gevolg van problemen met slapen kun je namelijk allerlei andere kwalen ontwikkelen. Denk aan verhoogde prikkelbaarheid, concentratieproblemen, geheugenverlies en oververmoeidheid. Ook lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van slaapproblemen. Denk aan hoofdpijn en duizeligheid. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, welke leeftijd je ook hebt.

Je gezondheid en slecht slapen

Naast je leeftijd en geslacht speelt ook je gezondheid een belangrijke rol ten aanzien van slaapproblemen. Psychische of lichamelijke klachten kunnen er namelijk voor zorgen dat je minder goed slaapt. Een goede nachtrust is belangrijk om goed te kunnen functioneren. 60% van de mensen die kampen met een psychische aandoening hebben last van problemen bij het slapen. Van de mensen met een chronische psychische aandoening slaapt 1 op de 3 slecht. Ook mensen uit een lagere inkomensklasse ervaren vaker slaapproblemen. Mensen met een lager inkomen ervaren daarnaast vaker gezondheidsklachten die van lichamelijke aard of van psychische aard kunnen zijn. Heb jij last van een slechte nachtrust? En is dit eerder regel dan uitzondering? Maak dan eens een afspraak bij de huisarts. De hoogte van je inkomen kun je niet zomaar even veranderen, ook is een chronische lichamelijke of psychische aandoening niet op te lossen, maar mogelijk kan de huisarts je wel raad geven. Een goede nachtrust is en blijft belangrijk en bevordert je algehele welzijn. Misschien krijg je wel het advies om je levensstijl te veranderen of misschien kun je gebruik maken van medicinale ondersteuning?

Verschillende oorzaken voor slaapproblemen

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van slaapproblemen. Zo kunnen lichamelijke klachten en psychische ongemakken deze problemen veroorzaken. Het aantal mensen met problemen bij het slapen neemt alleen maar toe. Dit komt doordat veel mensen zichzelf geen rust gunnen en het nodig vinden om van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bereikbaar te zijn op hun mobiele telefoon. Ook roken en het drinken van veel koffie kan problemen met slapen veroorzaken. Er zijn natuurlijk ook slaapproblemen waar je zelf niet zoveel aan kan doen. Denk aan problemen als gevolg van een traumatische gebeurtenis, een depressie of slaapapneu. Maar wanneer de problemen wel te wijten zijn aan je levensstijl, is het belangrijk om deze levensstijl te veranderen.

Vaak is het doorbreken van bepaalde problemen al een begin om je problemen met slapen de baas te worden. Slaapmedicatie werkt vaak verslavend, waarbij het dus slim is om eerst te kijken naar wat je zelf kunt doen. Denk jij dat de slaapproblemen die je ervaart het gevolg zijn van een verkeerd matras of hoofdkussen? Kom dan eens langs in onze showroom. Onze beddenspecialisten zijn benieuwd naar jouw verhaal. Zijn de problemen het resultaat van een verkeerd matras? Dan helpen zij jou met het zoeken naar het voor jou meest geschikte M line matras of Tempur matras en wordt het mogelijk om een einde te maken aan je slaapproblemen.