• Lorem ipsum

Hoofdpijn bij opstaan

16 Aug 2021
Hoofdpijn bij opstaan
Hoofdpijn bij het opstaan is erg vervelend. Over het algemeen is hoofdpijn altijd naar, maar helemaal wanneer jij je dag hier meteen mee moet starten. Hoofdpijn bij het opstaan wordt ook wel ochtendhoofdpijn genoemd. Helaas is hier geen directe aanleiding voor. Wakker worden met hoofdpijn kan komen door slaapgebrek of slaaptekort. Ook kan tandenknarsen of stress ochtendhoofdpijn veroorzaken. Zelfs een verkeerde slaaphouding kan de boosdoener van deze pijn zijn. Eén op de dertien Nederlands wordt regelmatig wakker met hoofdpijn.

De verkeerde slaaphouding

De verkeerde slaaphouding is één van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn bij het opstaan. Wanneer je ‘s nachts te weinig beweegt is de kans groot dat je opstaat met ochtendhoofdpijn. Deze pijn wordt dan veroorzaakt doordat je spieren en wervelkolom te lang in dezelfde houding hebben gelegen. Slaap jij vaak in de foetushouding? Ook dan is de kans groot dat je ‘s morgens wakker wordt met hoofdpijn. Wanneer je in deze slaaphouding ligt wordt er meer druk uitgeoefend op je nek en je ruggengraat. Ook liggen je nek en je ruggengraat niet in dezelfde lijn, waardoor de kans op spanningshoofdpijn vergroot wordt. Ook slapen op je buik kan ochtendhoofdpijn veroorzaken. Er komt dan namelijk meer spanning op je nek te staan. Tevens kan ook slapen met een arm onder je hoofd deze pijn veroorzaken. Je zenuwen worden namelijk geprikkeld en je doorbloeding kan afgekneld worden met hoofdpijn als gevolg.

Hoofdpijn bij het opstaan door stress

Ervaar je veel stress? Ook dan heb je mogelijk hoofdpijn bij het opstaan. Deze soort hoofdpijn wordt vaak stress hoofdpijn genoemd. Meestal gaat deze hoofdpijn samen met pijn aan je nek en je schouders. Ook wanneer je stopt met roken kan je mogelijk hoofdpijn krijgen. Echter heeft dit alles te maken met de ontwenningsverschijnselen die hiermee gepaard gaan en is het dus voor een goed doel. Stress kan niet alleen slaapproblemen veroorzaken maar ook ochtendhoofdpijn.

Een lage bloedsuikerspiegel

‘s Nachts eet je niet. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel. Zeker wanneer je bekend bent met diabetes kan je bloedsuikerspiegel te laag worden. Hierdoor kun je last van hoofdpijn bij het opstaan hebben. Ook is het mogelijk dat je ‘s nachts ineens wakker wordt met hevige hoofdpijn. Dit kan migraine zijn, maar ook een aanval als gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel.

Eten en drinken

Als je een avondje flink doorzakt en de nodige hoeveelheid alcohol tot je neemt is de kans groot dat je de volgende morgen wakker wordt met hoofdpijn. Precies hetzelfde gevoel ontstaat wanneer je niet voldoende drinkt. Een vochttekort kan namelijk ook een oorzaak zijn van hoofdpijn bij het opstaan. Het is belangrijk om gedurende de dag voldoende water te drinken. Doe dit niet alleen maar ‘s avonds, want dan is de kans groot dat je ‘s nachts om de haverklap uit bed moet voor een toiletbezoek. Ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Denk aan chocolade, rode wijn, citrusvruchten en kaas. Niet iedereen krijgt hoofdpijn bij het nuttigen van deze voedingsmiddelen, maar let op wat je eet voordat je gaat slapen. Het is het beste om zeker twee uur voordat je gaat slapen niets meer te eten.

Zorg voor voldoende ventilatie

Wist je dat hoofdpijn bij het opstaan ook kan komen door een tekort aan zuurstof in je slaapkamer? Wanneer je ‘s nachts een raampje open laat staan word je de volgende ochtend veel frisser en energieker wakker. Ook kan een luchtreiniger een optie zijn. Misschien woon je wel langs een spoorwegovergang en wil je ‘s nachts niet steeds opgeschrikt worden door een trein die voorbij dendert. Zorg in ieder geval voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer. Ook wil het wel eens helpen om voordat je gaat slapen een ommetje te maken. Frisse lucht is gezond en daarnaast maak je ook meteen je hoofd leeg.

Hoofdpijn bij het opstaan en je matras

Een goed matras zorgt voor een goede nachtrust. Hoofdpijn bij het opstaan kan immers ook veroorzaakt worden door je matras. Misschien biedt jouw matras wel niet de juiste ondersteuning tijdens het slapen of misschien is je matras verouderd, waardoor er allemaal kuilen te zien zijn in het matras. Zorg er altijd voor dat je over een matras beschikt dat ergonomisch verantwoord is. Het is namelijk belangrijk om tijdens het slapen voldoende ondersteuning te krijgen. Dit is niet alleen om hoofdpijn te voorkomen, maar ook om andere lichamelijke ongemakken tegen te gaan. Met een goed matras geniet je niet alleen van een goede nachtrust, maar heb je ook geen last meer van hoofdpijn bij het opstaan.