• Lorem ipsum

Wat is een goede slaaphouding?

9 Nov 2022
Wat is een goede slaaphouding?
Er is niet een goede slaaphouding . Je kunt op verschillende manieren in een goede houding liggen. Ook verschilt het van persoon tot persoon wat goed is. Een juiste slaaphouding voorkomt rugklachten en andere lichamelijke klachten, waardoor je beter slaapt en uitgerust wakker wordt. Niet alleen de slaaphouding is van belang. Ook andere dingen spelen een rol, zoals je matras, kussen, lattenbodem en bed. Heb je een versleten matras en/of kussen dat niet bij je past, dan slaap je ook in een goede slaaphouding niet optimaal.

Waarom een juiste slaaphouding belangrijk is

Er is niet een goede slaaphouding. Het verschilt van persoon tot persoon wat het beste is en elke slaaphouding heeft voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je uitzoekt wat voor jou een goed voelende slaaphouding is en dat je deze toepast. Waarom? Omdat gedurende de dag je tussenwervelschijven in elkaar worden gedrukt (door tillen, maar ook door de zwaartekracht). Door het aannemen van een juiste slaaphouding ontlast je je wervelkolom. Deze ideale slaaphouding verkrijg je het beste op een goed matras die jou de juiste ondersteuning biedt.

Buikslapen

Op je buik slapen wordt gedaan door 5% van de bevolking. Het wordt niet gezien als goede slaaphouding. Het is zelfs een ongezonde, belastende slaaphouding. Waarom? Op je buik slapen zet je onderrug onder druk, verdraait je nek en vlakt je lendenkromming af, wat ervoor zorgt dat je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Slaap je veel op je buik, dan krijg je na verloop van tijd pijn door de verkrampte, onnatuurlijke houding. Als je niet altijd op je buik slaapt en/of in verschillende slaaphoudingen draait tijdens het slapen, hoeft buikslapen geen slechte slaaphouding te zijn. Slaap je op je buik ga dan in elk geval voor een matras die daar bij past, zoals een M line Cool Motion 6 of M line Cool Motion 8 matras. Ook een goed buikslaapkussen is van belang, zoals bijvoorbeeld het Mahoton Butterfly soft 9 cm hoog kussen. Wij raden buikslapers aan om een klein, maar stevig kussen onder de buik/heupen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je wervelkolom in een meer natuurlijke houding komt te liggen.

Rugslapen

20% van de bevolking slaapt op zijn/haar rug. Op je rug slapen is een een goede slaaphouding (het wordt sterk aangeraden door fysiotherpeuten en wetenschappers): je rug ontvangt goede steun doordat je gewicht over een groot matrasoppervlakte wordt verdeeld en er komt geen extra druk op je hoofd, nek en wervelkolom te staan, doordat deze in rugligging een neutrale positie innemen. Voordeel van rugslapen is ook dat je niet gemakkelijk verrolt in een vreemde positie (wat bij buikligging en zijligging wel het geval is). Hoewel rugslapen een goede slaaphouding is, heeft het wel een groot nadeel. Je tong zakt in rugligging naar achteren wat ervoor zorgt dat je luchtpijp wordt afgesloten, waardoor het kan zijn dat je gaat snurken. Slaap je op je rug kies dan voor een matras en kussen die hierbij passen, zoals een Pullman Goldline matras en een TEMPUR Millennium Queen hoofdkussen.

Zijslapen

Maar liefst 75% van de bevolking slaapt op zijn/haar zij. Op je zij slapen wordt gezien als goede slaaphouding, omdat je ruggenwervel in een perfecte horizontale lijn komt te liggen. Ook zul je op je zij niet snel snurken of last krijgen van slaapapneu. Het is bij zijslapen wel belangrijk dat je dat in de juiste positie doet:

  • Benen licht gebogen
  • Relatief rechte rug

Ga je teveel in een foetushouding (met je knieën hoog opgetrokken) of in de lepeltjeshouding (compleet naar het lichaam van je partner) liggen, dan loop je risico dat je ruggenwervel krom gaat staan. Het beste slaap je op je linkerzij. Vooral als je zwanger bent is slapen op je linkerzij een goede slaaphouding, omdat dat beter voor je bloedcirculatie is en je hierdoor minder last heb van gezwollen enkels en voeten. Nadeel van slapen op je rechterzij is dat je lever verdrukt kan raken, waardoor de werking van het orgaan kan verminderen. Kies als je op je zij slaapt voor een matras en kussen dat daar geschikt voor zijn, zoals bijvoorbeeld een M line matras Cool Motion en M line Athletic Pillow.

Goede slaaphouding: wissel de rug- en zijhouding af

Zowel slapen op je rug als slapen op je zij is prima (mits je het op de juiste manier doet). Het allerbeste is het om de rug- en zijligging met elkaar af te wisselen. Waarom? Omdat dat beter is voor je bloeddoorstroming en ervoor zorgt dat er niet teveel druk komt op bepaalde organen/lichaamsdelen.

Matras, kussen, lattenbodem en bed moeten ook goed zijn!

Je kunt een goede slaaphouding aannemen om optimaal te slapen en uitgerust wakker te worden, maar dat heeft geen enkele zin als je matras, kussen, bed of boxspring niet goed zijn. Waar moet je op letten?

  • Matras: Een matras is niet goed meer als deze versleten is. Een versleten matras is vervormd, heeft een flinke kuil. Ook al kies je voor een goede slaaphouding, op een versleten matras lig je niet lekker meer. Ook een nieuwe(re) matras kan slecht voor je zijn als deze niet bij jouw lichaam past. Het is belangrijk dat je altijd kiest voor een matras die past bij jouw lichaam.
  • Kussen: Op een goede matras hoort ook een goed kussen, want ook op een verkeerd kussen kun je niet goed slapen (zelfs bij een goede slaaphouding). Wanneer is een kussen goed? Het is allereerst belangrijk dat je een kussen op maat kiest, oftewel een hoofdkussen dat perfect bij jou past. Ook is het van belang om je kussen te vervangen als deze (door ouderdom) niet lekker meer ligt.
  • Bed/boxspring: Net als het matras en kussen moet ook je bed/boxspring goed bij je passen en niet te oud zijn. Er is een simpel trucje om erachter te komen of de lattenbodem van je bed nog goed is: til je matras op en kijk of de latten gebogen zijn. Als ze vervormd zijn, dan is een nieuwe lattenbodem nodig.

Advies nodig? Schakel onze hulp in!

Slaap jij niet goed terwijl je wel een optimale slaaphouding aanneemt? Dan kan het goed zijn dat er iets mis is met je matras, kussen, bed of boxspring. Hoe weet je wat er precies mis is? Dat is best lastig om zelf te achterhalen. Onze ervaren specialisten helpen je graag met uitzoeken waarom jij ondanks jouw goede slaaphouding toch niet lekker slaapt. Ook geven ze je graag matras-, kussen-, bed- en/of boxspringadvies op maat. Hopelijk ga jij straks heerlijk slapen in jouw eigen goede slaaphouding!