• Lorem ipsum

Matras schoonmaken

16 Aug 2021
Matras schoonmaken
Een matras schoonmaken is vaak geen huishoudelijke klus die je dagelijks uitvoert, maar moet zo nu en dan wel gebeuren. Een ontbijtje op bed is lekker, maar niet geheel zonder risico’s. Voor je het weet zit er een koffievlek op je matras en zie die er maar eens uit te krijgen. Of misschien heeft één van je kinderen wel een ongelukje gehad in bed. Toch zijn vlekken in een matras niet meteen reden tot zorg. De vlekken in je matras schoonmaken of je matras een opfrisbeurt geven is namelijk niet zo heel ingewikkeld. Nadat alle vlekken en nare geurtjes verwijderd zijn kun jij weer genieten van je welverdiende nachtrust op een fris en schoon matras.

Transpiratievlekken

Vlekken in je matras ontstaan niet altijd door een ongelukje in bed of door het morsen van koffie of thee. Iedereen verliest tijdens het slapen gemiddeld een halve liter vocht. Ook laat je allerlei huidschilfers achter in bed. Als je hier allemaal goed over nadenkt is jouw matras misschien wel helemaal niet zo schoon als dat je denkt. Gelukkig zijn transpiratievlekken in je matras heel gemakkelijk te reinigen. Transpiratievlekken in je matras schoonmaken doe je heel eenvoudig met een beetje keukenzout. Je maakt de vlekken vochtig met een beetje water en strooit hier keukenzout overheen. Laat dit even intrekken. Vervolgens kun je met behulp van een vochtige doek en een stofzuiger het zout verwijderen. Voor je het weet zijn de transpiratievlekken verdwenen.

Bloedvlekken in je matras schoonmaken

Zitten er bloedvlekken in je matras? Maak deze dan zo snel mogelijk schoon. Een bloedvlek is namelijk moeilijk te verwijderen wanneer deze al helemaal is opgedroogd. Toch ontkom je er vaak niet aan. Het openkrabben van een wondje in je slaap is namelijk gebeurd voordat je dit zelf in de gaten hebt. Bloedvlekken in je matras schoonmaken kun je doen met behulp van warm water en shampoo. Doe een scheutje shampoo in een half glas warm water en dep een doekje in dit mengsel. Je kunt de bloedvlekken nu wegpoetsen met behulp van het doekje.

Urinevlekken verwijderen

Urinevlekken in een matras zijn vaak niet te voorkomen. Misschien heb je wel kleine kinderen die zo nu en dan nog een ongelukje in bed hebben. Lekker met z’n allen in het grote bed van papa en mama en voor je het weet zit er een urinevlek op je matras. Vervelend, maar gelukkig heel gemakkelijk op te lossen. Urinevlekken in een matras schoonmaken kun je het beste doen met behulp van azijn of water en een beetje soda. Pak een half glas warm water of azijn en voeg hier een halve eetlepel soda aan toe. Doe een beetje van dit mengsel op een doekje en dep dit doekje op het matras. Je zal zien dat de vlek verdwenen is zodra het water opdroogt.

Koffievlekken schoonmaken

Een ontbijtje of enkel koffie op bed is fijn, maar voor je het weet zitten er koffievlekken in je matras. Geen zorgen, want je verwijdert ze in een handomdraai. Zodra je de koffie morst is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk keukenzout overheen strooit. Hierdoor voorkom je dat de vlek zich uitbreidt. Ook zorgt het zout ervoor dat de koffievlek minder goed zichtbaar is. Om ervoor te zorgen dat je niks meer van de koffievlekken ziet, kun je de vlekken op het matras schoonmaken met een beetje soda water. Door een klein beetje soda water op het matras te gieten en vervolgens te wrijven zal je zien dat de steeds minder goed zichtbaar wordt en uiteindelijk verdwijnt.

Zo nu en dan een opfrisbeurt

Om de levensduur van je matras te verlengen is het belangrijk om je matras zo nu en dan een opfrisbeurt te geven. Je kunt dit doen met behulp van baking soda. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda op je matras en laat dit een aantal uur intrekken. Vervolgens verwijder je de soda met behulp van een stofzuiger. Hierna is je matras weer helemaal schoon en fris. En nu je toch bezig bent geweest met de stofzuiger heb je ook meteen alle losse huidschilfers die op je matras zaten verwijderd. Zoals je kunt lezen brengt een matras schoonmaken niet heel veel met zich mee.

Zorg voor een optimale bescherming van je matras

Je matras schoonmaken is een taak die je zo nu en dan toch moet doen, maar je wilt dit natuurlijk niet vaker doen dan nodig is. Neem het zekere voor het onzekere en koop een matrasbeschermer. Zo’n matrasbeschermer beschermt je matras namelijk tegen vuil en houdt zoveel mogelijk vocht tegen. Let wel op dat je een katoenen waterdichte matrasbeschermer aanschaft. Zo’n matrasbeschermer kun je namelijk eenvoudig uitwassen. Mocht er dan toch een ongelukje gebeuren, hoef je vaak alleen maar de matrasbeschermer uit te wassen en niet heel je matras schoon te maken.

Je matras schoonmaken is nu eenmaal iets wat zo nu en dan van belang is om de levensduur van je matras te verlengen en om de hygiëne tijdens het slapen te bevorderen. Echter hoeft dit helemaal niet ingewikkeld te zijn. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen hoeft een matras schoonmaken niet heel vaak voor te komen.