• Lorem ipsum

Eten voor het slapen

16 Aug 2021
Eten voor het slapen
Eten voor het slapen? Wel of niet doen? Dat is de vraag waar vele mensen mee zitten. Hoe verder de dag vordert, hoe trager je spijsvertering is. ‘s Morgens is je spijsvertering het snelst en ‘s nachts verbrand je nagenoeg niets. Is het dus wel slim om nog iets te eten voor het slapen? Hetgeen wat je eet blijft dan namelijk half verteerd achter in je lichaam tot de volgende morgen. Een goed ontbijt, een lekkere lunch en een voedzame avondmaaltijd zijn de drie maaltijden die ieder mens minimaal nodig heeft. Toch is het slim om minimaal drie uur voordat je gaat slapen niet meer te eten. Ben je laat thuis uit je werk of werk je onregelmatig? Nuttig dan alleen een lichte maaltijd voordat je gaat slapen. Ook is het slim om geen gekruid eten voor het slapen te nuttigen. Dit zorgt namelijk voor een opgeblazen gevoel en je kunt last krijgen van maagzuur.

Kies het juiste tijdstip

Eten voor het slapen is dus niet aan te raden. Ditzelfde geldt voor het drinken van alcoholische dranken en cafeïnehoudende dranken. Een kopje koffie na het eten? Misschien kun je beter thee drinken. Het tijdstip waarop je eet en drinkt is van belang. Voedingsdeskundigen en slaapspecialisten zeggen dat het belangrijk is om na 19.00 uur niets meer te eten. HIerbij wordt er vanuit gegaan dat je rond 22.00 uur naar bed gaat. Ga je later naar bed? Eet dan drie uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijd meer. Slapen met een lege maag is niet fijn en belemmert je nachtrust. Werk je onregelmatig? Eet dan enkel en alleen licht verteerbaar voedsel voordat je gaat slapen of eet voedingsproducten die de aanmaak van melatonine stimuleren.

Welk eten voor het slapen werkt stimulerend?

Er bestaan voedingsproducten die slaap stimuleren. Deze producten kun je dus zeker wel eten voor het slapen. Tryptofaan is een natuurlijk aminozuur wat de aanmaak van melatonine stimuleert. Deze voedingsstof vind je het meest in eiwitrijke producten zoals yoghurt, melk, bananen, noten, tonijn, chocolade, bananen en gevogelte. Het eten voor het slapen van een kleine portie van één van deze producten kan dus je slaap bevorderen. Heb je een late dienst gehad en heb je de volgende morgen weer een vroege dienst? Ook dan is het belangrijk dat je voldoende nachtrust krijgt. Eet voordat je naar bed gaat een banaan of een schaaltje yoghurt en je zal zien dat je een stuk beter en sneller in slaap valt.

Ook serotonine werkt slaapbevorderend. Dit is namelijk een gelukshormoon dat vaak gebruikt wordt bij de productie van antidepressiva. Natuurlijk hoef je niet meteen antidepressiva te gaan slikken. Serotonine wordt opgebouwd uit tryptofaan en koolhydraten. Serotonine zorgt voor de aanmaak van melatonine wat bijdraagt aan het inslapen. Wanneer je een tekort hebt aan melatonine val je lastiger in slaap en is je nachtrust vaak verslechterd. Voedingsmiddelen die de aanmaak van serotonine stimuleren zijn met name bruine rijst, volkoren pasta en volkoren brood. Natuurlijk kun je ook andere volkoren producten eten voor het slapen. Denk aan volkoren wraps of een volkoren cracker.

Dit moet je juist niet eten voor het slapengaan

Er zijn ook voedingsstoffen die de slaap kunnen verstoren. Misschien drink jij dagelijks een borreltje voor het slapengaan, maar slaap je niet beter dan je zou willen. Dit komt doordat alcohol niet slaapbevorderend is. Het zorgt er weliswaar voor dat je sneller in slaap valt, maar aan de andere kant zorgt alcohol er juist voor dat je lichter slaapt. Ditzelfde geldt voor slaapmedicatie. Je slaapt wel sneller in, maar de kwaliteit van je slaap neemt af. Probeer dus geen slaapmedicatie te gebruiken of alcohol te drinken voordat je gaat slapen.

Ook cafeïnehoudende dranken kunnen een negatief effect hebben op je nachtrust. Denk aan thee, koffie en cola. Cafeïne zorgt er juist voor dat je wakker blijft. Wil je ‘s avonds toch een kopje thee voor het slapen gaan? Drink dan een kopje cafeïnevrije thee. Ook producten die snelle suikers bevatten hebben een negatief effect op je nachtrust. Denk aan snoepjes, koekjes en wit brood. Probeer deze producten dus niet te eten voor het slapen. Tevens is roken ook niet echt bevorderlijk voor je nachtrust. Nicotine werkt namelijk opwekkend en verslavend. Dit is ook meteen de reden waarom verstokte rokers last hebben van een chronisch slaaptekort.

Eten voor het slapen kan dus wel, maar let wel goed op wat je eet. Het kan zomaar zo zijn dat je een voedingsproduct nuttigt dat er juist voor zorgt dat de kwaliteit van je slaap afneemt of dat ervoor zorgt dat je helemaal niet in slaap kunt komen. Het is dus belangrijk om altijd een goede afweging te maken met betrekking tot eten voor het slapen!