• Lorem ipsum

Wanneer wintertijd

16 Aug 2021
Wanneer wintertijd
Wanneer start de wintertijd en wanneer zet je de klok voor- of achteruit? In 2023 zetten we de klok in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober een uur achteruit. Een uur langer slapen dus. De wintertijd duurt altijd 5 maanden. Dit in tegenstelling tot de zomertijd. Deze duurt namelijk 7 maanden. De zomertijd start in 2023 in de nacht van 25 op 26 maart. Tijdens deze nacht wordt de klok om 02.00 uur een uur vooruit gezet. In werkelijkheid is het dan dus ineens al 03.00 uur. Tijdens het begin van de zomertijd kun je een uurtje korter slapen, maar is het ‘s avonds wel langer licht. Tijdens het begin van de wintertijd gaat de klok een uur achteruit, waardoor het ‘s morgens eerder licht is en ‘s avonds eerder donker is.

Wanneer wintertijd en zomertijd afschaffen?

Er is de afgelopen jaren al veel te doen geweest over het afschaffen van de wintertijd en de zomertijd. Echter zal de wintertijd nooit afgeschaft worden aangezien dit als de standaard tijd gezien wordt. Vanuit de Europese Commissie is dit voorstel gedaan, maar het Nederlandse kabinet heeft dit voorstel ‘on hold' gezet. Wanneer de winter- en de zomertijd dus afgeschaft worden is nu nog niet te zeggen. Voorlopig zit er dus niets anders op dan tweemaal per jaar de klokken in huis verzetten. Dit geldt overigens niet voor de klokken op je smartphone, smartwatch, tablet en laptop. Deze klokken worden automatisch verzet. De klok in je auto zal je waarschijnlijk wel moeten verzetten. Vergeet dit niet want misschien kun je die pauze bij de benzinepomp beter skippen. Voor je het weet kom je nog te laat op de eerste werkdag nadat de wintertijd is afgelopen.

Vooruit of achteruit, zo kun je het onthouden

Hoe zit dat nu precies? Wanneer begint de wintertijd? Wanneer start de zomertijd? Wanneer zet je nu de klok vooruit en wanneer zet je die nu achteruit? Er is een makkelijk ezelsbruggetje waarmee je dit kunt onthouden. In het voorjaar gaat de klok vooruit en in het najaar gaat de klok achteruit. Ook kun je het zinnetje ‘als het weer achteruit gaat doet de klok dit ook’ onthouden. Vanaf nu doe jij het dus nooit meer verkeerd en ben je altijd op tijd of geniet je juist van dat extra uurtje slaap.

Een verstoorde biologische klok?

Je biologische klok loopt vrijwel altijd gelijk met de tijd van het jaar. Echter wordt deze klok vaak tweemaal per jaar verstoord. Dit geldt zowel voor de start van de winter- als voor de start van de zomertijd. Wanneer de wintertijd ingaat zal je daar zeer zeker iets van merken. Als je op zondagochtend 30 oktober wakker wordt kan het zomaar zo zijn dat je een uur eerder wakker bent dan je gewend bent. Dit is even wennen, maar daarna weet je vaak niet beter. Ben je gevoelig voor depressies? Dan heb je wellicht een hekel aan de wintertijd. ‘s Avonds wordt het eerder donker wat sombere gevoelens aan kan wakkeren. Gelukkig staan de technologische ontwikkelingen niet stil. Je kunt namelijk je eigen lichaam voor de gek houden met een zogenaamde daglichtlamp. Door deze lamp ‘s avonds aan te doen heb jij het idee dat het nog licht is. Hierdoor nemen de sombere gevoelens mogelijk af en voel jij jezelf een stuk prettiger.

Vroeger en nu

Vroeger was er nooit sprake van een winter- en een zomertijd. De oliecrisis in 1973 heeft ervoor gezorgd dat de wintertijd en de zomertijd geïntroduceerd werden. Zo kon er efficiënt gebruik gemaakt worden van daglicht. Overigens kunnen niet alleen mensen last krijgen van het verschil in tijd. Ditzelfde geldt voor dieren. Er zijn huisdieren of boerderijdieren die altijd rond dezelfde tijd te eten krijgen. Zij krijgen dan ineens eerder of juist later eten. Ben jij in het bezit van één of meerdere dieren? Bedenk je dit dan eens wanneer je dieren niet willen eten zoals ze altijd eten.

In 2023 start de wintertijd in de nacht van 28 op 29 oktober. Noteer dit alvast in je agenda zodat je zeker weet dat je de klok een uur achteruit zet. Geniet van het extra uurtje slaap tijdens die ‘donkere’ wintertijd.