• Lorem ipsum

Vermoeidheid symptomen

16 Aug 2021
Vermoeidheid symptomen
Voel jij jezelf ‘s morgens vaak futloos of moe? Of heb je ‘s ochtends moeite om uit bed te komen? Grote kans dat vermoeidheid hiervan de oorzaak is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit tegen te gaan, maar fijn is het niet. En wees nu eerlijk, je kunt dit maar beter voorkomen dan genezen. Wanneer jij jezelf moe of futloos voelt spreek je van vermoeidheid. Heb je een keertje wat minder geslapen? Geen zorgen. Iedereen is wel eens een keer moe. Door vervolgens een paar nachten goed te slapen haal jij je slaaptekort wel weer in. Maar wanneer jij jezelf 6 maanden of langer moe voelt, is er mogelijk sprake van het chronische vermoeidheidssyndroom. Echter is de oorzaak hiervan nog niet bekend, dus blijft het voorlopig gissen.

De oorzaak van moe zijn

Een moe gevoel is vaak te herkennen aan verschillende symptomen. Naast een lichamelijk en mentaal gevoel van moeheid zijn ook symptomen als moeite met concentreren, prikkelbaarheid, futloosheid, duizeligheid, vermoeide ogen en concentratieproblemen symptomen van vermoeidheid. Moeheid kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken staan hieronder uitgewerkt:

Psychische oorzaken

Heb je last van spanningen of stress? Thuis of op je werk? Lig je ‘s nachts vaak te piekeren in bed? Dan is de kans groot dat de vermoeidheid samenhangt met psychische oorzaken zoals:

  • Te veel tv kijken of gamen
  • Te veel werken
  • Stress in het dagelijks leven
  • Een ingrijpende gebeurtenis, het meemaken van een ongeval of het verliezen van een naaste
  • Een paniekstoornis of depressie

Lichamelijke oorzaken

Vermoeidheid hoeft niet altijd te ontstaan als gevolg van psychische oorzaken. Moeheid kan ook samenhangen met allerlei lichamelijke oorzaken. Misschien beweeg je wel te weinig, gebruik je verdovende middelen of eet je ongezond. De meest voorkomende lichamelijke oorzaken van vermoeidheid zijn:

  • Slaapapneu
  • Lichamelijke aandoeningen zoals pijn, diabetes of bloedarmoede
  • Een slechte lichamelijke conditie zoals te weinig beweging en overgewicht
  • Medicijngebruik
  • Het gebruik van drugs, alcohol of andere verdovende middelen

Slaapproblemen

Vermoeidheid kan al ontstaan na één nacht slecht slapen. Wanneer de moeheid echter langere tijd aanhoudt kun je last krijgen van slaapproblemen. Word je ‘s nachts wakker door een nachtmerrie? Heb je iedere morgen moeite met opstaan? Kun je ‘s avonds niet in slaap komen? Dan is de kans groot dat je last hebt van een slaapprobleem. Wanneer het je zelf niet lukt om deze problemen de baas te worden, kun je hierover eens in gesprek gaan met je huisarts. Mogelijk dat je medicinale ondersteuning kunt krijgen of eens een consult aan kunt vragen bij een slaapcoach. Misschien denk jij namelijk wel dat jouw slaap-waakritme optimaal is, maar blijkt dit helemaal niet het geval te zijn.

Zo kun je vermoeidheid voorkomen

Vermoeidheid kan je dagelijks functioneren behoorlijk belemmeren. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je de moeheid tegen kunt gaan. Wel is het raadzaam om je huisarts te raadplegen op het moment dat de moeheid een langere tijd aanhoudt. Probeer eerst zelf je slaapgewoonten te verbeteren of je leefstijl aan te passen.

Je leefgewoonten aanpassen

Om vermoeidheid te voorkomen is het belangrijk om te stoppen met leefgewoonten die dit kunnen veroorzaken. Dit betekent dus dat je:

  • minder alcohol of andere verdovende middelen moet gebruiken
  • moet stoppen met roken
  • moet aankomen bij ondergewicht en moet afvallen bij overgewicht
  • meer moet bewegen en gezonder moet eten
  • je arts raad moet plegen op het moment dat je psychische klachten ervaart zoals angststoornissen en een depressie
  • problemen die stress veroorzaken moet oplossen

Verander je slaapgewoonten

Heb jij verkeerde slaapgewoonten? Verander ze dan. Door verkeerde slaapgewoonten kan er vermoeidheid optreden en kun je slecht slapen. Er zijn verschillende manieren om je slaapgewoonten te veranderen. Denk aan het aannemen van de juiste houding, het hebben van het juiste matras en het doen van ontspanningsoefeningen.

Wanneer de vermoeidheid aanhoudt is het altijd goed om eens langs de huisarts te gaan. Denk jij dat de moeheid de oorzaak is van je matras? Neem dan contact met ons op. Bezoek onze website of breng een bezoek aan onze showroom. Onze slaapspecialisten kunnen je voorzien van het juiste advies over het juiste matras voor jou.