• Lorem ipsum

Nachtmerries

9 Nov 2022
Nachtmerries
Last van nachtmerries? Wat naar! ’s Nachts in je dromen telkens weer achtervolgd worden, vallen of verdrinken, bezorgt je niet alleen een naar gevoel, maar op de langere termijn ook andere problemen, zoals een slechte nachtrust, vermoeidheid, somberheid, concentratieproblemen, angst en stress. Doordat je steeds angstiger en gestresster raakt, krijg je telkens weer angstige dromen. Hoe doorbreek je dit patroon? Hoe raak je weer ontspannen en word je verlost van je nare dromen? Lees het hieronder.

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries zijn zeer angstige dromen, waarbij er sprake is van negatieve emoties. Door deze negatieve emoties schrik je (vaak) wakker. Meestal weet je als je wakker wordt nog heel goed waar je nachtmerrie over ging.

Waarom krijg je ze?

Veelal worden nachtmerries veroorzaakt door stress. Het kan zijn dat je een traumatische ervaring hebt gehad of dat je verwacht dat er iets vervelends gaat gebeuren. De negatieve emotie die je hebt bij het inslapen neem je mee in je droom, waar deze wordt omgezet in een negatieve gebeurtenis.

Waarover gaan ze?

Bij een traumatische ervaring wordt de nare ervaring in de (posttraumatische) nachtmerries herhaalt (of het lijkt er sterk op). Vaak is de nare gebeurtenis in je droom nog vervelender en intenser. In gevallen waarbij er geen sprake is van een traumatische ervaring gaan de enge dromen over een bepaald thema, zoals:

  • Achtervolgd worden
  • Verdrinken
  • Vallen
  • Iemand zien overlijden

De gevolgen

Nachtmerries geven je een naar gevoel. Heb je ze gedurende een langere periode, dan kan dit ernstige gevolgen hebben:

  • Slechte nachtrust: moeite met in- en doorslapen, vroegtijdig ontwaken en slecht slapen. Hierdoor ben je overdag vermoeid, somber, minder geconcentreerd, prikkelbaar, en/ofslecht functionerend
  • Slaapapneu: je ademhaling stagneert, waardoor je onder andere last kunt krijgen van snurken en hoofdpijn bij het ontwaken.
  • Angstklachten: Door de nachtmerries wordt je angstiger en gestresster, waardoor je een verhoogde kans hebt op nog meer (in)slaapproblemen en nare dromen. Het is een vicieuze cirkel, waarbij de angst/stress en enge dromen elkaar in stand houden.

Zijn ze ergens goed voor?

Er wordt weleens beweerd dat nachtmerries nuttig zijn, dat ze je bijvoorbeeld kunnen helpen om met nare gebeurtenissen om te gaan. Doordat je ’s nachts de nare gebeurtenis nogmaals beleeft kun je de gebeurtenis beter verwerken. Het klopt dat dit je kan helpen, maar dan wel alleen maar als de vervelende gebeurtenis nog recent is en als de nachtmerrie zich niet langere tijd blijft herhalen. Heb je langere tijd last van (herhalende) angstige dromen, dan is het goed om hier iets aan te doen!

Tips tegen enge dromen

Nachtmerries kunnen lange tijd blijven bestaan. In dat geval zijn ze een soort aangeleerde gewoonte geworden. Ze zijn nergens goed voor, leveren je een hoop stress, angst en verstoorde nachtrust. Ook overdag functioneer je niet goed meer… Alle reden om iets te doen aan jouw nare dromen! Dit kun je doen:

  • Achterhaal de oorzaak: Als je weet waardoor jouw nare dromen worden veroorzaakt, dan kun je misschien deze oorzaak wegnemen. Misschien heb je bijvoorbeeld veel stress op het werk en kun je tijdelijk wat minder werken.
  • Sport aan het einde van de middag (maar niet vlak voor het slapen). Zo raak je lichamelijk uitgeput en dat kan je helpen om ’s avonds te ontspannen en ’s nachts beter te slapen.
  • Ontspan in de avond: hierdoor neemt de kans op een rustige slaap toe en vermindert de kans op nachtmerries. Bij ontspanning kun je denken aan ontspanningsoefeningen, yoga, een warme douche, goed boek en/of muziek. Je ontspant beter door (zeker een half uur voor het naar bed gaan) niet meer op een scherm te kijken.
  • Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed: Een stabiel slaapritme helpt tegen angstige dromen, omdat je rustiger in slaap valt.
  • Praat met een vertrouwd persoon over je nachtmerries: Hierdoor heb je minder het gevoel dat je er alleen voor staat, maak je het wat luchtiger en zet je het wat meer van je af, waardoor je er wat minder over blijft malen. 
  • Schrijf je nachtmerrie op: Doe dit vlak nadat je hem hebt gehad, zodat je je nog zoveel mogelijk kunt herinneren. Je kunt eventueel het verhaal veranderen: het verhaal op een positieve in plaats van een negatieve manier beëindigen. Denk aan dit positieve verhaal in plaats van aan je nare droom.

Werken de bovenstaande punten niet, dan kun je je het beste laten behandelen door een specialist. Er zijn diverse soorten behandeling die je van je angstige dromen kunnen verlossen. Wil je een hulpverlener inschakelen, neem dan contact op met je huisarts. Hopelijk word jij voorgoed verlost van jouw nachtmerries!