• Lorem ipsum

Klok verzetten zomertijd

16 Aug 2021
Klok verzetten zomertijd
De klok verzetten naar zomertijd is iets wat je ieder jaar op de laatste zaterdag van maart moet doen. De zomertijd duurt altijd tot de laatste zondag van oktober. In de nacht van zaterdag naar de laatste zondag van maart ging om 2 uur ‘s nachts de klok een uur vooruit. Vanaf dat moment ging de zomertijd in. Dit betekent een uurtje langer licht, maar wel een uurtje minder slaap. Sinds 1977 kent Nederland al de zomer- en de wintertijd. In totaal gaat in kennen 70 Europese landen de zomer- en de wintertijd. Echter wordt de klok niet in ieder land op hetzelfde moment een uur vooruit gezet. Er zijn namelijk ook landen die de klok half maart al een uur vooruit zetten. In de Verenigde staten gaat de klok altijd op 11 maart een uur vooruit.

Wanneer klok verzetten naar zomertijd in 2023?

In 2023 verzet je de klok:

  • In de nacht van zaterdag 25 maart naar zondag 26 maart: Je zet dan de klok om 2 uur 's nachts een uur vooruit en slaapt dan een uur korter. 

In de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober eindigt de zomertijd en start de wintertijd. Je zet dan de klok om 3 uur 's nachts een uur achteruit en slaapt dan dus een uur langer.

Energie besparen

De klok verzetten naar zomertijd zou energie moeten besparen. Het blijft vanaf dat moment namelijk ‘s avonds een uur langer licht waardoor je ‘s avonds minder snel het licht aan hoeft te doen. Echter is de hoeveelheid energie die bespaard wordt tijdens het ingaan van de zomertijd tegenwoordig te verwaarlozen. Dit komt omdat we de afgelopen jaren veel meer gebruik zijn gaan maken van energiezuinige verlichting, maar daar tegenover staat dat de hoeveelheid elektrische apparaten die we gebruiken is toegenomen. Van een televisie tot een elektrische melkopschuimer en een elektrische vliegenlamp. De klok verzetten naar zomertijd is dus niet zo zeer van invloed op de hoeveelheid energie die we tijdens deze periode gebruiken.

De klok verzetten naar zomertijd en negativiteit

De klok verzetten naar zomertijd heeft helaas niet alleen maar positieve kanten. Dat uurtje minder slaap hakt er namelijk bij veel mensen behoorlijk in. Ondanks dat het tijdsverschil te verwaarlozen is, hebben veel mensen toch last van dit verschil. Je slaapritme wordt namelijk verstoord, waardoor er gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk. Onder andere voor je immuunsysteem, voor je herstel, voor het leren van nieuwe dingen, voor je geheugen en voor je stofwisseling. Zeker wanneer je normaal gesproken al moeite hebt met slapen kan het verzetten van de klok naar zomertijd leiden tot slaaptekort. Ondanks dat er slaaptekort kan ontstaan, ervaren veel mensen de zomertijd als positief. Het blijft ‘s avonds langer licht, de buiten temperaturen worden aangenamer en wanneer je ‘s morgens opstaat hoor je de vogeltjes fluiten.

Het einde van de zomertijd

De klok verzetten naar zomertijd is iets wat we nog steeds jaarlijks doen. Toch is er al vaak genoeg gesproken over het afschaffen van de zomer- en de wintertijd. De klok verzetten naar wintertijd is ook iets wat jaarlijks gedaan moet worden. Veel mensen zijn groot voorstander van het afschaffen van de zomertijd, maar tot op heden is hier nog geen sprake van. Voorlopig zal je dus nog tweemaal per jaar je klokken moeten verzetten en ermee moeten dealen dat je slaapritme tijdelijk verstoord wordt. Heb jij nu ieder jaar last van het tijdsverschil wat gepaard gaat met het verzetten van de klok naar zomertijd? Dan zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken.

Dit kun je doen om de overgang van winter- naar zomertijd te vergemakkelijken

De klok verzetten naar zomertijd is voor veel mensen aanzienlijk minder fijn dan het lijkt. Door verduisteringsgordijnen in je slaapkamer op te hangen zorg je ervoor dat je slaapkamer donker is op de momenten dat jij dit wilt. Hierdoor kun je toch op tijd naar bed en je gewone slaapritme aanhouden ondanks dat het buiten een uurtje langer licht is. Daarnaast kun je ervoor kiezen om geleidelijk over te gaan naar de zomertijd. Voorafgaand aan de dag waarop de klok verzet moet worden kun je de tijd waarop je naar bed gaat steeds een kwartiertje opschuiven. Hierdoor verloopt de overgang wat makkelijker en heb je dus niet meteen last van een uurtje minder slaap.

De klok verzetten naar zomertijd is iets wat bij het leven hoort, maar wanneer je al een slechte slaper bent kan dit enorm lastig zijn. Gelukkig kun je de mogelijke slaapproblemen voor zijn, door jezelf goed voor te bereiden. Zo hoeft de klok verzetten naar zomertijd geen problemen op te leveren.